Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Seminar

Jaarcongres Regels en Ruimte

Ruimte zien én ruimte nemen

Seminar met Wouter Hart, Marije van den Berg, Boukje Keijzer, Thom Verheggen, Shervin Nekuee, Joop Hofman, Jeroen van der Waal, Mireille Ollivieira

Seminar met Wouter Hart, Marije van den Berg, Boukje Keijzer, Thom Verheggen, Shervin Nekuee, Joop Hofman, Jeroen van der Waal, Mireille Ollivieira

Jaarcongres Regels en Ruimte

Ruimte zien én ruimte nemen

Met onder andere...

Wouter Hart Wouter Hart
Marije van den Berg Marije van den Berg
Boukje Keijzer Boukje Keijzer

Over dit seminar

Voor wie?

  • Voor iedereen die met regels te maken heeft, een haat-liefde verhouding heeft met regels en de behoefte heeft om het anders te doen
  • Voor beleidsmakers en – uitvoerders
  • Voor mensen werkzaam in de zorg, onderwijs en (semi)overheid

Kortom; voor iedereen die betrokken is

Waarom?

Omdat je samen iets kunt doen aan de verstandhouding met beleid. Daarvoor hoef je niet te wachten tot de wet verandert of het systeem is aangepast.

Programma

8:45 Ontvangst
9:15 Start
17:00 Afsluiting
9:15 Opening door de dagvoorzitter
9:30 In gesprek
Shervin Nekuee is adviseur diversiteit en inclusie bij het Ministerie van Sociale Zaken. Zijn taak is om ambtenaren en hun leidinggevenden bewust te maken van de veranderende samenleving en om het beleid daarbij aan te laten sluiten. De ambtelijke wereld is met name gebaseerd op het Nederland van de jaren 80 en 90; een land in een voorspelbaar, gesloten systeem met een vrij homogene groep burgers. Inmiddels hebben we te maken met een open systeem en een diverse samenleving. Dit vraagt om een andere omgang van de overheid met de burgers.
10:00 Wijsheid van leiderschap
Het is een tijd die schreeuwt om verandering en transformatie, voor de mens en voor de maatschappij. We zijn in de moderne tijd iets kwijtgeraakt: het intermenselijke, hart verbondenheid en een warm wij-gevoel. De geroemde en gevierde Perzische dichter en mysticus Rumi kan ons helpen om een ander pad te durven kiezen. Een meeslepend inspirerend verhaal voor iedereen met het verlangen naar verandering. Een prachtige muzikale vertelling door Shervin Nekuee, op de klanken van de Perzische luit door Balout Khazraei.
10:30 Pauze
11:00 Terug naar de bedoeling
Wouter Hart neemt je mee in de zoektocht naar de ‘oplossingenreflex’ waar regels vaak uit voortkomen. Pas als we die reflex gaan zien in onszelf en vandaaruit gaan begrijpen hoe goedbedoelde adviezen, tips, oplossingen of zelfs suggestieve vragen eigenlijk in de aard niet anders zijn dan ‘regels’ kunnen we echt anders gaan kijken naar wat er nodig is om goed met ‘ruimte’ om te gaan. - Hoe komen we van moeten naar willen en hoe houden we elkaar vast? - Langs de oplossing of langs het spannende vraagstuk? - En herken jij je in de Afpakker, in Calimero of één van de andere rollen die de oplossingenmachine samen in stand houden?
12:00 In gesprek
Joop Hofman is een van de initiatiefnemers van Rode Wouw. Dit staat voor participatie vanuit het gewone alledaagse leven van mensen. De dagelijkse energie en soms ook de ongemakkelijke weg is het uitgangspunt om mee te kunnen doen voor iedereen. Voor het maken van lokale plannen, voor samen optrekken in de buurt, voor samenwerken en andere vormen van co-creatie. Maar ook voor het ontwikkelen van beleid en voor democratische vernieuwing. Sluit als professional aan bij de verlangens en drijfveren van mensen en bouw vooral een goede relatie met ze op.
12:30 Lunchpauze
13:30 Start workshop, kies uit:
Workshop: De beleidsbubbel
We tellen duizenden beleidsmakers, miljoenen uren aan vergaderingen, fondsen met miljarden erin en geen gebrek aan goede bedoelingen. En toch gaat het schrikbarend vaak mis. Wat lijkt de oplossing voor falend beleid? Meer van dat beleid. De beleidsbubbel groeit. Maar dat hoeft niet, we kunnen de beleidsbubbel liefdevol leeg laten lopen. - Ontdek wat het oplevert als we gaan werken op de plek waar beleid zijn werking moet hebben: midden in de gemeenschap; - Het grote verschil tussen gecompliceerd en complex en waarom dat helpt bij het werk; - De bewijslast van bestuurders en beleidsmakers; - Standaarden als voorwaarde voor ruimte; - Het afscheid van de beleidscyclus. Lang leve beleidsbeheer.
Workshop: De regels en de rek
Veel mensen hebben een haat-liefdeverhouding met regels en jij waarschijnlijk ook. Regels zorgen voor duidelijkheid en houvast, maar zetten ook de werkelijkheid vast. Waardoor goede ideeën nooit voorbij ‘kan niet’, ‘mag niet’ en ‘past niet’ komen en er onvoldoende ruimte is voor de menselijke maat of maatwerk. De balans tussen regels en rek is zoek. Het kan anders. In deze workshop werkt Boukje Keijzer stap voor stap met je toe naar een situatie waarin regels en rek beter in balans zijn. Want tussen de regels is er veel meer ruimte dan je denkt. En ontregelen, dat kun je zelf! - Een prikkelend perspectief op regels en rek; - 7 rekstrategieën om zelf de rek in de regels te vinden; - Aan de slag met eigen voorbeelden van knellende regels; - Talloze inspirerende voorbeelden van dat het echt anders kan; - Slimme verjaagtechnieken voor de beren op de weg die je tegen kunt komen.
Workshop: Van ontregelen naar regelpreventie, waar zit mijn invloed?
We vinden allemaal dat er teveel regels zijn en weten de gebruikelijke verdachten daarvoor snel aan te wijzen. Maar welke rol kunnen we daar zelf in spelen? Waar zit onze invloed? Hoe houden we al die regelzucht onbedoeld in stand en wat kunnen we daar aan doen? En wordt het niet eens tijd voor regelpreventie in plaats van ontregelen? In deze levendige workshop neemt Thom Verheggen ons mee naar onze eigen invloed op regels, voortbordurend op de lessen uit De Oplossingenmachine. - Inzicht in eigen invloed op regels; - Inzicht in alternatief gedrag; - Van ontregelen naar regelpreventie; - Van moeten naar willen.
14:45 Pauze
15:15 Regels en leefwerelden
Uit onderzoek van Jeroen van der Waal blijkt hoe verschillend er in Nederland tegen ‘regels en ruimte’ wordt aangekeken en tot wat voor spanningen die verschillende perspectieven kunnen leiden. Economische, culturele en sociale achtergronden zorgen ervoor dat we verschillend over de betekenis van regels en ruimte denken; wanneer de regel geldt of wanneer er juist ruimte zou moeten zijn en hoe we ze interpreteren.
Rituelen
(Levens)overgangen hangen aan elkaar van rituelen. Het rondje over de afdeling bij het onboarden of het feestje met extra salaris bij 25 jaar in dienst. Rituelen zijn een patroon van woorden, handelingen, symbolen en regels. Vaak ongeschreven regels, onnavolgbaar voor mensen 'van buiten'. Maar minstens zo vaak strikt voorgeschreven wat betreft gedrag, plaats of kleding. - Herkenbaar? Weet je hoe het zit met rituelen, regels en ruimte in jouw organisatie, afdeling, vereniging of dorp? - Wat draag jij eraan bij? Of verzet jij je tegen regels? We gaan op verkenning. Ken je (sub)cultuur en je heilige huisjes. Dan pas weet je waar de macht van rituelen en regels zit en hoeveel ruimte er is voor anderen of voor verandering. Mireille begint bij zichzelf en geeft je een kijkje in één van haar Surinaamse subculturen vol met regels én met ruimte.
16:45 Afsluiting
17:00 Einde

Sprekers

Wouter Hart
Wouter Hart
Wouter Hart is oprichter/adviseur van Verdraaide Organisaties, schrijver en spreker. Hij is voortdurend op zoek naar patronen die kunnen helpen dichter bij de bedoeling te werken en te leven.
Marije van den Berg
Marije van den Berg
Marije van den Berg werkt als onderzoeker, adviseur en publicist in het lokaal bestuur en is onder meer lid van de lokale rekenkamer en voorzitter van een fonds dat haar stad zorgzamer en gezelliger wil maken. Eerder schreef ze Stop. Stopstrategie voor organisaties (shortlist Managementboek van het Jaar 2021).
Boukje Keijzer
Boukje Keijzer
Dr. Boukje Keijzer is als adviseur en procesbegeleider al ruim 20 jaar actief in de publieke sector. Ze is directeur van 7Zebra's, een creatief adviesnetwerk dat zich richt op het realiseren van nieuwe verhoudingen tussen overheid en samenleving. Inmiddels is Boukje een veelgevraagd spreker over dit onderwerp en heeft ze tientallen organisaties geholpen bij het vinden van ruimte in de regels.
Thom Verheggen
Thom Verheggen
Thom Verheggen, De Ontmanager, is auteur van Ontmanagen voor managers (elke dag werken aan je eigen overbodigheid) en mede-auteur van De Oplossingenmachine (van moeten naar willen).  Tegenwoordig helpt hij organisaties met lezingen, trainingen en materialen bij thema's als eigenaarschap en het werken vanuit de bedoeling.
Shervin Nekuee
Shervin Nekuee
Shervin Nekuee is senior adviseur Diversiteit en Inclusie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij Studeerde sociologie aan de Universiteit Utrecht en gaf 6 jaar les aan de universiteit. Hij schreef het boek 'De Perzische Paradox'.
Joop Hofman
Joop Hofman
Joop Hofman is directeur bij Rode Wouw. Hij is al tientallen jaren, in Nederland en België, bezig met het ontwerpen van wijkaanpak en gebiedsgerichte aanpakken. En altijd vanuit de gedachte “"Bewoners, naar voren".
Jeroen van der Waal
Jeroen van der Waal
Socioloog Jeroen van der Waal is hoogleraar Sociologie van de Stratificatie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoek situeert zich voornamelijk op het gebied van de politieke sociologie en de gezondheidssociologie.
Mireille Ollivieira
Mireille Ollivieira
Mireille Ollivieira is antropoloog, trainer en opgeleid als communicatiewetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam en werkte 21 jaar als strategisch communicatieadviseur, woordvoerder en leiderschapstrainer bij de gemeente.

Praktische informatie

Locatie

Burgers zoo, Arnhem
Burgers Zoo, Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem

Routebeschrijving

Programma

Voorwaarden

Het jaarcongres Regels en Ruimte wordt georganiseerd door Verhaal met Impact. De facturatie wordt door hen gedaan, daartoe geven we jouw gegevens aan hen door.

Je krijgt het boek cadeau dat hoort bij de door jouw gekozen workshop. Dat is De Oplossingenmachine van Wouter Hart en Thom Verheggen, De Beleidsbubbel van Marije van den Berg of De Regels en de Rek van Boukje Keijzer

Groepskorting
Kom je met 4 of meer personen dan kunnen we je een groepskorting bieden. Mail naar info@managementboek.nl voor de mogelijkheden.

Annuleren
Ben je bij nader inzien helaas verhinderd? Dan kun je tot een maand voor aanvang van het congres kosteloos annuleren. Vanaf vier tot twee weken voor aanvang van het congres betaal je 25% van de deelname kosten. Pas daarna ben je het volledige bedrag verschuldigd.

Uiteraard kun je je altijd gratis laten vervangen door iemand anders.

Let op: annuleren kan uitsluitend per e-mail via Verhaal met Impact.

Ook interessant voor u"

26 SEP
Masterclass
Wat doet u als u iets hoort waar u het absoluut niet mee eens bent? Hoe blijft u dan geconcentreerd en geduldig luisteren? Wanneer gebruikt u welke luistertechniek? Hoe gaat u om met emoties en onbewuste vooroordelen? Hoe stimuleert u het luisteren naar elkaar? Meer
599,-
26 SEP
Collegereeks
Het is een open deur, maar samenwerken wordt steeds belangrijker en gevarieerder. Psychologische kennis is een absolute must voor managers. Wetenschappelijk getoetst, toegankelijk gebracht door absolute toppsychologen. Meer
3.995,-
05 NOV
Collegereeks
In vier colleges ontwikkel je de kennis en vaardigheden over het werken aan sociale en psychologische veiligheid in jouw organisatie en team. Meer
1.695,-

Rubrieken

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden