OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Artikelen in het Online Magazine
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
11 resultaten
recensie
Organisatiekunde
24 januari 2023
Robert Paul Schwippert
4-5 minuten leestijd
De waarheid toont zich tussen mensen, is vergankelijk en is van niemand. Dat is het leidende principe in De onderstroom boven’, waarin Jan Piet van Deene uitvoerig ingaat op de rol van groepsdynamica bij veranderprocessen.
recensie
Organisatiekunde
2 november 2015
Robert Paul Schwippert
2-3 minuten leestijd
Organisaties zien als sociale constructies die constant hun eigen realiteit creëren door verhalen, gesprekken en beelden - dat is het hart van Dialogische Organisatie ontwikkeling zoals beschreven in Dialogic Organization Development.
recensie
Verandermanagement
27 juli 2015
Robert Paul Schwippert
De diepte in. Bij interventies in organisaties de complexiteit van de vele werkelijkheden erkennen en daarmee aan de slag te gaan. En in dit proces constant op jezelf reflecteren – immers je bent onderdeel van het systeem. Zo zou ik de kern van Shirine Moerkerkens ‘Hoe ik verander’ omschrijven. Door het stellen van de goede vragen en het geven van praktijkvoorbeelden helpt ze de lezer op zoek te gaan naar zijn eigen antwoorden. Daarmee wordt ‘Hoe ik verander’ eigenlijk ‘Hoe jij verandert’.
recensie
Verandermanagement
7 juli 2015
Robert Paul Schwippert
‘Spannend veranderen’ gaat over paradoxen. Omdat het essentieel is bij verandering geen ‘of-of’ keuze te maken maar een ‘en-en’. Omdat eenzijdigheid gevaarlijk is. En we complexe vraagstukken niet meer met een lineaire aanpak kunnen oplossen. Maar wat vraagt dit paradoxale denken van ons? Wat betekent dit voor de kleurentheorie? En hoe hanteren we dit paradoxale denken in ons beroep als adviseur? Léon de Caluwé en vakgenoten werpen licht op deze zaak. Spannend…!
recensie
Verandermanagement
21 oktober 2013
Robert Paul Schwippert
Over verandertrajecten zijn al boekenkasten vol geschreven. En ook niet- rationele factoren zoals emoties en onderbuik gevoel worden hierbij in de literatuur vaak genoemd. Maar hoe zit het nou eigenlijk met rol van ons brein? Welke krachten prikkelen ons brein en hoe bepalen deze ons gedrag? Simon Sijbrand leert ons in de Trigger Zone door middels van een cocktail van neurowetenschappen, psychoanalyse en veranderkunde wat de invloed is van deze factoren in de praktijk van alle dag.
recensie
Verandermanagement
21 augustus 2013
Robert Paul Schwippert
2-3 minuten leestijd
Het is algemeen bekend dat in onze snelveranderende wereld innoveren een voorwaarde is voor succes. Maar toch verwaarloost een op de drie bedrijven zijn businessmodel. In 'Re-Inventing Business' geven Volberda c.s. op systematische wijze een inzicht in businessmodellen van bedrijven en instellingen. Uitgangspunt hierbij is niet of je je businessmodel verandert, maar wanneer, in welke mate en vooral hoe. Welke factoren zijn hierbij van belang? Wat is de rol van het management? Dat zijn de vragen die dit boek stelt. Mag dan niets meer hetzelfde blijven? Toch wel. Aldus deze praktische wetenschappelijke visie op businessmodelinnovatie.
recensie
Coaching en trainen
24 mei 2012
Robert Paul Schwippert
3-4 minuten leestijd
Iedereen weet dat het vermogen om effectief samen te werken in teams essentieel is voor het succes van een organisatie. Waarom lukt dit dan toch zo vaak niet? Omdat we er keer op keer er vanuit gaan dat mensen rationele wezens zijn en we net doen of onbewuste processen niet bestaan. In 'Het Egeleffect' geeft Manfred Kets de Vries aan hoe we onszelf voor de gek houden door de irrationele aspecten van teams te negeren, alsmede hoe door een aanpak van groepsinterventies een high performance team kan worden gecreëerd. Is het echt zo gemakkelijk…?
recensie
Verandermanagement
20 januari 2011
Robert Paul Schwippert
3-4 minuten leestijd
'Mensen veranderen: waarom, wanneer en hoe mensen (niet) veranderen'. Deze titel van het boek van Burger, De Caluwe en Jansen laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Een verklarend boek over veranderen van mensen. Waarom veranderen mensen? En hoe doen ze dat dan? Geschreven door maar liefst een executive coach, een veranderkundige en psycholoog. Want mensen veranderen blijft mensenwerk. En omdat ieder mens weer anders is, dien je in je veranderaanpak rekening houden met deze verschillen. Geen receptenboek, wel een compleet overzicht. Waarmee de titel de lading dekt.
recensie
22 oktober 2010
Robert Paul Schwippert
2-3 minuten leestijd
Crucial Conversations. U kent ze wel, gsprekken die er echt toe doen. Gesprekken die lastig zijn, waar veel op het spel staat en waar de emoties hoog oplopen. Probeer dat maar eens in goede banen te leiden. Voor je het weet vlieg je uit de bocht en bereik je niet het gewenste resultaat. Vandaar het boek 'Crucial Conversations' van Patterson c.s., dat is bedoeld als instrument om 'de belangrijkste gesprekken van je leven effectief te voeren'. In 12 Hoofdstukken behandelen de auteurs een veelheid van aspecten. Van voorbereiding, dialoog, het creëren van veiligheid tot spreken met overtuiging. Zodat u volgende keer dat lastige gesprek niet alleen goed voorbereid ingaat, maar er vooral ook met een beter resultaat uitkomt…
recensie
Verandermanagement
5 februari 2010
Robert Paul Schwippert
Effectief leren gebeurt niet alleen in het cursuslokaal, maar vooral op de werkvloer. Dit vraagt van de managers dan ook steeds meer een faciliterende rol bij het leerproces van hun medewerkers. Mooi gezegd, maar hoe pak je dat in de praktijk aan? In 'Werkvormen voor Managers' leidt Peter de Roode de lezer door een veelheid van werkvormen, die de manager hierbij houvast en inspiratie bieden. Zodat er op de werkvloer daadwerkelijk geleerd kan worden. Van elkaar en met elkaar. De manager voor de klas…?
recensie
Personeelsmanagement
3 november 2009
Robert Paul Schwippert
2-3 minuten leestijd
Iedereen worstelt wel eens met samenwerken en iedereen heeft er ook wel eens van genoten. 'Team op vleugels' gaat over wat teams nu eigenlijk tot teams maakt. In negen hoofdstukken leidt Martijn Vroemen u door de veelheid van aspecten van teamwork. Van beschouwing tot praktische toepassingen, gelardeerd met mini-interviews, praktijkvoorbeelden en oefeningen. Compleet, toegankelijk, praktisch en vooral geïnspireerd. De ondertitel 'Gids voor geïnspireerd samenwerken' is dan ook treffend gekozen.