Mission Command leiderschap heeft hier een antwoord op. Het is ontwikkeld in het leger dat onder risicovolle en snel veranderende omstandigheden resultaten moet behalen. ‘Tweede worden’ is daar geen optie. Leiderschap en de wijze waarop wordt samengewerkt maken het verschil. Dit boek beschrijft met praktische voorbeelden hoe Mission Command ook in het bedrijfsleven en bij de overheid kan worden doorgevoerd.
Binnen de Mission Command stijl krijgen de operationeel leidinggevenden en hun medewerkers veel vrijheid van handelen, met bijbehorende bevoegdheden, om hun functie goed te kunnen uitoefenen en de gezamenlijke doelen te bereiken. Je speelt daarmee sneller in op de hectiek van alledag maar je bent ook effectiever. Zij zijn immers het beste op de hoogte zijn van de situatie ter plekke waardoor ze de goede besluiten kunnen nemen. Is het dan allemaal vrijheid, blijheid? Zeker niet want je hebt als leidinggevende ook de verantwoordelijkheid om de voortgang te bewaken en in te grijpen wanneer het realiseren van de doelen in gevaar komt. En dat laatste, ingrijpen, mensen aanspreken op hun gedrag en indien nodig afscheid nemen, vinden veel leidinggevenden lastig. Het boek beschrijft, ondersteunt door praktijkcases, hoe je als leidinggevende de juiste balans houdt tussen ‘vrijheid geven’ en ‘sturing en ingrijpen’. Het laat ook zien welke resultaten je boekt wanneer je deze stijl succesvol toepast.
Het team is, naast de individuele professional en de leidinggevende, een belangrijke succesfactor om Mission Command te kunnen doorvoeren. Het boek beschrijft hoe je een succesvol team bouwt. Wat voor kwaliteiten je nodig hebt in een goed team. Hoe belangrijk diversiteit in kennis, skills, cultuur en gender is. Het geeft je als leidinggevende ook praktische hulpmiddelen, zoals de diversiteitsmatrix en het vertrouwenskwadrant, die je zelf kunt toepassen in je eigen team. Daarnaast komt de factor vertrouwen, de basis van ieder succesvol team, prominent aan bod. Op drie dimensies: vertrouwen in de leidinggevende, het onderlinge vertrouwen in het team en zelfvertrouwen. Je vindt methodieken en voorbeelden die je als leidinggevende helpen het onderlinge vertrouwen in het team te versterken. Het gaat ook in op de wijze waarop je als leidinggevende het vertrouwen van jouw mensen kunt winnen. Dat is kwetsbaar. Daarvoor krijg je niet veel kansen. Vertrouwen is immers geen pincode waarbij je drie mogelijkheden krijgt.
Mensen die het leger niet kennen hebben weleens het idee dat Mission Command een hiërarchische stijl van leiderschap is waarbinnen de sterren en strepen op de schouders bepalen wie er gelijk heeft. Beide gedachten zijn niet juist. Daarnaast is het zo dat de sterren en strepen, in figuurlijke zin, ook op de schouders zitten van de teamleider, het afdelingshoofd, de controller, de manager, de wethouder, de gemeentesecretaris, de directeur en het lid van de raad van bestuur. Of je nou leiding geeft in het leger of in het bedrijfsleven, wat er op je schouders zit en welke functie en bijbehorende macht je hebt is niet zo relevant. Het gaat erom welke toegevoegde waarde je als leidinggevende hebt voor het team. Weet je ze te inspireren en mee te nemen in de juiste richting? Ben je in staat om de afgesproken doelen te realiseren? Aan deze zaken ontleen je als leidinggevende je gezag. Mission Command kan je daarbij helpen.
Paul Schmidt was, naast zijn carrière als beroepsofficier, topsporter (parachutespringen). Het trainen en coachen van sporters deed Paul besluiten het leger te verlaten en zich toe te leggen op training en consultancy voor het bedrijfsleven. Vanaf 1991 is hij ondernemer en vervulde hij de rollen van trainer, coach, projectleider, commercieel en algemeen directeur en president commissaris. Hij publiceert regelmatig blogs en schreef eerder het boek De lokale overheid als klantgerichte dienstverlener. De laatste jaren ligt zijn focus op leiderschap en teamontwikkeling die hij in de praktijk brengt met de Mission Command filosofie. Hij is de auteur van Mission Command.