Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

VeranderCanvas - Voor wie doordacht wil werken aan organisatieverandering

Het VeranderCanvas helpt veranderteams, verandermanagers en adviseurs doordacht te werken aan het realiseren van organisatieverandering.

Sjoerd Segijn | 25 oktober 2018 | 2-3 minuten leestijd

Bij een verandering in jouw organisatie is het belangrijk om goed scherp te krijgen waarom dit wenselijk of noodzakelijk is, wat er precies gaat veranderen en hoe je dit het best kunt realiseren. Met het VeranderCanvas werk je systematisch van idee naar aanpak, waarbij het zwaartepunt ligt op het stellen van een goede diagnose, aan de hand van het Veranderkrachtmodel.

In vrijwel alle organisaties vinden veranderingen plaats. Variërend van ingrijpende veranderingen zoals een reorganisatie tot relatief kleine aanpassingen in bijvoorbeeld samenwerkingsafspraken tussen teams. Het doel van dergelijke veranderingen is altijd om de organisatie en haar medewerkers beter te laten functioneren, zodat de organisatiedoelstellingen worden gerealiseerd.

Toch is het realiseren van succesvolle veranderingen niet eenvoudig. Veranderingen krijgen vaak gestalte in projecten en programma’s, die snel van ontwerp naar implementatie bewegen. Het VeranderCanvas laat echter zien dat doordacht veranderen méér vraagt. Het stellen van een zorgvuldige diagnose is cruciaal. Het legt de echte belemmeringen bloot en biedt aangrijpingspunten om gericht te werken met de organisatie aan het voorliggende vraagstuk. Het proces van doordacht veranderen is nooit af: met het VeranderCanvas ben je in staat de voortgang te monitoren, zodat je tussentijds kunt bijsturen.

De inhoudelijke basis voor het VeranderCanvas vindt haar oorsprong in het door Ten Have Change Management ontwikkelde Veranderkrachtmodel. Dit model heeft een wetenschappelijk fundament en wordt al jaren met veel succes in de praktijk toegepast bij een grote diversiteit aan organisaties.  Het VeranderCanvas maakt dit gedachtegoed voor iedereen toepasbaar door een combinatie van illustraties, toegankelijk beschreven wetenschappelijke kennis en voorbeelden uit de praktijk.

Het boek neemt je in zeven hoofdstukken mee zodat je doordacht kan werken aan organisatieverandering.

H.1 Organisatieverandering: een introductie in de wereld van verandering binnen organisaties

H.2 VeranderCanvas: een toelichting op de vier stappen uit het VeranderCanvas, met concrete vragen en voorbeelden

Stap 1: Veranderidee: inzicht in je verandering

Stap 2: Context: de specifieke omgeving waarin de verandering plaatsvindt

Stap 3: Diagnose: de mate waarin de organisatie in staat is de verandering te realiseren

Stap 4: Aan de slag!: de aanpak om de organisatieverandering succesvol te realiseren

H.3 Werken met het VeranderCanvas: inzicht in de verschillende toepassingen van het VeranderCanvas

H.4 Praktijkvoorbeelden van het VeranderCanvas: een aantal voorbeelden van het invullen van het Verandercanvas, gebaseerd op casuïstiek uit de praktijk

H.5 Onderbouwd veranderen: praktische handvatten om besluiten te onderbouwen

H.6 Na het VeranderCanvas: want dán begint het échte veranderen

H.7 Engelse versie van het VeranderCanvas: voor internationaal opererende adviseurs, verandermanagers en veranderteams

TEN HAVE Change Management is een toonzettend en toonaangevend organisatieadviesbureau op het gebied van verandermanagement. Het boek VeranderCanvas staat onder redactie van Anne-Bregje Huijsmans, Lisa van Rossum, Sjoerd Segijn, Kim Grinwis en Wouter ten Have. Zij zijn allen werkzaam als adviseur bij TEN HAVE Change Management.

Over Ten Have Change Management
TEN HAVE Change Management is een organisatieadviesbureau gespecialiseerd in verandermanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Ten Have Change Management
VeranderCanvas

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden