Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Nieuws

Nieuwe businessmodellen gezocht!

‘Er komt een andere economische inrichting van de maatschappij.’ Professor Jan Jonker is op zoek naar ondernemers met nieuwe businessmodellen en startte daarom een onderzoek. Zijn doel is om een soort Business Model Canvas te maken zodat iedereen zelf zijn businessmodel kan maken.

Nienke van Oeveren | 22 maart 2013 | 1-2 minuten leestijd

‘Er zijn nu twee economieën naast elkaar: de verticale, productie-economie en de horizontale, collectieve economie.’ Over die laatste gaat ook Jonkers boek Werken aan de Weconomy. ‘Op het snijvlak van die twee stromingen ontstaan nieuwe organisatievormen. Burgers gaan bijvoorbeeld zelf elektriciteit opwekken en dit verkopen.’ Waar gaan we naartoe? Deze vraag wil Jonker het komende jaar beantwoorden.

Nieuwe businessmodellen

Voor Jonker is een nieuw businessmodel een model dat op een andere manier waarde creëert dan gebruikelijk. ‘We gaan niet meer alleen met geld betalen, maar ook met zorg, energie, stilte. Een nieuw businessmodel is bijvoorbeeld jeans leasen en hulp aan bejaarden uitbetalen in bioscoopbonnen. Misschien wel de economie zoals die bedoeld was.’ Jonker is dus op zoek naar zulke bedrijven en vraagt hen nadrukkelijk om zijn vragenlijstje in te vullen. In ruil daarvoor krijg je de ‘working paper’ met de laatste stand van het onderzoek. Op 28 juni is er bovendien een symposium over de nieuwe businessmodellen.

Boek met Business Model Canvas

Over de bedrijfsmodellen die hij al heeft gevonden, spreekt hij met veel passie. ‘Er zit een enorme veranderkracht in de maatschappij. We kijken hier naar een debat tussen de dinosaurus en de mier. Maar ook de hele grote administratiefabrieken moeten meebewegen.’

Dit onderzoek zal leiden tot een model voor businessmodellen. ‘Door de kijken wat de mensen doen en welke antwoorden zij hebben op de veranderingen in de maatschappij, wil ik een mechanokit samenstellen.’ Deze kit presenteert Jonker in 2014 in boekvorm. ‘Een soort Business Model Canvas. Hoe bouw ik mijn businessmodel?’

Over Nienke van Oeveren
Nienke van Oeveren is redacteur van managementboeken. Via haar bedrijf Boekredactie begeleidt zij auteurs bij het uitgeven van boeken en ook werkt zij voor gevestigde uitgevers. Zij heeft Nederlands en Book and Digital Media gestudeerd en werkte jarenlang bij Managementboek.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden