Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het Groot ABC voor Blijer Presenteren - Zo word jij een authentiek spreker

Het Groot ABC voor Blijer Presenteren helpt sprekers van hun podiumvrees af, een eigen presentatiestijl te vinden en een goed verhaal te vertellen. Een preview.

Marjolein Diks | 17 mei 2017 | 4-5 minuten leestijd

‘Veel mensen weten het gewoon niet. Maar in iedereen zit al een blije spreker! Sprekers ervaren presenteren nog vaak als een taak, een opdracht of soms zelfs een nare klus. En hoe je je voelt op het podium straalt uit in jouw verhaal, jouw boodschap en naar jouw publiek. Maar je kunt er ook gewoon plezier in hebben! Zo krijg ik bijvoorbeeld vaak de vraag van mannelijke sprekers: ‘Wat moet ik met mijn armen doen?

CONTROLEDRANG

En die vraag snap ik, maar ze is tegelijkertijd ook best een beetje vreemd. Want mannen maken zich geen zorgen over hun armen als ze bij de koffiemachine staan. Of in de rij bij de Albert Heijn. Of wanneer ze hun vrouw helpen bij de afwas. Het is een vraag die zij zich vooral stellen als ze moeten presenteren. Dan is er kennelijk een heel andere verwachting van ‘armen’. Alsof ze dan ineens speciale controle vergen en hevige aansturing?

PRESENTATIEMODUS

Als je het zo bekijkt, is dat wel bijzonder. Want jouw armen doen jouw hele leven al wat ze moeten doen, zonder dat je je daar op enig moment bewust van bent of hoeft te zijn. Maar juist op een podium wordt het dan ‘een dingetje’. Ik zie vaak mannen die in de ‘presentatiemodus’ gaan staan: handen voor hun buik met vingertoppen tegen elkaar (de gevarendriehoek), handen achter de rug (de schoolmeesterpositie), of de handen voor het kruis (de voetbalvariant). En het ziet er allemaal zo onnatuurlijk uit! Van die houding alleen zou je je al ongemakkelijk voelen!

ARMEN HOEVEN GEEN REGIE

Hoe fijn is dat nu, om allerlei aangeleerde trucjes te moeten toepassen om gewoon te kunnen praten? Hoe zou het zijn als je stopt met die regie te willen voeren over je armen en handen? En ze gewoon te laten doen wat ze jouw hele leven al doen? Het mooie is dat ze dan vanzelf gaan bewegen als je gaat praten! Armen hebben namelijk helemaal geen regie nodig. Ze ondersteunen jouw lijf en jouw gedachten al jaren, gewoon, omdat ze dat doen. Heb jij last van ‘regie op je armen’? Doe dan de volgende oefening.

OEFENING: LAAT DE REGIE LOS

Ben je je erg van jouw armen bewust als je moet presenteren? Weet je eigenlijk niet zo goed waar je ze moet laten? In je zakken? Eén hand in je zak, de andere los? Met je duimen tegen elkaar? Je duimen aan je broekriem? Achter je rug? Voor je kruis? Hoe dan? Beantwoord dan de volgende vragen.

- Vraag je eens af waarom je bij presenteren het ineens belangrijk vindt wat je armen doen. Zijn er nog andere momenten te bedenken waarop jij je ineens bewust bent van je armen of gedachten over je armen?

- Neem een papier en pen of je Ipad en schrijf eens op waarom het belangrijk is dat jij de regie voert over jouw armen als je op het podium staat. Is het waar dat jij de regie over je armen moet voeren op het podium? Schiet je er iets mee op, of wordt het eigenlijk alleen ongemakkelijker?

- Oefen deze week thuis eens een paar dagen met heel overdreven en nadrukkelijk je armen bewust overal bij inzetten. Bewust de regie nemen over je armen. Als je praat met je vrouw, je kinderen of de buren. Aan het einde van die dagen schrijf je op wat je hebt ervaren. Hoe is het gegaan? Wat heeft het met jou gedaan? Wat waren de reacties? Ben je er iets mee opgeschoten?

- Mijn punt is: je kunt armen gewoon hun gang laten gaan, ze doen het al jaren zelf, zonder jouw bewuste inbreng. Mocht je de eerstvolgende keer op het podium wat onwennig staan, gebruik dan jouw armen om de woorden die in jouw betoog van belang zijn, te ondersteunen. Op een rustige en krachtige manier. En dat kan gewoon als jij je op je gemak voelt. Dan voelen jouw armen dat ook. Dan bewegen ze gewoon als onderdeel van jouw lijf. En niet omdat ze op ‘speciale missie’ zijn.

Vind jij presenteren vaak een vervelend klusje, of zelfs een opdracht waar je tegenop ziet? Wil jij liever ontspannen voor een groep staan en echt een goed verhaal vertellen, maar weet je niet hoe dat moet? Dan gaat Het Groot ABC voor Blijer Presenteren - Zo word jij een authentiek spreker jou helpen! PresentatieExpert Marjolein Diks geeft vanuit haar persoonlijke ervaring als verhalenverteller, coach en communicatiedeskundige tips, tricks en praktische voorbeelden waarmee je direct aan de slag kunt.

Over Marjolein Diks
Het verhaal van Marjolein Diks als ondernemer begint op 28 februari 2015 als zij besluit om na een lange communicatiecarrière bij de Rijksoverheid een ander pad in te slaan. Zij zag collega’s in hun presentatie worstelen met zichzelf en hun taaie boodschappen. Ze zag de aandacht van het publiek wegtrekken en de belangrijke boodschap niet landen. De boodschap van een blije spreker heeft meer impact. En verdient het om gehoord te worden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden