In mijn boek Waar laat ik mijn handen? geef ik hele praktische antwoorden op de 25 meest gestelde vragen over presenteren. Er zijn namelijk al genoeg ingewikkelde boeken over presenteren geschreven. Ik volg liever de filosofie van Albert Einstein: ‘If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.'
Presenteren is voor de meeste mensen lastig. Dat is onhandig in deze tijd waarin er min of meer van je verwacht wordt dat je kunt presenteren. Een beetje gek is dat wel, want de meeste mensen hebben nooit echt goed geleerd hoe ze moeten presenteren. Een spreekbeurt over je hamster is toch iets anders dan een presentatie waarin je je collega's moet overtuigen van jouw idee. Hoe je effectief presenteert, moet je vaak zelf maar uitzoeken, terwijl het een belangrijke vaardigheid is. En of het nog niet erg genoeg is, lijkt het wel of de verwachtingen alleen maar toenemen. Niet zo raar natuurlijk, want dankzij YouTube en sociale media vliegen de Ted Talks en andere geweldige presentaties je om de oren. Laat je niet gek maken. Een beetje Ted Talk vergt maanden aan voorbereiding, maar dat zie je nooit. Je ziet ook niet dat die sprekers de beschikking hebben over professionele coaches, van storytellers tot stemcoaches. Hoe fijn zou het zijn als jij ook zo'n dreamteam hebt dat je helpt bij je volgende presentatie?
Ik heb dat dreamteam nu in boekvorm gegoten. In de vijftien jaar dat ik als presentatiecoach werk, heb ik overtuigende antwoorden gevonden door mijn samenwerking met bijvoorbeeld stemcoaches, storytellers, regisseurs en collega-trainers. Daarnaast heb ik alles gelezen wat ik maar kon vinden over presenteren, storytelling, pitchen, overtuigen, de werking van ons brein, beïnvloeden, charisma en non-verbale communicatie. Boeken van (inter)nationale experts in hun vakgebied. Deze kennis combineerde ik met mijn eigen ervaring. Alle antwoorden en tips in dit boek zijn dus theoretisch onderbouwd en getoetst in de praktijk.
Het is een praktijkboek, want ik hou van praktische tips waar je direct mee aan de slag kunt. Daarvoor geldt, net als in mijn dagelijkse praktijk, dat jij beslist of de tips bij jou passen. Geef ze in elk geval een kans, want elke nieuwe vaardigheid is even wennen. Elk hoofdstuk in Waar laat ik mijn handen? begint met een vraag van een van mijn opdrachtgevers. De tips die ik mijn opdrachtgever heb gegeven vind je terug in het hoofdstuk. Het zijn waargebeurde anekdotes, maar ik heb in de meeste gevallen de namen van de mensen en de organisaties waarvoor ze werken aangepast zodat niemand ze kan herkennen. Behalve als ze over mezelf gaan, want geloof me: ik heb ook de nodige fouten gemaakt. De hoofdstukken kun je ook los van elkaar lezen. Je kunt dus gewoon beginnen bij jouw meest urgente vraag. Ik wens je veel (lees)plezier met dit boek, maar nog meer met je volgende presentatie.
Serge van Rooij is communicatietrainer en als partner van Bex*communicatie verantwoordelijk voor de trainingsdivisie. Hij traint CEO’s, Nederlandse ambassadeurs en andere professionals die er moeten staan op belangrijke momenten in hun carrière. Hij is de auteur van Waar laat ik mijn handen?