Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interview

Felix Plötz

‘Combineer je fulltime baan met werken aan je eigen startup’

Felix Plötz werkte jaren voor een baas, maar droomde van een leven als startup-ondernemer. Hij koos voor een parttime oplossing. Dat bleek wonderwel te werken, beschrijft hij in ‘De startup van 4 uur per week’.

Paul Groothengel | 6 juni 2017 | 4-6 minuten leestijd

U schrijft dat je niet als ondernemer in de wieg gelegd hoeft te zijn om een startup te beginnen.
Inderdaad. Mijn eigen ouders waren beiden ambtenaar. Van huis uit ben ik dus gewend aan de voordelen van een vaste baan, ondernemen was iets voor andere mensen. Mijn boek gaat erover dat je echt geen honderd procent ondernemer hoeft te zijn om iets te beginnen. Zoals je ook geen rijke ouders nodig hebt, of eerst een dure business opleiding zou moeten volgen. Als je van een startup droomt, is het slim iets te beginnen naast je baan, zodat je niet meteen al je schepen achter je verbrandt. Voorzichtig een bedrijfje beginnen in je vrije tijd kan prima, is mijn ervaring; als je iets doet dat je leuk vindt, zie je het ook zeker niet als opoffering van je vrije avonden of weekends. Je vraagt toch ook niet aan iemand die voor zijn lol op voetbal zit, hoe hij het voor elkaar krijgt om tweemaal per week te trainen en in het weekend zonder morren naar een uitwedstrijd rijd? Dat wil ik doorgeven met dit boek, waarin ik laat zien hoe je tot een goed idee voor een startup kan komen en met welke middelen je vervolgens aan de slag kan gaan. Van website tot huisstijl, van marketingaanpak tot het vinden van een goede naam.

Volgens de Kamer van Koophandel begint een op de drie Nederlandse aspirant-ondernemers als parttime-ondernemer. Een verrassend hoog percentage?
Ja, eigenlijk wel. In Duitsland hebben we soortgelijke cijfers. Dit gaat om de groep mensen die hun vaste baan en hun vaste salaris niet durven of willen loslaten. Ze twijfelen en lijken niet op de typische ondernemer c.q. startup die met de nodige bluf de markt betreedt. Voor hen is parttime ondernemen een goede oplossing.

Hebben parttime ondernemers meer kansen te overleven dan ondernemers die meteen fulltime voor zichzelf beginnen?
Wetenschappelijk onderzoek wijst wel in die richting. Dat is ook wel logisch; als parttimer kun je jezelf wat meer tijd veroorloven om dingen uit te proberen, om te leren. Wat willen klanten, hoe valt jouw idee? Daarnaast is het ook gewoon een kwestie van geld: zolang je je vaste salaris houdt, kan je je meer permitteren op gebied van de start-up, je kunt er langer mee doorgaan. Talentvolle mensen die de fulltime-overstap naar een startup niet zouden aandurven, kunnen als parttimer wel de stap zetten om hun droom te verwezenlijken.

U startte zelf in een vaste baan. Waarom begon u toch tegelijk een startup?
Mijn grote droom was om piloot te worden. Dat mislukte, omdat ik strandde in de laatste assessmentronde. Na mijn studie technische bedrijfskunde had ik de banen voor het uitkiezen. Ik ging werken bij een groot concern waar ik startte in een internationaal traineeprogramma. Ik maakte snel carrière. Eerst werd ik vertegenwoordiger, anderhalf jaar later regio-salesmanager met een steeds grotere verkoopverantwoordelijkheid. Maar ik was niet tevreden met dat leven, dat harde werken. Mijn leven was eendimensionaal geworden. Ik jakkerde maar door en wist tegelijkertijd dat ik stil stond. Ik zei tegen een collega dat ik wel eens iets totaal anders wilde doen. Hij wilde dat ook. We fantaseerden over allerlei startups, maar wilden de zekerheid van onze vaste, goede baan niet opgeven. Daarom besloot ik om iets te beginnen náást mijn werk.

Was u op het spoor van een grote innovatie?
Welnee, totaal niet. In 2011 ben ik begonnen met een training om brandstof te besparen. Dat klinkt inderdaad niet erg sexy, maar daar bleek wel degelijk een markt voor te zijn. Hoe ik op het idee kwam? Toen ik nog werkte als technisch vertegenwoordiger, stuurde mijn toenmalige werkgever mij naar zo’n training. Ik ging daar met de nodige tegenzin naar toe, maar leerde dat zo’n training wel degelijk goed werkt. En ook dat je echt niet als een bejaarde hoeft te rijden om toch benzine te besparen. Die trainingen gaf ik eerst zelf in de weekends, dus dat kon prima naast mijn eigen baan. Anderhalf jaar later had ik mijn eigen brandstofbespaartraining ontwikkeld. En die voor heel Europa vastgelegd als handelsmerk.’

En de les was?
Dat je prima een eigen zakelijk project kunt optuigen naast een fulltime baan, en dat je het kunt redden met een tijdsbesteding van vier uur in de week. En ook dat je met alle kennis uit een studie in praktijk niet zo bar veel kan. Ik ben gewoon begonnen, zette een website op, ging met steeds meer rij-instructeurs die ik volgens mijn eigen methode had getraind, een freelancecontract aan. Zo kwam ik erachter dat een startup beginnen, naast je eigenlijke baan, helemaal niet zo moeilijk is. Vrijwel iedereen kan het.

Toen zei u alsnog uw vaste baan op...
Ja, na anderhalf jaar. Toen durfde ik de sprong wel aan. Er bleek veel vraag te zijn naar mijn brandstofbespaartraining, en ik verkocht het concept in 2015 aan de ADAC, zeg maar de Duitse ANWB. Daarna ben ik een nieuwe startup begonnen, samen met een partner. We startten een uitgeverij gespecialiseerd in Youtube-sterren. Dat liep meteen als een dolle, een jaar later hebben we ook deze startup kunnen verkopen, aan een andere uitgever.

Heeft het voor bedrijven voordelen om hun werknemers de kans te geven parttime voor zichzelf te beginnen?
Zeker. Vooral grote bedrijven zien steeds meer in dat ze het moeten hebben van hun innovatiecapaciteiten, van ondernemerschap. Laat je werknemers vrij om in hun eigen tijd te leren ondernemen, dan kan je van hun enthousiasme en ervaringen als werkgever de vruchten plukken. Bedrijven zouden startup-initiatieven van werknemers moeten aanmoedigen en faciliteren.

Over Paul Groothengel

Paul Groothengel is freelance journalist.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden