Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

From Poor Coach to Rich Coach - 'Welkome aanvulling in de wereld van coachboeken'

De titel van From Poor Coach to Rich Coach is nogal Amerikaans en mogelijk wat misleidend. Misschien had het beter ‘Zakelijke Ontwikkelfases Coachpraktijk' kunnen heten, maar dat bekt natuurlijk niet lekker.

Arvid Buit | 26 augustus 2021 | 2-3 minuten leestijd

Hoe het ook zij, From Poor Coach to Rich Coach is prachtig vormgegeven. Lekker fris, goed leesbaar en zeer overzichtelijk. Bij de inhoudsopgave valt al op hoeveel content de auteur wil meegeven. Globaal gezien kun je in het boek 3 delen onderscheiden. Deel 1 gaat over de auteur zelf, en zijn worsteling als beginnend coach. Hier valt de kwetsbaarheid, oprecht persoonlijke touch en eerlijke zelfreflectie op. Veel auteurs ‘doen alsof', wanneer het om introspectie gaat, maar Willemsen geeft een serieus inkijkje in zijn strubbelingen als ondernemer tot op gezinsniveau aan toe. 

Deel 2 beschrijf in 10 hoofdstukken in vogelvlucht de ontwikkelfasen van een coachpraktijk, een serie marketingwijsheden en sales-inzichten. Hier proef ik de Amerikaanse (Tony Robbins-achtige) tone of voice, maar daar doet Willemsen ook niet geheimzinnig over. Hij is zeer geïnspireerd door deze guru en daar pikt de lezer compact een graantje van mee. Deel 3 van het boek is kort en compact. Maar het is wel cruciaal, want het zet de lezer aan om zélf meetbaar aan de slag te gaan. Hier toont de auteur ook zijn vakmanschap, aangezien het aanzet tot direct en meetbaar resultaat. Veel van het werk is geïnspireerd op het werk van Dr. Marshall Goldsmith, met wie de schrijver ook een innige band onderhoudt. Deze wereldwijd erkende executive coach staat bekend om zijn analytische aanpak en concrete systeem. 

From Poor Coach To Rich Coach, is misschien wat te kort door de bocht (maar bekt wel lekker). Feitelijk is het een businesshandboek voor coaches die niet alleen goede gesprekken, maar ook serieuze resultaten willen boeken. Of mensen die overwegen zelfstandig te gaan werken, maar bang zijn voor een zakelijke flop. Het boek leest oprecht snel weg (ook al is het in het Engels) en is zoals gezegd overzichtelijk vormgegeven. Ik vond het ook luchtig en dankzij de concrete voorbeelden erg tastbaar.

Ik zou het boek aanraden voor coaches die zoeken naar een concrete, directe en zakelijk succesvolle aanpak. Dit boek gaat hen zonder twijfel dichter bij het doel brengen. Een welkome aanvulling in de wereld van coachboeken, die vaak het business-aspect vergeten. 

Arvid Buit is executive coach en auteur van Wahlberg, Het verhaal van een CEO en van Red de Alfawolf. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van topbestuurders en de ontwikkeling van het vakgebied coaching.

Deel dit artikel

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden