Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Professionele loopbaancoaching

In een steeds turbulentere wereld, waarin zekerheden als een vaste baan verdwijnen en het nieuwe werken steeds normaler wordt, verandert er veel voor de professionele loopbaancoach. Rozemarijn Dols herzag daarom haar Professionele loopbaancoaching, ze vertelt over het hoe en wat.

Rozemarijn Dols | 5 mei 2015 | 3-4 minuten leestijd

Vlak na de eerste uitgave van het boek Professionele loopbaancoaching in 2008 is de wereld in een razend tempo veranderd. Als gevolg van macro-economische, technologische en maatschappelijke ontwikkelingen is er veel gebeurd binnen het domein mens en werk. Het werkloosheidcijfer is de afgelopen jaren toegenomen en er leven meer mensen in Nederland onder de armoedegrens. De kredietcrisis, fusies, krimpvraagstukken, outsourcing, faillissementen, massaontslagen en schandalen aan de top hebben het werk van mensen direct beïnvloed.

Het nieuwe werken (HNW) heeft weer een nieuwe manier van omgaan met tijd, beschikbaarheid, bereikbaarheid en werkplek ingezet, waardoor mensen vaste contacten, werkritmes en -plekken verloren. Veel functies zijn door verregaande automatisering weggevallen en aan de andere kant zijn weer nieuwe functies ontstaan. De laatste 7 jaar is het aantal ZZP-ers in Nederland - al dan niet vrijwillig - fors toegenomen. Ook ziet men verschillende vormen van werken terug . Men moet dan denken aan het hebben van verschillende banen naast elkaar of naast een baan een eigen bedrijf runnen. Ook zie je verschillende loopbanen in het werkzame leven van mensen terugkomen. Artsen worden ondernemers, managers worden specialisten of maken een totale ommezwaai in hun loopbaan. Letterlijk wordt de werkplek ook anders. Men ziet werkplekken in openbare businesslounges, stiltecoupés en men ziet zitzakken in kantoorkamers ingericht als brainstormruimtes. In verschillende organisaties ziet men vaak naast een kleine, vaste kern van medewerkers een grote flexibele schil van freelancers om pieken en gebrek aan expertise te kunnen opvangen. Men spreekt niet meer over organisaties met ‘lifetime-employment’ maar over organisaties met ‘losely coupled systems’. De titel van een boek ‘Voor welke reorganisatie werk jij?’ van Jaap Peters is in dit kader veelzeggend. Tot slot is door een hoge werkdruk vaak ondersteund door motto’s ‘Meer met minder’, onzekerheid over behoud van werk, een toename in stressklachten, overbelasting en burn-out zichtbaar.

Het vak Loopbaancoaching heeft gedurende de laatste zeven jaar ook niet stilgestaan. Ton Luken heeft reeds in 2010 de landkaart van Loopbaankunde in beeld gebracht. Hij betrekt daarbij de testpsychologie en psychodiagnostiek, beroepskeuzepsychologie en de narratieve psychologie

Daarnaast stipt hij ook filosofie aan voor morele kwesties en existentiële vragen. Geneeskunde speelt weer een rol bij re-integratie en burn-out, en gerontologie bij het vitaal houden van ouderen. En dan hebben we het nog niet over bedrijfskunde en economie gehad als het gaat om het ontwerp van loopbanen in organisaties en de rol van economische ontwikkelingen.

Aldus, de loopbaancoach wordt in 2015 steeds meer ingehuurd voor complexe vraagstellingen en nieuwe loopbaandilemma’s. In deze nieuwe uitgave van Professionele loopbaancoaching wordt aandacht besteed aan de invloed van bovenstaande ontwikkelingen op het vak van loopbaancoach. In een nieuw hoofdstuk komt de thematiek rondom stressklachten en burn-out en hoe daar als coach mee om te gaan, uitgebreid aan bod. Ook zijn loopbaaninstrumenten en nieuwe werkvormen in de toolbox geactualiseerd en uitgebreid. Nieuw is een lijst met indringende films waarin werk een centrale rol speelt die qua thematiek weer mooi aansluit bij de verschillende hoofdstukken.

Tot slot, Luken geeft aan dat maatschappelijke ontwikkelingen het noodzakelijk maken dat mensen hun eigen leven en werk gaan vormgeven. Dit zou ik van harte willen onderstrepen en ik wil benadrukken dat hierbij de rol van loopbaancoach nog betekenisvoller is geworden. Ik hoop dat de herziene versie van Professionele loopbaancoaching hier een bijdrage aan zal leveren.

Rozemarijn Dols heeft als psycholoog haar eigen bedrijf Dols-Consult, werkt als management consultant bij de Galan Groep en als leiderschapstrainer bij De Verdieping. Ze schreef verschillende boeken.

Over Rozemarijn Dols

Rozemarijn Dols heeft als psycholoog haar eigen bedrijf Dols-Consult, werkt als management consultant bij de Galan Groep en als leiderschapstrainer bij De Nieuwe Verdieping. Zij houdt zich bezig met leiderschapsontwikkeling , teamcoaching en verzorgt trainingen met filmfragmenten en werkconferenties voor leidinggevenden. 

Over Moniek Hiemink
Moniek Hiemink heeft als psycholoog, adviseur en coach jarenlange ervaring op het vlak van assessment, loopbaan en ontwikkeling. Zij heeft een eigen praktijk als studiekeuze- en loopbaancoach waarin zij naast werk(zoek)enden specifiek jongeren begeleidt bij het krijgen van inzicht en het maken van passende keuzes in opleiding en werk.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden