Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Achtergrond

Zomerlezen - 5 goede boeken voor deze zomer

Het is weer zomer, het tempo gaat weer even omlaag, het is langer licht en dus krijgen we nog meer leestijd. Net als vorig jaar heb ik daarom weer een selectie gemaakt van boeken die ik je aanraad om te lezen deze zomer. De volgorde is willekeurig.

Patrick Davidson | 15 juni 2016 | 5-6 minuten leestijd

Met deze vijf boeken kun je na de zomerperiode aan de slag met de krachtige inzichten en inspirerende voorbeelden. En ook als je niet per sé wilt veranderen maar gewoon een goed boek wil lezen dan kun je met deze top 5 uit de voeten. Ik weet zeker dat je daarna toch aan de slag gaat met enkele ideeën. Wedden? En ik vermoed dat het iets te maken heeft met minder zaken tegelijkertijd op te pakken maar je aandacht echt te richten op wat je belangrijk vindt....

1. Originals - Adam Grant
2. De Uitvinders - Walter Isaacson
3. Nooit meer te druk - Tony Crabbe
4. Op naar Geluk - Ap Dijksterhuis
5. Diep Werk - Cal Newport

Originals - Adam Grant

Adam Grant is in Nederland nog niet zo bekend maar dat kan weleens snel veranderen. De Amerikaanse schrijver (New York Times) en professor (Wharton) schreef drie jaar geleden de bestseller Geven en Nemen en heeft nu met Originals wederom een boeiend boek opgeleverd. Met Originals wil Grant aantonen dat je originaliteit kunt leren. En dat het dus voor iedereen mogelijk is om een 'original' te worden. Grant schrijft heel toegankelijk en presenteert allerlei feitjes uit onderzoeken. Zo leren we onder meer dat originals succesvol zijn doordat ze ook gewoon veel produceren. Picasso en Beethoven genieën? Vast wel maar ze waren ongekend productief dus er moest ook wel een hit tussen zitten. De les? Vergeet de vele missers die je tegen zult komen en ga aan de slag. "Precies wanneer je wanhopig begint te worden, dan pas begin je echt out of the box te denken", zo lezen we. Dit en nog veel meer in een heerlijk boek. Een echte aanrader met achterin enkele praktische tips, wat ik altijd toejuich.

De Uitvinders - Walter Isaacson

Isaacson werkte jarenlang aan dit boek en stopte dit project zelfs even om zijn gelauwerde biografie over Steve Jobs versneld uit te kunnen brengen. Zijn schrijfstijl is een genot, zijn invalshoeken vaak origineel en zijn onderbouwing zorgt ervoor dat veel vragen die je hebt ook goed beantwoord worden. De onderwerpen die hij kiest spreken me eigenlijk altijd aan. Kortom, een aanrader. In dit boek beschrijft Isaacson de opkomst van de personal computer en internet en welke mensen de drijvende kracht waren achter deze innovaties met impact. Soms gaat hij wel erg de diepte in, ook qua technische details over de eerste computers, maar dat vergeven we hem. Dat soort passages kun je ook overslaan om - zonder problemen - de draad iets verder weer op te pakken. Dit boek is in dit rijtje een buitenbeentje omdat het je geen pasklare tips geeft maar vooral een kijkje in de geschiedenis. De goede lezer haalt er echter volop lessen uit. De belangrijkste? Uitvinders die samenwerken bereiken meer. Het mooiste voorbeeld uit het boek is ene John Vincent Atanasoff, die in de jaren veertig moederziel alleen een computer probeerde te ontwikkelen en zijn pogingen zag stranden. Toch raakte zijn naam niet in de vergetelheid want zijn werk bleek later het ontbrekende puzzelstukje voor een andere uitvinder...

Nooit meer te druk - Tony Crabbe

Weinig tijd en dan zo'n dik boek ter hand nemen? Het lijkt een lastige combinatie maar ik raad het boek toch aan. Zeker voor mensen die ons boek Waar haal je de energie vandaan? hebben gelezen. Crabbe leert je om meester te worden van je eigen tijd en van je eigen mind. Dat doe je volgens Crabbe door te stoppen met time management, door je aandacht echt te richten en door genoegen te leren nemen met wat je hebt. Crabbe helpt je dus om je op drie vlakken te ontwikkelen. In zijn eigen woorden draait het om beheersing ('stop met time management'), onderscheiding ('druk is een waardeloos merk') en betrokkenheid ('stop met meer'). Lekker boek met bovendien de mooiste buitenkant (inclusief de zijkant) die ik in tijden heb gezien.

Op naar Geluk - Ap Dijksterhuis

Wederom een zeer boeiend boek van Ap Dijksterhuis. In dit boek leer je dat je eigen geluk voor 50% in je eigen handen ligt. 10% is bepaald door je omgeving en 40% is genetisch bepaald dus je hebt zelf voor 50% invloed op je eigen geluk. Dijksterhuis leert je wat je kunt doen om gelukkiger te leven. Een van de tips om gelukkiger te leven is door minder te multitasken. Dat lazen we ook bij Crabbe. Hoe je dat dan doet wordt in het volgende boek echt in detail uitgelegd.

Diep Werk - Cal Newport

Ik geloof zelf dat concentratie een van de kernkwaliteiten zal zijn de komende jaren. Wie zich kan concentreren gaat zich onderscheiden in een wereld vol triggers. Iemand als Elon Musk (de man achter Tesla) is in staat om zich heel diep te concentreren op zijn werk. Door zich heel goed voor te nemen wat hij precies gaat doen, zich niet te laten afleiden (geen small talk, triggers staan uit) en vooral door aan het einde van een sessie goed af te ronden. (Meer weten over Elon Musks succesprincipes? Lees dan ons boek Musk Mania).

Omgekeerd zullen veel talentvolle mensen ten onder gaan aan hun triggers. Het onderwerp sprak me enorm aan, dus de verwachtingen waren hooggespannen. Het boek raad ik je aan, al moet ik erbij zeggen dat schrijfstijl, taalgebruik en voorbeelden me niet helemaal lagen. Wellicht komt het door de vertaling. Of gewoon door het feit dat de schrijver een rasechte ICT-er is. Wie een vlotter geschreven boek wil lezen dat je specifiek leert om je triggers uit te zetten, raad ik het boek Triggers van Marshall Goldsmith aan.

Tot zover de vijf tips

. Ik hoor graag wat je van mijn 5 tips vindt, via email, Twitter of een andere manier waarop je het laat weten. Veel leesplezier en ik hou me altijd aanbevolen voor jouw leestips.

Over Patrick Davidson

Patrick Davidson helpt teams en organisaties om de toekomst naar voren te halen. Hij schrijft, begeleidt en adviseert over teaming, innovatie en visie. Dat doet hij vanuit betterday, een vernieuwend adviesbureau. Gefascineerd door mensen en teams die zichzelf overtreffen, schreef hij samen met Hans van der Loo vier boeken. 

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden