Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Het nieuwe samenwerken - De strategen van de toekomst zijn vakspecialist!

Organisaties lopen vast in controle en toezicht. De zucht dat het anders moet is vaak te horen. Tot nu toe was de enige oplossing ‘minder management’. Echter, verminderen is niet veranderen. De oplossing ligt in een verschuiving van de aandacht.

Ineke van der Ploeg | 9 december 2016 | 2-3 minuten leestijd

De aandacht gaat verschuiven van management naar vakspecialisten

De sleutel voor het succes van een organisaties ligt meer en meer bij de kennis en impact van vakspecialisten - en niet langer alleen bij een sterk management. De weg vooruit is een gelijkwaardige samenwerking tussen management en vakspecialisten. Vakspecialisten worden zichtbaar in organisaties en hun latent talent komt tot bloei. Zij zijn niet langer de werkvoorbereiders of ‘knechtjes’ van het management maar volwaardige professionals met zeggenschap. Het management leert multidisciplinair- en gelijkwaardig samen te werken met vakspecialisten.

Geëmancipeerde vakspecialisten

Een vakspecialist kan meer dan momenteel zichtbaar wordt. Het wenselijke toekomstbeeld: Een actuaris maakt bijvoorbeeld niet meer alleen een rekenmodel maar ook een marketingdashboard voor de concrete toepassing. En een financieel expert met kennis van IT legt zelf de toepassing van automatisering uit aan bestuursleden. Specialist Development legt zich daarom toe op de ontwikkeling van vakspecialisten en hun nieuwe strategische rol in organisaties.

De ontwikkelingen in de wereld gaan sneller dan we met organisaties bij kunnen benen. Technologische ontwikkelingen gaan sky high. Het is logisch dat de 100 jaar oude raderen van de managementmachine gaan piepen en kraken. De oude manier van werken gericht op ‘meten is weten’ kan gezien de huidige ontwikkelingen niet meer stand houden. Alles willen managen is een illusie, omdat de wereld te snel verandert en de complexiteit het niet toelaat.

Het is tijd voor een nieuw vakgebied als pijler naar Management Development

Door alle ontwikkelingen en complexiteit verschuift de aandacht in organisaties van het management naar de vakspecialisten. Het is tijd voor een nieuwe pijler naast Management Development: Specialist Development.

De ontwikkeling van vakspecialisten zal leiden tot een nieuwe manier van samenwerken tussen management en vakspecialisten. Een gelijkwaardige samenwerking die organisaties écht vooruit gaat helpen. Vakspecialisten, de professionals met verstand van zaken, komen vooraan in het besluitvormingsproces te werken en krijgen meer zeggenschap. Dat voorkomt veel fouten!

Specialist Development: gerichte aandacht voor persoonlijke- en professionele ontwikkeling

De aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van vakspecialisten is nieuw. Er zijn nog nauwelijks specialist development programma’s voor deze doelgroep op de markt. Vakspecialisten zijn duidelijk anders dan managers. Ze leren ook heel anders. Hier is een nieuwe didaktische methodiek voor ontwikkeld. Het is dus de hoogste tijd dat trainers zich gaan verdiepen in deze unieke manier van leren van vakspecialisten.

‘Het nieuwe samenwerken’ toont 4 perspectieven op Specialist Development

Dit boek is geschreven vanuit vier perspectieven op Specialist Development: de vakspecialist leert inzien waar zijn ontwikkeling en kansen liggen, de bestuurders krijgen zicht op een organisatie verandering van binnen uit, de managers kiezen een stijl van leidinggeven aan vakspecialisten, en trainers leren de nieuwe didaktische benadering voor ontwikkelingsprogramma’s voor vakspecialisten.

Vakspecialisten zijn écht anders zijn dan managers! Lees over het ‘hoe en wat’ van dit ánders zijn.

Ineke van der Ploeg heeft een passie voor leren. Zij is het brein achter het nieuwe vakgebied Specialist Development. In haar werk ontwerpt zij leerprocessen voor management en vakspecialisten. Ze is de auteur van Het nieuwe samenwerken.

 

Over Ineke van der Ploeg

Ineke van der Ploeg heeft een passie voor leren. Zij is het brein achter het nieuwe vakgebied Specialist Development. In haar werk ontwerpt zij leerprocessen voor management en vakspecialisten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden