Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Terug naar simpel - Waarom alles beter werkt als je het eenvoudig maakt

Iedereen wil graag dingen simpel maken. Het leven is al ingewikkeld genoeg.Maar hoe doe je dat, vereenvoudigen? En als dat al gelukt is, hoe hou je het dan simpel? Want het lijkt wel alsof alles vanzelf ingewikkeld wordt. Maar elke organisatie kan dingen simpel maken. Een paar basisprincipes zijn essentieel en een paar andere zijn verstandig. In mijn boek lees je er alles over.

Wiko | 17 juni 2024 | 2-3 minuten leestijd

Ik heb een voorliefde voor eenvoud. Ik geniet ervan als dingen soepel lopen en iedereen het werk doet waar zij of hij plezier in heeft. Mijn hele carrière ben ik bezig geweest met het simpel maken van complexe zaken. Maar toen ik hier meer over wilde leren, vond ik weinig informatie. Er was zelfs geen boek over. Dus besloot ik er een te schrijven: Terug naar simpel.

Ingewikkeld

Overal om ons heen bestaat ingewikkeldheid. We kennen het allemaal en accepteren het meestal zonder erover na te denken. Dat is eigenlijk best vreemd. Kijk maar naar deze voorbeelden:

- Medisch specialisten studeren vijftien jaar om hun vak te leren, maar besteden bijna de helft van hun tijd aan administratie, waar ze een spuughekel aan hebben.
- Managers denken eindelijk een leuke baan te hebben, maar zitten ruim de helft van de tijd in vergaderingen in plaats van dat ze echt werk kunnen doen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van onnodige complexiteit. Er zijn er nog veel meer. Wat vreemd is, want van nature houden we van eenvoud. Als je iets alleen doet, doe je het meestal heel efficiënt. Ook begínnen we alle processen eenvoudig. Maar daarna worden ze vaak steeds ingewikkelder, zonder dat we het doorhebben.

Daarom moeten we terug naar simpel. Terug naar processen en organisaties zonder onnodige complexiteit.

Simpel

Dingen simpel maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Als je weet wat het belangrijkste is in jouw organisatie of afdeling, ben je al goed op weg. Dan kun je snel zien welke taken overbodig zijn en welke niet. Stel je voor hoe je het werk zou aanpakken als je helemaal opnieuw kon beginnen. Dat helpt je de beste ideeën te krijgen, omdat je zonder beperkingen kunt denken. Probeer daarna die ideale situatie zo dicht mogelijk te benaderen. Natuurlijk zijn er enkele richtlijnen om te volgen; die worden allemaal in het boek besproken.

Met dingen eenmaal simpel maken ben je er nog niet. Die moet je actief simpel houden. Zo niet, dan worden zij als vanzelf alsnog ingewikkeld. Ook hoe je dat doet, wordt uitgebreid beschreven.

Terug naar simpel is een handzaam boek met een bewezen methode. Het is duidelijk geschreven en bevat veel voorbeelden. Daardoor leest het makkelijk en inspireert het iedereen die wil begrijpen hoe je dingen simpel maakt. Wil je ook eenvoudiger werken? Koop en lees Terug naar simpel. Of geef het aan die collega die het nodig heeft…

Over Wiko

Van Wiko is er maar één. Hij heeft een unieke naam, dus waarom zou hij een achternaam gebruiken? Hij houdt graag dingen simpel, ook als dat tegen de gewoonte ingaat.
Wiko is eenvoudig opgegroeid. Dus toen hij na zijn studie ging werken bij grote bedrijven, was hij verbaasd hoe ingewikkeld mensen met elkaar samenwerken. Hij heeft dat nooit begrepen en altijd geprobeerd dat te verbeteren. Hij heeft in verschillende functies gewerkt (kwaliteit, productie, logistiek, sales, management) en in verschillende sectoren, zowel in loondienst alsook als ondernemer. Hij werkte voor bedrijven als Plukon, Unilever, UnieKaas, Stegeman, Arizona Iced Tea en PeopleSelect. Dat lijstje wordt aangevuld met tientallen grote en middelgrote organisaties waarmee hij als leverancier samenwerkte, binnen zijn eigen bedrijf Tablet Sales App.
Van nature is Wiko op eenvoud gericht, dus zijn oplossingen waren dat ook. Het werd de rode draad in zijn loopbaan: gecompliceerde dingen simpel maken.
Wiko is niet alleen schrijver, maar ook spreker. Hij helpt bedrijven en organisaties om hun processen, producten en diensten te vereenvoudigen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden