Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
, , e.a.

De publieke zaak

Inspiratie voor een nieuwe dynamiek in de samenleving

E-book Epub met watermerkbeveiliging Nederlands 2009 9789047002451
Direct te downloaden

Samenvatting

De maatschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Om hier adequaat op te kunnen reageren zal iedereen - van burger tot politicus, van journalist tot wetenschapper - voor zichzelf de vraag moeten beantwoorden hoe onze toekomstige samenleving eruit kan zien en welke rol hij daarin moet spelen.

Deze essaybundel is een brede waaier van ideeën over een ommezwaai in de Nederlandse maatschappij.
Het zijn ideeën van toonaangevende mensen over de kernvragen die het publieke debat zouden moeten beheersen en vragen als:
- Hoe maatschappelijk betrokken is de burger?
- Hoe selectief en effectief is de overheid?
- Moeten wetenschap en onderwijs vrijer worden?
- Durven bedrijven maatschappelijk actief te worden?
- Nemen de media hun verantwoordelijkheid?
- En wat betekent dit voor de maatschappij in haar geheel?

Met bijdragen van grote namen uit de politiek, media, wetenschap en het bedrijfsleven. Onder anderen:
Frank Ankersmit, Vincent Icke, Margalith Kleijwegt, Uri Rosenthal, Paul Rutten, Bernard Wientjes, Jos de Beus, Wiet Bruijn, Steven van Eijck, Ben Knapen, Fokke Obbema, Mabel van Oranje, Marian Oudeman, Paul Schnabel, Willem Stevens en Steven de Waal.

Specificaties

ISBN13:9789047002451
Taal:Nederlands
Bindwijze:e-book
Beveiliging:watermerk
Bestandsformaat:epub
Aantal pagina's:239
Druk:1
Verschijningsdatum:29-11-2011
Hoofdrubriek:Algemeen management
ISSN:

Expertrecensies (2)

Leve de publieke zaak!
Dick Pels | 31 maart 2009
Onafhankelijke denktanks zijn in Nederland dun gezaaid. In Londen bestaan er tegen de vijftig, in de Verenigde Staten nog veel meer. In ons land kennen we die traditie helaas niet, en is er ook nauwelijks financiering voor te vinden. De neoconservatieve Burke Stichting bevindt zich al enige tijd in slaapstand. De progressieve Waterlandstichting floreert wél, net als het Belgische Liberales, dat ook in Nederland veel abonnees heeft. Van de denktank voor twintigers en dertigers Prospect is sinds de oprichting in januari 2008 weinig meer vernomen. De jongerenclub Lux Voor is inmiddels ter ziele gegaan. De publieke zaak, een initiatief uit 2003 van Mickey Huibregtsen en Pieter Winsemius, timmert daarentegen flink aan de weg.
Lees verder
De publieke zaak
Ton Horrevorts | 20 februari 2009
Een keur aan representanten van weldenkend Nederland heeft op verzoek van Mickey Huibregtsen een essay geschreven over de richting die de Nederlandse samenleving op moet gaan. Deze veelkleurige ruiker onder de titel 'De publieke zaak' hoopt inspiratie te bieden voor een nieuwe dynamiek in onze samenleving. In dit veelkleurige boeket spreekt de ene bloem wat meer tot de verbeelding dan de ander. Sommige bloemen geuren verrukkelijk, terwijl andere hun blaadjes al verliezen.
Lees verder

Lezersrecensies

3.0 van de 5
1 stem
0
0
1
0
0

Geef uw waardering

Zeer goed Goed Voldoende Matig Slecht

Interviews en artikelen (1)

interview
Mickey Huibregtsen: ‘De maatschappij heeft aan kwaliteit ingeboet’
Hans van der Klis 23 februari 2009 Begin februari verscheen het boek De publieke zaak, een bundel essays die inspiratie wil bieden voor een nieuwe dynamiek in de samenleving. Initiatiefnemer Mickey Huibregtsen bracht een groot aantal vooraanstaande denkers bijeen die voorstellen doen op uiteenlopend gebied. Het doel van het initiatief is een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het publieke debat en het vergroten van de maatschappelijke betrokkenheid . De politiek laat het op dat terrein afweten, vindt Huibregtsen.

Over Mickey Huibregtsen

Mickey Huibregtsen werd op 26 januari 1940 geboren in Rotterdam en bezit de Nederlandse nationaliteit. Hij was Chairman van McKinsey & Company Nederland en senior partner van de wereldwijde organisatie. Sinds zijn terugtreden als firmant in 1999 is hij als lid van de adviesraad aan McKinsey verbonden. Mickey studeerde in Leiden en Delft, waar hij de ingenieurstitel verwierf in de theoretische en technische mechanica. Aansluitend op zijn studie vervulde Mickey zijn dienstplicht bij de Koninklijke Nederlandse Marine, alwaar hij als reserveofficier verantwoordelijk was voor het structurele ontwerp van een nieuw type onderzeeboot. Voordat hij in 1970 bij McKinsey & Company in dienst trad, werkte hij enkele jaren voor VMF-Stork waar hij diverse posities bekleedde, waaronder als laatste die van General Manager van de sector Gasturbines. In zijn actieve periode bij McKinsey & Company werkte Mickey voor vele grote Nederlandse en Belgische organisaties, zowel in de private- als de overheidssector. Zo werkte hij in Nederland onder andere voor de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Economische Zaken, Financiën, Justitie, Landbouw, Onderwijs, Verkeer- en Waterstaat en Volksgezondheid. Zijn werk behelsde het volledige spectrum van strategie, operaties en organisatie. Na een aaneensluitende periode van ruim 16 jaar trad hij in juli 1997 uit het Shareholders Committee, McKinsey’s hoogste bestuurlijke orgaan, vanwege het bereiken van de statutaire leeftijdsgrens. Daarnaast was hij onder andere jarenlang voorzitter van het Directors Committee, het orgaan dat alle senior firmanten wereldwijd beoordeelt en honoreert. Mickey’s extra curriculaire activiteiten zijn talrijk en divers. Zo was hij jarenlang Board member van INSEAD, de internationale business school in Fontainebleau, initiatiefnemer tot en voorzitter van Stichting de Avond van Wetenschap & Maatschappij en voorzitter van de Raad van advies en van de Jury van New Venture (businessplan competitie) en voorzitter van de vereniging “De Publieke Zaak” en van de beweging MaatschapWij – www.maatschapwij.nu. Alleen de laatste twee functies bekleedt hij nu nog actief. Bij de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij is hij benoemd tot erevoorzitter. Ook verzorgde hij 6 jaar lang een wekelijks radioprogramma voor BNR-nieuwsradio onder de titel “Mickey Huibregtsen in gesprek met…”. En hij was van 1990 tot 1998 de eerste voorzitter van NOC*NSF na een geslaagde fusie van het Nederlands Olympisch Comité en de Nederlandse Sport Federatie.

Andere boeken door Mickey Huibregtsen

Over Paul Schnabel

Paul Schnabel (1948) is universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht en lid van de Eerste Kamer voor D66. Als directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau rekende de Volkskrant de socioloog Paul Schnabel jarenlang tot de tien invloedrijkste Nederlanders.

Andere boeken door Paul Schnabel

Inhoudsopgave

Geachte lezer

1. De 'open' samenleving
Waar het publieke het persoonlijke raakt
Maatschappelijke vernieuwing
De publieke zaak
Schot in de zaak
Baron van Münchhausen, of de wereldspiegel van het nationale verleden
Een Nederlandse marktstaat
Megatrends en de samenhang der dingen
Sport als inspiratie voor de samenleving
It's the society, stupid
Europa in een veranderende wereldorde

2. De 'betrokken' burger
Burgerparticipatie: fictie of noodzaak?
Niet nieuwer, maar wel beter
'Het voelt niet zo'
Kunstparadijs

3. De 'doelgerichte' en 'doelmatige' overheid
Overheid vraagt meer organisatievermogen dan ideologie
Nederland als wegbereider van de 21e eeuw
Leiderschap gevraagd: maar van wie?
Pleidooi voor een zelfverzekerde risicomaatschappij
Nederland op dieet; empathie en efficiëntie in de publieke sector
Op weg naar een nieuwe Europese belastingorde

4. Het 'vrije' onderwijs
Donderdagmiddag vanaf drie uur wordt alles anders
Mensen maken het verschil
Weerbaarheid en ontwikkeling: kinderen eerst!
Gooi alle rapporten het raam uit!
Recht op het verkeerde doel af
Kleine veranderingen, grote resultaten
Onderwijs vraagt een persoonlijke band

5. De 'maatschappelijk actieve' ondernemingen
Maatschappelijk actief ondernemen
Verantwoord kapitalisme
De innovatieparadox
Visie op verandering
Vallen en opstaan na Gore

6. De 'informerende' media
Meer dan één waarheid
Voor een zinvol publiek debat moet de burger mediawijs zijn

Epiloog
De auteurs

Managementboek Top 100

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden

        De publieke zaak