Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

DigiWeten! - met inzicht, overzicht en vertrouwen door de digitale wereld

20 miljard euro. Zoveel kost het gebrek aan digitale vaardigheden van werknemers het Nederlandse bedrijfsleven elk jaar. Dit becijferden onderzoekers aan de Universiteit van Twente.

Aldo de Beunje | 5 april 2017 | 3-4 minuten leestijd

Hun onderzoek vormde voor mij mede de aanleiding de DigiWeet-methode te ontwikkelen. En hierover een boek te schrijven. Speciaal voor iedereen die dagelijks met computers werkt, maar er nog niet zo handig mee is.

In de 20 jaar dat ik nu werkzaam ben in de ICT heb ik ze allemaal voorbij zien komen. Van de early-adopters die elk nieuw programma omarmen tot de collega’s die vonden dat ze het sowieso nooit zouden leren. Natuurlijk: een groot deel van de kantoorwerkers kan zich prima redden op de computer en daarop hun dagelijkse taken uitvoeren. Maar zodra iets mis gaat of iets anders werkt, dan hebben ze hun digivaardige collega’s nodig om ze te helpen.

Vooroordelen

Om direct maar wat vooroordelen te ontkrachten: digitale onkunde staat los van leeftijd, geslacht en opleidingsniveau. Volgens het Twentse onderzoek heeft dat nauwelijks invloed op iemands computervaardigheden. Zelfs het aantal jaren computerervaring heeft maar beperkt invloed op iemands digitale deskundigheid. DigiWeten is voor iedereen mogelijk, dat is juist de kracht van deze methode.

Nog een aantal feiten uit het onderzoek:

- De eigen computervaardigheden worden schromelijk overschat.

- Een gemiddelde Nederlandse werknemer verliest 7,6% van zijn tijd door computerproblemen. Op basis van cijfers van het CBS betekent dit 20 miljard euro per jaar aan productiviteitsverlies voor het Nederlandse bedrijfsleven.

- Het probleem krijgt bij medewerkers en leidinggevenden nauwelijks aandacht. Dit heeft ook de onderzoekers verbaasd. De hoge kosten en snelle digitale ontwikkelingen zouden meer urgentie rechtvaardigen.

- Met juiste en gestructureerde trainingen kan een gemiddelde tijdwinst van 33 minuten per dag worden behaald.

- De bij de helpdesk gemelde computerproblemen blijken achteraf voor 60% te liggen aan het gebrek aan computervaardigheden van de werknemer.

- Mensen voelen het ook als een gemis als zij niet volledig gebruik kunnen maken van alles wat de digitale wereld te bieden heeft. De moderne werknemer heeft een sterke behoefte zich digitaal verder te blijven ontwikkelen.

Een simpele rekensom maakt duidelijk wat de genoemde cijfers betekenen voor een gemiddelde organisatie. Bij een fictieve organisatie werken 1500 medewerkers. Gemiddeld verliezen zij 4 uur per week door te weinig digitale vaardigheden. Bij 45 werkweken en een fictief uurtarief van 20 euro komt dit neer op 5.400.000 euro per jaar!

Tips en trucs

In het boek laat ik lezers stap voor stap kennismaken met de digitale wereld en leer ze vertrouwen te krijgen in eigen kunnen. Vooral de grote hoeveelheid handige tips en trucs, die zelfs ervaren computergebruikers nog niet allemaal weten, zijn een belangrijke meerwaarde. Mensen redden zich vaak wel met allerlei programma’s, maar ik heb gezien hoe omslachtig ze soms te werk gaan. Terwijl het zo veel sneller en efficiënter kan. Daarom heb ik bijvoorbeeld een uitgebreide lijst met sneltoetsen opgenomen in het boek.

Om lezers een hart onder de riem te steken, vertel ik in korte intermezzo’s ook mijn eigen verhaal, hoe ik van snoepjesverkoper met vallen en opstaan IT’er werd. Ik ben namelijk geen geboren computernerd en heb ook moeten leren om te vertrouwen op mijn eigen inzicht en kunde als het om computers gaat. Dat vormt de basis van mijn methode.

Mijn doel is om lezers het gevoel te geven dat inzicht krijgen in (nieuwe) software en computers veel makkelijker en leuker is dan ze denken. En ze stap voor stap leren hoe een computer ze op allerlei manieren kan helpen efficiënter en effectiever te werken.

Aldo de Beunje (1971) werkt, als professioneel IT ‘er, al 20 jaar samen met computergebruikers. In die jaren heeft hij de verschillen tussen de vaardige en minder vaardige gebruikers leren kennen. De analyse van die verschillen hebben geleid tot de inzichten en praktische tips die hij deelt in het boek DigiWeten! Met inzicht, overzicht en vertrouwen door de digitale wereld. Hij is werkzaam sinds 2001 bij de Onderwijsgroep Tilburg (ROC Tilburg) als Programmeur/Ontwikkelaar. Hij is daarnaast uitgever van het gratis DigiWeten Magazine.

Over Aldo de Beunje
Aldo de Beunje (1971) werkt, als professioneel IT ‘er, al 20 jaar samen met computergebruikers. In die jaren heeft hij de verschillen tussen de vaardige en minder vaardige gebruikers leren kennen. De analyse van die verschillen hebben geleid tot de inzichten en praktische tips die hij deelt in het boek "DigiWeten! Met inzicht, overzicht en vertrouwen door de digitale wereld.". Hij is werkzaam sinds 2001 bij de Onderwijsgroep Tilburg (ROC Tilburg) als Programmeur/Ontwikkelaar. Hij is daarnaast uitgever van DigiWeten Magazine. https://digiweten.nl/

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden