Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Zo word je een ProductiviteitsNinja - Minder stress, meer bereiken, meer plezier

Zo word je een ProductiviteitsNinja werd een wereldwijde bestseller waarvan wereldwijd inmiddels meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. De Nederlandse versie werd door Anderz uitgegeven in 2015. Inmiddels is er een 5e herziene druk uit. Een preview.

Graham Allcott | 25 mei 2020 | 3-4 minuten leestijd

Voor het 5-jarig jubileum in 2019 vroeg mijn uitgever me om een bijgewerkte editie te verzorgen. Hoewel een groot deel van het advies in het boek nog steeds nuttig is en nog vele jaren meekan, was er 1 ding dat tussen 2014 en 2019 is veranderd: de hoeveelheid tijd die we op onze telefoon doorbrengen. Het effect hiervan op onze productiviteit is duidelijk: afleiding, verdeelde aandacht en de verleiding om taken uit te stellen in plaats van focus.
Met dat in gedachten, voegde ik onder andere een nieuw hoofdstuk aan de nieuwe editie, genaamd 'Leg die telefoon eens weg'.

De 3 C's
Ik verdeel mijn dag in 3 verschillende modi, en gebruik dan een telefoon-blocker app, zodat toegang tot bepaalde apps, op basis van de modus waarin ik me bevind, wordt beperkt. (Ik gebruik 'QualityTime' voor Android, maar iPhone apps zoals Freedom werken ook).

Creëren
Dat is de modus om aan de slag te gaan en stevig te werken aan iets waar ik echt waarde kan toevoegen. Dit is de tijd van de dag waarin ik mijn beste energie en aandacht nodig heb voor mijn moeilijkste, meest creatieve of stevig denkwerk. Het is totale focus, in eenzaamheid, met nul afleiding. Tijdens deze tijd (voor mij, meestal in de vroege ochtend) blokkeert mijn telefoon de toegang tot Instagram, Twitter, e-mail en de browser om afleidingen te vermijden. Whatsapp is beschikbaar om berichten te sturen naar collega's, maar meldingen zijn geblokkeerd, zodat het me niet onderbreekt.

Samenwerken
Dit is waar ik de regels een beetje losser toepas, maar ik ben nog steeds in de werkmodus. In de tijd van samenwerken, wat voor mij vooral de middagen zijn, gaat mijn werk over op het ondersteunen van andere mensen in het werk dat ze doen. Mijn telefoon ondersteunt dit door mij weer toegang te geven tot e-mail. Ik kan de bankrekening van het bedrijf controleren en deelnemen aan Zoom-gesprekken. Ik heb toegang tot dingen zoals podcasts en het internet, maar ik beperk nog steeds de toegang tot Instagram en Twitter. Als ik af en toe onderbroken word door whatsapp-berichten of meegezogen word in e-mails, is dat ok.

Chillen
Het probleem met telefoons, vooral als je regelmatig vanuit huis werkt, is dat ze niet geschikt zijn voor ontspanning. Dus 's avonds probeer ik mijn toegang tot sommige werkapps te beperken, zoals mijn e-mail. Ik sta mezelf toegang tot sociale media toe maar na 22.00 uur gaat de telefoon weer op slot. Het is dan tijd om te beginnen met ontspannen en klaar om te gaan slapen.

Het toepassen van deze drie C's helpt mij om mijn telefoon goed in te zetten. Het schakelen tussen creëren en samenwerken zorgt ervoor dat ik door de dag heen mijn focus kan houden bij wat echt belangrijk is.

Het effectief beheren van onze aandacht is misschien wel de meest essentiële vaardigheid om de productiviteit op Ninja-niveau te garanderen. We zijn verder gegaan door van eenvoudig 'time management' vooral in te gaan op het grote belang van 'aandachtsmanagement'.

Er is natuurlijk nog veel meer dat ik kan zeggen over dit alles.  Het is allemaal te lezen in de bijgewerkte versie van Zo word je een ProductiviteitsNinja. Ik hoop dat je het leuk vindt om het te lezen.

Graham Allcott is productiviteitstrainer, sociaal ondernemer en oprichter van Think Productive. Think Productive helpt personen en organisaties wereldwijd om een overload aan informatie de baas te worden en meer te doen met minder stress. Think Productive heeft vestigingen in Engeland, Canada, de Verenigde Staten, Australië en de Benelux. Hij is de auteur van Zo word je een ProductiviteitsNinja.

Over Graham Allcott
Graham Allcott is productiviteitstrainer, sociaal ondernemer en oprichter van Think Productive. Think Productive helpt personen en organisaties wereldwijd om een overload aan informatie de baas te worden en meer te doen met minder stress. Naast open workshops biedt Think Productive inhouse trainingen aan zeer uiteenlopende organisaties, zoals PwC, Heineken, Liberty Global, GlaxoSmithKline en BP, maar ook aan (semi-)publieke sector-organisaties en non-profit-instellingen zoals de Hogeschool Rotterdam en de stichting Jong Ondernemen. Think Productive heeft vestigingen in Engeland, Canada, de Verenigde Staten, Australië en de Benelux. Workshops die Think Productive aanbiedt zijn onder meer: - Getting your Inbox to Zero - E-mail Etiquette - Denk Productief! - Maak vergaderen weer leuk! Voordat hij Think Productive oprichtte, was Graham vooral actief in de goede-doelensector en op het gebied van sociaal-maatschappelijk werk. Hij leidde lokale vrijwilligersprojecten voor de universiteit van Birmingham, was daarna directeur van de organisatie Student Volunteering England en startte vervolgens Fruitful Consulting op, zijn eigen adviesbureau voor sociale ondernemingen. Hij was ook medeoprichter van InterVol, grondlegger van READ International en hij vervulde een adviesrol op het gebied van jeugdzaken en maatschappelijke kwesties voor meerdere overheden (zowel Labour als Conservative) in Groot-Brittannië, in het bijzonder via de Russell Commission en National Citizen Service. Hij is lid van de raad van bestuur van de Centrepoint-stichting, die dakloze jongeren ondersteunt. Hoewel hij over het algemeen slecht tegen teleurstellingen kan, is hij seizoenkaarthouder bij Aston Villa. Graham woont in het Engelse Brighton.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden