Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Schieten de ISO 215xx normen in hun eigen voet?

Een aantal maanden terug een sessie bij NEN in Delft bijgewoond waar een aantal Nederlandstalige ISO normen in het projectmanagementveld werden gelanceerd. In 2007 was daar het eerste initiatief om te komen tot een ISO norm voor projectmanagement, de ISO 21500. We hebben ondertussen de volgende ISO richtlijnen: ISO 21500 Richtlijnen voor Projectmanagement, ISO 21503 Richtlijnen voor programmamanagement, ISO 21504 Richtlijnen voor project portfoliomanagement en ISO 21505 Richtlijnen voor governance.

Henny Portman | 6 september 2018 | 2-3 minuten leestijd

Allemaal richtlijnen, geen voorschrijvende normen waarop gecertificeerd kan worden zoals de ISO 9001 waar wereldwijd meer dan 1 miljoen organisaties voor zijn gecertificeerd.

Het zijn geen dikke boekwerken maar handzame documenten die het mogelijk maken om een gemeenschappelijke taal af te spreken en een referentiekader te bieden tussen verschillende partijen die ieder hun eigen projectmanagementmethode of raamwerk hanteren om daarmee de kans op succes te vergroten. Zo zijn bijvoorbeeld de PMBoK van PMI maar ook PRINCE2 van Axelos compliant met de ISO21500. Door het algemene karakter zijn deze normen dus prima te gebruiken waar verschillende (internationale) teams met elkaar binnen een project of programma moeten samenwerken.

Wie schetst nu mijn verbazing dat er in ons projectmanagement vakgebied veel meer richtlijnen worden opgesteld. Ik noem:

·         ISO 21502 context & concepts (overarching)

·         ISO 21506 Vocabulary

·         ISO 21508 Earned Value Management

·         ISO 21510 Competences

·         ISO 21511 Work Breakdown Structures

Neem bijvoorbeeld ISO 21511 Work Breakdown Structures. Dit is een gedetailleerde richtlijn zodat ik mij afvraag wat hier de toegevoegde waarde van is? De norm zoemt in op de hiërarchische decompositie en in de bijlagen gaat men veel verder met verschillende views op de work breakdown structures vanuit de gebruiker, locatie en ontwerp. Als we nu voor iedere techniek een norm of richtlijn gaan opstellen ontstaat er een boekwerk, zeg maar gerust een kleine bibliotheek die zijn doel voorbij schiet en dat als we niet oppassen ook de waarde van de  ISO 21500 compleet onderuithaalt.

Ook is men aan het onderzoeken of er een norm op het gebied van competenties moet komen. Wat willen we hiermee bereiken? Is bijvoorbeeld de International Competence Baseline (ICB) van IPMA opgesteld door meer dan 40 landen niet genoeg? Hopelijk komt de werkgroep tot de conclusie dat zo’n richtlijn niets toevoegt (er buigen nu ca. 53 mensen vanuit 13 landen, ca. 15 deelnemers per meeting zich over deze materie).

Kortom het is prima om een referentiekader met bijbehorende gemeenschappelijke taal te creëren op het gebied van project-, programma- en portfoliomanagement maar heb niet de illusie dat het hebben van richtlijnen of normen voor allerlei onderliggende technieken de kans op een succesvol project gaat vergroten, los nog van het feit dat we juist meer vrijheid, creativiteit en zelforganisatie in teams willen zien. Teams moeten met oplossingen kunnen komen waar de gebruiker echt tevreden over is zonder zich te moeten confirmeren aan allerlei specifieke projectmanagementtechniek richtlijnen of normen.

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.
Over Henny Portman

Henny Portman is eigenaar van Portman PM[O] Consultancy en biedt begeleiding bij het invoeren en verbeteren van project-, programma- en portfoliomanagement inclusief het opzetten en verder ontwikkelen van PMO's. Hij is auteur en blogger en publiceert regelmatig artikelen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden