Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

MEER Moois - Doe het toch maar van Babs Gons

Het fijne van het lezen van poëzie vind ik, dat je je er vaak helemaal mee kunt vereenzelvigen, jezelf erin kunt herkennen, op een andere manier dan bij proza.

Marjan Maandag | 17 september 2021 | 1-2 minuten leestijd

Die ervaring had ik bij de bundel Doe het toch maar van Babs Gons wel heel sterk. Haar gedichten gaan over zwart en wit, over oud en jong, over rijk en arm, over vrouwen en mannen, over ziekte en gezondheid. Maar constant denk je: dit schreef ze voor mij.

Spoken word-artiest, schrijver, columnist en docent Babs Gons (1971) is wat mij betreft een fenomeen. Wat zij met taal doet, heb ik nog nooit gezien. In haar eigen woorden:

een taal zonder grenzen / waar iedereen voet mag zetten / op de bodem / met gebruik van eigen tongval / en elk accent betekent / dat iemand thuis is / in meer dan een taal

In haar bundel komt het hele leven aan bod: afkomst, maatschappij, ouderschap, borstkanker, liefde. In een ritmische opeenvolging van woorden, die blijven doorklinken in je hoofd. Kijk maar:

doe het toch maar / ook op die momenten / dat je denkt dat / niemand je ziet / blijf het doen / roer je / kom opdagen / maak een vuist / laat je horen / vertel ze / vertel de verhalen / iemand zal luisteren / iemand zal je begrijpen

De Amerikaanse Amanda Gorman blies bij de inauguratie van president Joe Biden de wereld omver met haar indrukwekkende performance, die voor veel mensen de eerste kennismaking vormde met spoken word-poëzie.

Gelukkig hebben wij Babs Gons. 

Deel dit artikel

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden