Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Preview - Hoe bouw je een High Performance Financiële Functie?

Steeds meer organisaties zetten de stap naar een high performance organization. Maar bestaat er ook een High Performing Financiële Functie, vragen Dr. André de Waal en Eelco Bilstra zich af. In Hoe bouw je een High Performance Financiële Functie? vind je als financial concrete handvatten om jouw functie te transformeren.

André de Waal & Eelco Bilstra | 14 juni 2016 | 3-4 minuten leestijd

Een wendbare organisatie, die interne problemen resoluut en effectief aanpakt en oplost. Een organisatie ook, die snel kan bijsturen om zo in te spelen op nieuwe kansen die de markt biedt. Steeds vaker zetten organisaties de stap naar zo’n high performance organization. Maar welke rol speelt finance daarin? En hoe zou dat er in de praktijk uit moeten zien? In ons nieuwe boek Hoe bouw je een High Performance Financiële Functie? gaan we op zoek naar concrete antwoorden.

Steentje bijdragen

Stel, elke financial binnen jouw organisatie draagt echt zijn steentje bij. En blijken er overleggen, samenwerkingsvormen of werkrelaties te zijn die niet productief zijn, dan wordt van medewerkers verwacht dat ze daar iets aan doen. Het is geen utopie, deze financiële afdeling bestaat daadwerkelijk. De directeur Finance & control van deze organisatie vertelt: ‘Het resultaat is dat medewerkers nu zelf aangeven dat ze niet bij een bepaald overleg willen zitten omdat ze vinden dat ze daar niet aan kunnen bijdragen. Dat levert veel tijdsbesparing op.’

Richting geven aan samenwerken en leidinggeven

Een cultuur van continu verbeteren is een belangrijke stap in het realiseren van verandering, zo blijkt bij deze organisatie. Hiervoor moeten alle medewerkers en managers actief hun vakmanschap inzetten, hun kennis en ervaring delen met collega’s en ruimte hebben om keuzes te maken. Dit kan door duidelijke organisatie- en leiderschapsprincipes neer te zetten. De directeur Finance & control: ‘De organisatieprincipes geven richting aan de activiteiten, de ‘van-naar’-beweging. De leiderschapsprincipes geven de actie aan en werken faciliterend.’

Het is één van de 28 ‘best ideas’ uit ons boek, die je helpen om een High Performance Financiële Functie te bouwen. De High Performance Financiële Functie ondersteunt de organisatie bij het worden en blijven van een HPO, door de kwaliteit van haar medewerkers, processen en systemen altijd zo hoog mogelijk te houden.

Wat zegt de wetenschap?

Enerzijds vind je in ons boek namelijk de antwoorden vanuit de wetenschap. Hiervoor pluizen we de literatuur uit. Ook nemen we ons eigen onderzoek uit 2013 mee. In dit Trendonderzoek hebben ruim 400 financials in Nederland aangegeven welke trends zij binnen hun organisatie zien. Uit deze onderzoeken destilleren we 11 specifieke bewegingen. Bewegingen die van essentieel belang zijn voor de transformatie naar een High Performance Financiële Functie.

En wat vinden financials in de praktijk?

Anderzijds vind je antwoorden vanuit de praktijk. Welke keuzes maken vakgenoten in de zoektocht naar de beste invulling van de financiële functie? De 11 bewegingen hebben we getoetst aan de praktijkervaringen van vakgenoten uit het financiële werkveld; van CFO tot manager reporting, van manager SSC naar business controller. Is het haalbaar? En is ons concept voor de High Performance Financiële Functie wel ambitieus genoeg? In het boek vind je dan ook de uitkomsten van de optelsom van wetenschap én praktijk.

Aan de slag…

Maar hoe pas je deze bewegingen daadwerkelijk toe in jouw organisatie? In het boek vind je naast de 11 bewegingen ook 28 inspirerende ‘best ideas’. Ideeën die financiële vakgenoten in de praktijk al hebben ingezet. En waar je als financial concreet mee aan de slag kunt.

Hoe bouw je een High Performance Financiële Functie? is bedoeld voor al die financials die buiten de grenzen van de eigen functie willen kijken. Financials die geloven dat hun afdeling een belangrijke voorbeeldrol kan spelen binnen de organisatie. Financials die bovendien bij de beste financiële functie ever willen werken!

André de Waal Ph.D., MSc, MBA is associate professor High Performance Organizations aan de Maastricht School of Management. De Waal is ook spreker en academisch directeur van het HPO Center. Hij schreef 30 boeken en Hoe bouw je een High Performance Financiële Functie? is zijn jongste boek.
Eelco P. Bilstra is senior adviseur bij Finext Improvement. Finext richt zich op het concreet verbeteren van de financiële functie bij klanten. Hij is co-auteur van Hoe bouw je een High Performance Financiële Functie?

Over André de Waal

Dr. André A. de Waal MBA is managing partner en academisch directeur van het HPO Center, een organisatie die wereldwijd onderzoek doet naar de kenmerken van high performance organisaties, en partner van het Finance Function Research & Development Center, een organisatie die zich specifiek richt op het versterken van financiële functies.

Over Eelco Bilstra
Eelco P. Bilstra is adviseur en mede-oprichter bij FFR&D. Het is de ambitie van FFR&D om vanuit de financiële functie de bedrijfsvoering van organisaties te verbeteren en organisaties high performance te maken. FFR&D helpt financiële afdelingen om effectiever en geïnspireerder te werken. FFR&D diagnosticeert financiële afdelingen, helpt hen ontwikkelen en doet onderzoek met financiële professionals om samen inzichten te ontwikkelen. Eelco heeft een mastertitel in de Bedrijfseconomie (Rijksuniversiteit Groningen), afstudeervariant Bestuurlijke Informatiekunde. Daarnaast heeft hij de postdoctorale leergang 'Sturen van veranderingen' van SIOO (Stichting Interacademiale Opleiding Organisatiekunde, Utrecht) afgerond.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden