Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Column

Zomerlezen met Patrick Davidson - Vijf aanraders

Voor het vijfde jaar op rij vroegen we schrijver en spreker Patrick Davidson om voor onze lezers een selectie te maken van vijf boeken die hij aanraadt om te lezen deze zomer.

Patrick Davidson | 16 juli 2019 | 3-4 minuten leestijd

Bloedfraude (Bad Blood) - John Carreyrou
Een echte thriller. Over een jonge vrouw die werkelijkheid en fantasie door elkaar haalde en daarbij veel mensen op het verkeerde spoor zette. Theranos zou een revolutionaire manier hebben ontwikkeld om bloedtesten af te nemen. Haar gevolg breidde zich uit tot de hoogste kringen in de VS. Allemaal mensen die erin trapten. Het bedrijf verbrandde honderden miljoenen dollars (!) voordat de bubbel barstte en duidelijk werd dat Elizabeth Holmes ondanks haar Steve Jobs-look niet de nieuwe Steve Jobs was. Met recht een real-life thriller die de gemoederen in de VS bezig houdt. De rechtszaak is volgend jaar. Wordt volop verfilmd.

Zucked - Roger McNamee
Een prachtige ‘insider's view' over wat er allemaal mis is bij Facebook. Roger McNamee was een van de investeerders die profiteerde van de groei van Facebook en tevens een tijdje als coach van founder Mark Zuckerberg acteerde. In dit boek laat hij zien waar, hoe en waardoor het fout ging bij Facebook. Leest lekker weg en kan zo verfilmd worden, als opvolger van The Social Network.

Winners Take All - Anand Giridharadas
Giridharadas is een echte rebel. Hij legt de vinger op de zere plek (ongelijkheid) en laat je zien hoe veel maatschappelijke veranderingen worden gegijzeld door de status quo (in de VS bijv. via filantropie). Een boek waar je wel even zoet mee bent. Voor mensen die bijvoorbeeld graag Rutger Bregman lezen. Zoals Bregman in Davos voor opschudding zorgde, deed Giridharadas dat jaren geleden bij het Aspen Institute.

Digitaal minimalisme - Cal Newport
De opvolger van Diep Werk, een van mijn aanraders drie zomers geleden in deze rubriek. Het thema is helaas nog veel actueler: we laten ons makkelijk afleiden en daarbij speelt de digitale overvloed in ons leven een grote rol. De smartphone raakt ons energiepeil, dat beseffen meer en meer mensen zich. De effecten zijn niet te verwaarlozen: we kunnen ons minder goed concentreren en laten ons raken door allerlei triggers die de hele dag op ons afkomen. Dit boek helpt je om nieuwe gewoontes te kweken zodat je de tools die er zijn heel bewust kunt gebruiken in je voordeel. Echt een aanrader.

Elementaire Gewoontes - James Clear
Een lekker praktisch boek over een manier waarop je verandering kunt realiseren door elke dag een klein beetje beter te worden. Je gaat aan de slag met je gewoontes. De vier veranderwetten waar Clear zijn aanpak op stoelt zijn: maak de verandering zichtbaar, maak het aantrekkelijk, maak het gemakkelijk en maak het bevredigend.

Zomerlezen: het archief
Hieronder vind je de lijstjes van de afgelopen zomers, samengesteld door Patrick Davidson:

Zomerlezen 2018 met onder meer: Het Juiste Moment van Dan Pink

Zomerlezen 2017 met onder meer Grit van Angela Duckworth.

Zomerlezen 2016 met onder meer Diep Werk van Cal Newport.

Zomerlezen 2015 met onder meer Scrum van Jeff Sutherland.

Patrick Davidson is gefascineerd door mensen & teams die zichzelf continu overtreffen. Daarover schrijft hij samen met Hans van der Loo(hun nieuwe boek "Werkvuur: Hoe energieke mensen en teams positieve impact maken") verschijnt begin oktober 2019), spreken ze (onder meer via Managementboek Academy) en verzorgen ze trainingen (via hun bedrijf EnergyFinder). In hun werk staat de relatie tussen topprestaties, hefboomgedrag en energie centraal.

Over Patrick Davidson

Patrick Davidson helpt teams en organisaties om de toekomst naar voren te halen. Hij schrijft, begeleidt en adviseert over teaming, innovatie en visie. Dat doet hij vanuit betterday, een vernieuwend adviesbureau. Gefascineerd door mensen en teams die zichzelf overtreffen, schreef hij samen met Hans van der Loo vier boeken. 

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden