Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

The Floor is Yours - Leren presenteren van brainstorm tot applaus

Geef jij regelmatig presentaties voor een groot of klein publiek? Zou je eindelijk eens een presentatie willen geven waarbij niet alleen niemand in slaap valt, maar die ook nog resultaat, aandacht of inversteerders oplevert?

Hans Van de Water | 5 december 2017 | 3-4 minuten leestijd

In ons boek The Floor is Yours geven we je hapklare tips om te scoren met je presentatie. Je krijgt in deze preview alvast vier tips waarmee je meteen indruk maakt.

1.  Start met een verrassing
Niets zo saai als ‘Goedemiddag, ik ben X en werk op de afdeling Y, samen met mijn collega Z’. Vlieg er meteen in met een pakkend verhaal, stel een vraag of begin met ‘Beeld je in dat…’.

Mag je dan niet zeggen wie je bent en waar je werkt? Jawel, maar niet in je eerste zin. Want voor de personen in het publiek maakt het helemaal niet uit of je Suzanne of Willem heet. Ze willen weten of je iets interessants te vertellen hebt. Daarom trek je eerst hun aandacht (verras hen) en vertel je hoe jij tijdens je presentatie een antwoord zult geven op hun probleem. Pas dan willen ze weten wie je bent.

2. Stop een draadloze presenter in je hand
Presenteer je met slides? Zorg dan dat je niet aan je laptop kleeft. Stap naar het publiek en bedien je slides vanop afstand met de draadloze presenter. Door iets in je hand te hebben, voel je je ook minder ongemakkelijk.

Test de presenter vooraf eens uit. Je hoeft die echt niet naar de laptop te richten, zoals bij de allereerste tv-afstandsbedieningen. En als je op de toets drukt om naar de volgende slide te gaan, boots je beter de klikbeweging niet na met je hele lichaam. Hoe ongemerkter het gebeurt, hoe beter.

3. Zwijg!
Geef mensen tijd om je boodschap te begrijpen. Las pauzes in tussen je zinnen. Niets is zo sterk als de stilte. Ook tijdens de eerste seconden wanneer je op het podium stapt. Kijk dan eerst even je publiek aan, voor je begint te spreken.

We denken vaak dat we te snel spreken tijdens een presentatie. Maar het probleem is niet zozeer de snelheid, maar het gebrek aan korte pauzes. Het publiek heeft die paar seconden nodig om alle nieuwe informatie een plekje te geven in hun hersenen.

4. Maximum 20 woorden per slide
Hoeveel woorden gebruik jij normaal op een slide? 50? Nog meer? Het publiek kan niet tegelijkertijd luisteren en een lange tekst lezen. Zeg het daarom met beelden. Of met zo weinig mogelijk tekst.

Het beste aantal woorden per slide? Sommigen beweren 6. Maar voor de meeste sprekers is dat zoals fietsen op een circusfiets: onmogelijk! Wij zijn al tevreden met maximum 20 woorden op je slide. Welke tekst laat je staan? Focus op de essentie. Wat moet je publiek zeker onthouden? Al de rest schrap je. Wil je toch extra informatie delen? Zorg dan voor een handige A4, die je achteraf meegeeft.

Weinig tijd? Een saai en complex thema? Last van stress? Te introvert? In ons boek geven we je voor elk probleem een oplossing. Je krijgt ook levensechte voorbeelden, zowel van hoe het niet moet (en ja, die zijn vaak erg grappig), als van hoe je wel kunt schitteren op het podium.

Toon Verlinden en Hans Van de Water zijn internationale presentatiecoaches en experten wetenschapscommunicatie. Samen richtten ze het bedrijf ‘The Floor is Yours’ op, omdat het leven te kort is voor slechte presentaties. Ze zijn de auteurs van The Floor is Yours.
Over Hans Van de Water
Hans Van de Water is internationaal presentatiecoach en expert wetenschapscommunicatie. Samen met Toon Verlinden richtte hij The Floor is Yours op. Met hun bedrijf gaven ze al aan duizenden onderzoekers workshops op congressen, studie- en onderzoeksdagen. Tot nog toe is daarbij niemand in slaap gevallen. Integendeel, de toeschouwers hangen aan hun lippen en vragen om meer.
Over Toon Verlinden
Toon Verlinden is internationaal presentatiecoach en expert wetenschapscommunicatie. Samen met Hans Van de Water richtte hij The Floor is Yours op. Met hun bedrijf gaven ze al aan duizenden onderzoekers workshops op congressen, studie- en onderzoeksdagen. Tot nog toe is daarbij niemand in slaap gevallen. Integendeel, de toeschouwers hangen aan hun lippen en vragen om meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden