Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Om gestoord van te worden

Tijdens een werkdag komt er veel informatie op je af. E-mails, telefoontjes en tekstberichten verstoren je concentratie als je aan het werk bent. Collega’s en klanten vragen om aandacht en het internet lokt. Hoe kom je ooit aan werken toe met al die afleidingen? Barbara Aalpol geeft in haar Om gestoord van te worden! en in deze preview een aantal tips om ongestoord te werken.

Barbara Aalpol | 12 oktober 2015 | 3-4 minuten leestijd

Hoe werken we eigenlijk?
We formuleren werkdoelen en maken plannen om deze doelen te behalen. Daar gaan we vervolgens mee aan de slag en zo werken we op een dag ons takenlijstje af. Ja, dat had je gedacht! Vaak verloopt de werkdag heel anders. Voortdurend word je gestoord, door berichten of door personen. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat jij zelf de grootste verstoorder bent?

Alle kanalen open
Je werkt vaak met alle kanalen open. Met een grappig geluidje plopt er een mailtje in de inbox. ‘Even kijken of het belangrijk is’. Hmm, je loopt toch maar even naar je collega om te vragen wat hij ervan vindt. Die zegt: ‘Nu je er toch bent, ik heb nog een vraagje voor je. Heb je even?’ Terug op je werkplek danst alle informatie door je hoofd: de taak waar je mee bezig was, de inhoud van de mail, zijn reactie op de mail én de nieuwe vraag van je collega.

Focus
Doordat je openstaat voor afleidingen en verstoringen raak je de focus op je werk regelmatig volledig kwijt. Het kost je iedere keer veel energie en wilskracht om weer op je oude concentratiepeil terug te komen. Bovendien kost deze manier van werken veel tijd.

Drie tips
Tip 1. Durf offline te werken
Ga voor jezelf na: Wanneer kan ik offline zijn? Welke kanalen kan ik tijdelijk afsluiten? Wat levert het me op door offline te werken? Baken voor jezelf af wanneer je wel en niet beschikbaar bent en communiceer dat duidelijk. Zet bijvoorbeeld letterlijk in je digitale agenda ‘niet beschikbaar’ of zet de voicemail van je (mobiele) telefoon aan. Een uurtje per werkdag niet online zijn is al fijn.

Tip 2. Zeg STOP!
Stick To your Own Plan! Als er ook maar enige tekenen zijn die jou lijken af te gaan leiden van wat je wilt gaan doen, dan zeg je: STOP! Als je bijvoorbeeld je had voorgenomen om een bepaald verslag uit te werken en je collega stormt je kamer binnen met de openingszin: ‘Wat ik nou toch heb gehoord over de andere afdeling…’, zeg dan ‘STOP!’ tegen je collega. Zeg hem vriendelijk dat je even iets wilt afronden en dat je over een kwartier bij hem terugkomt.

Tip 3. Creëer regelmatig chaos
Plan blokjes chaos en geniet van de vrijheid binnen dat tijdvak en de kick om alles door elkaar te doen. Creatieve ingevingen ontstaan alleen als je daar de ruimte voor geeft. Die ruimte zal je in een werkomgeving moeten plannen. Als je het niet inplant wordt alle ruimte vanzelf opgevuld door de waan van dag. Plan tijdvakken ‘vrij’ of ‘inspiratie opdoen’ in je agenda en werk prettig gestoord.

Toegankelijk en praktisch
Mijn boek Om gestoord van te worden zit boordevol praktische tips. Het is luchtig en toegankelijk geschreven en is stijlvol en humoristisch vormgegeven. Pas de tips uit het boek toe en je zal zien dat je je deadlines haalt, creatiever wordt en meer kan genieten van de leuke dingen in je werk. Zo hou je je hoofd bij je werk!

Auteur Barbara Aalpol geeft vanuit haar eigen trainingsbureau Balance Your Work trainingen en workshops waarin je leert om slim met je werktijd om te gaan. Ze is de auteur van Om gestoord van te worden.

Over Barbara Aalpol
Barbara Aalpol (1969) is een ervaren trainer time management en communicatie. Na haar hbo-studie aan de Lerarenopleiding werkte ze als dienstroosterspecialist en adviseur bij verschillende organisaties. In 2009 voltooide Barbara de ICM-trainersopleiding en richtte haar eigen trainingsbureau op, Balance Your Work. Een paar jaar later werd ze erkend Trainer-NOBTRA (Nederlandse Orde van Beroepstrainers). Door haar opleidingen en de ruime ervaring met trainingstrajecten bij verschillende organisaties heeft Barbara zich ontwikkeld tot een didactisch scherpe, energieke en inspirerende trainer. “Mijn hele carrière heb ik me verbaasd over de hoeveelheid werktijd die mensen verspillen door allerlei afleidingen en verstoringen. Vaak zie ik dat mensen worstelen met tijd en ruimte en het lastig vinden om ongestoord te werken. Alle ideeën om ongestoord te werken wilde ik graag een keer opschrijven in dit boek. Die ideeën heb ik uitgewerkt in tips en daarmee wil ik mijn lezers inspireren om productiever, plezieriger en met meer voldoening te werken. Ik heb gezien dat het werkt!”

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden