Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Eigen baas - 'Lezenswaardig'

In Nederland krijgen we steeds meer mensen die voor zichzelf beginnen, de zogenaamde ZZP-ers. Velen gaan de droom van Eigen baas nastreven, om te kunnen leven en werken in (relatieve) vrijheid.

Jan Hoogstra | 11 april 2018 | 3-4 minuten leestijd

Rutger Koopmans, de auteur van het boek, beschrijft zijn eigen ervaringen en probeert er een theoretisch kader aan te hangen. Hij is oud topbankier van ING en tevens zakelijk manager van Johan Cruijff geweest. In het eerste deel van het boek ‘Mijn leven en werken in vrijheid, de onbankse bankier in zelfreflectie’ beschrijft de auteur zijn eigen carrière en hoogtepunten daaruit. Veel wordt eraan opgehangen dat hij een onbankse bankier was (niet gericht op graaien zeg maar) en zijn band met Johan Cruijff. Na zijn vertrek bij de bank is hij in toch wel een zwart gat gevallen. Dit was net de periode dat alle bankiers scheef werden aangekeken voor het veroorzaken van de kredietcrisis. Mede hierdoor kwam hij niet aan nieuwe functies, zoals in raden van commissarissen. Uiteindelijk is hij bij de Toneelgroep Amsterdam een rol gaan vervullen, waardoor hij ook tot het inzicht kwam welke kant hij in het leven wilde opgaan. Dit bleek het ondernemerschap te zijn, alwaar Koopmans ook de nodige fouten heeft gemaakt, zoals teveel investeren in een startup. Maar uiteindelijk heeft hij het geluk gevonden en is hij blij met de gemaakte keuzes. Om de lezer te behoeden voor de fouten die hij wel gemaakt heeft, volgt in deel 2 een theoretisch kader voor mensen die Eigen baas willen worden.

Deel 2 is genaamd ‘Jouw leven en werken in vrijheid, een reflectie op de kernvragen bij een keerpunt in je leven’. Het deel begint met een top 5 van teleurstellingen op je sterfbed, waarbij de grootste is dat mensen hun eigen leven hadden willen leiden. Om deze teleurstelling te voorkomen definieert de auteur 13 kernvragen, die je jezelf periodiek kunt stellen, de antwoorden geven je een reëel beeld van jouw toekomst. Dit zijn vragen zoals ‘Hoeveel geld heb je nodig?’, ‘Jij en groepen, hoe zit dat?’ en de bonusvraag ‘Kun je terug?’. Deze vragen helpen je om te reflecteren op je huidige situatie.

In de rest van dit deel worden deze vragen uitgewerkt. Waarbij ik met name de uitwerking van de vraag ‘Hoe ga je met tegenslagen om?’ interessant vond. Het positief beïnvloeden van je energiebalans zou de eerste reactie moeten zijn, dan verhoog je je eigen incasseringsvermogen. Vraag 7 zou iedereen zich regelmatig moeten stellen en oprecht beantwoorden ‘Wat is je intrinsieke motivatie?’. Pas als je die oprecht beantwoordt, kun je ernaar gaan handelen. Daarbij is geen goed of fout te onderscheiden, iedereen kan daarin andere motieven hebben.

Elke vraag wordt in drie tot vijf pagina’s beantwoord. Dit kunnen dus nooit hele uitgebreide antwoorden zijn. De auteur geeft daarin hulpmiddelen om de vragen te beantwoorden, het echte antwoord moet toch bij jezelf vandaan komen. Zoals mij bij de start van mijn carrière bij een groot accountantskantoor al werd voorgehouden: ‘je bent verantwoordelijk voor je eigen carrière, dus onderneem zelf actie!’ Ik herken veel van de zaken uit deel 2, ook ik ben recent (na 18 jaar bij een groot accountants- en adviesbureau) voor mezelf begonnen. Wel gelijk met diverse opdrachten waardoor het een relatief makkelijke start was. Ik heb alle vragen ook voor mezelf beantwoord en daarbij toch wel een aantal zaken geconstateerd die ik anders wil gaan doen.

Het boek is zeker interessant om te lezen, met name de verhalen uit de eigen praktijk en de onzekerheden van het eigen baas zijn. Wat mij iets tegenstond op den duur was het ‘koketteren’ met de band met Johan Cruijff, dit had wat mij betreft minder prominent naar voren mogen komen. Verder een lezenswaardig boek, al is het alleen maar om te zien hoe tijdsgeest (het sentiment tegen bankiers) er toe leidt dat iemand nieuwe wegen moet inslaan en gelukkig kan worden. In deel 2 worden 13 kernvragen gesteld, die voor elke eigen baas goed zijn om regelmatig te beantwoorden, zodat leven en werken in vrijheid gerealiseerd kan worden.

Jan Hoogstra is zelfstandige, IT-consultant. Hij voert opdrachten uit op het gebied van beoordeling en advisering over IT-gerelateerde onderwerpen in de zorgbranche. Zo is hij programmamanager, projectmanager en adviseur op het gebied van bijvoorbeeld IT-strategie en pakketselecties.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden