Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Preview

Ontdek je begaafdheid - Gids voor de begaafde zzp'er

Hoe benut je je uitzonderlijke talenten als zelfstandige? Dat is de kernvraag van ‘Ontdek je begaafdheid’, een onmisbare gids voor slimme, creatieve en bijzonder begaafde zzp’ers die worstelen met hun unieke uitdagingen en mogelijkheden. Ellen de Lange-Ros vertelt erover in haar preview.

Ellen de Lange-Ros | 26 juni 2024 | 3-4 minuten leestijd

Vanaf het moment dat ik begon als businesscoach, ontdekte ik een opvallende groep ondernemers: de slimme en creatieve zzp’ers die vaak niet in de traditionele bedrijfsmodellen pasten. Ze waren gepassioneerd, hadden een diepe impact op hun werk, maar voelden zich zelden als een ‘echte’ ondernemer. Dit boek is geboren uit mijn wens om deze bijzondere groep te helpen hun unieke kwaliteiten te ontdekken en optimaal te benutten.

Voor wie is dit boek?

Deze gids is speciaal voor zelfstandig professionals die zich vaak anders voelen door hun hoge cognitieve vermogens en creatieve geest. Of je nu al jaren als zzp’er werkt of net overweegt om voor jezelf te beginnen, dit boek helpt je jouw begaafdheid te herkennen en effectief in te zetten. Daarnaast is het boek waardevol voor coaches, HR-professionals en anderen die werken met begaafde professionals.

Wat is bijzonder begaafdheid?

Bijzonder begaafde mensen zijn niet alleen hoogbegaafd in de traditionele zin van een hoog IQ, maar ze hebben ook andere unieke kenmerken en talenten. Dit kan variëren van een diepe emotionele intensiteit tot een uitzonderlijke creativiteit. Vaak herkennen zij zichzelf niet in het standaardbeeld van hoogbegaafdheid en voelen ze zich anders, zonder precies te weten waarom. Deze gids helpt je de diverse vormen van bijzonder begaafdheid te herkennen en te benutten.

Hoe ben jij begaafd?

In Ontdek je begaafdheid neem ik je mee op een ontdekkingstocht naar wat jou uniek maakt als begaafde professional. We onderzoeken de intensiteiten die je ervaart, van emotionele tot intellectuele, en hoe deze je dagelijks functioneren beïnvloeden. Dit inzicht helpt je niet alleen jezelf beter te begrijpen, maar ook hoe je jouw sterke punten kunt benutten om een succesvol bedrijf op te bouwen.

Intensiteiten en hun invloed

Een uniek aspect van dit boek is de diepgaande verkenning van intensiteiten. Bijzonder begaafden ervaren vaak een verhoogde intensiteit op verschillende gebieden. We bespreken vijf typen intensiteiten:

1. Psychomotorische intensiteit: Dit gaat over de behoefte aan beweging en fysieke activiteit. Mensen met een hoge psychomotorische intensiteit kunnen rusteloos worden als ze niet voldoende fysiek bezig zijn.

2. Zintuiglijke intensiteit: Dit betreft een verhoogde gevoeligheid voor zintuiglijke prikkels zoals geluid, licht, geur en aanraking. Dit kan zowel een zegen als een uitdaging zijn in je dagelijks leven en werk.

3. Intellectuele intensiteit: Dit verwijst naar een diepe behoefte aan denken en leren. Mensen met een hoge intellectuele intensiteit hebben een onverzadigbare nieuwsgierigheid en liefde voor kennis.

4. Verbeeldende intensiteit: Dit betreft een rijke innerlijke wereld en een sterke verbeeldingskracht. Dit kan zich uiten in creativiteit, dagdromen en een levendige fantasie.

5. Emotionele intensiteit: Dit gaat over het ervaren van emoties op een zeer diepe en krachtige manier. Mensen met een hoge emotionele intensiteit voelen dingen intens en kunnen diep bewogen worden door gebeurtenissen.

Het herkennen en begrijpen van deze intensiteiten kan je helpen om ze in je voordeel te gebruiken en de valkuilen ervan te vermijden.

Aan de slag met je begaafdheid

Naast zelfinzicht biedt dit boek praktische tools en oefeningen om je begaafdheid te benutten. Je leert bijvoorbeeld waarom ‘begaafden-zinloosheid’ geen depressie is, maar wel zo kan voelen, en hoe je hiermee om kunt gaan. Met praktische adviezen en diepgaande inzichten leer je een bedrijf op te zetten dat niet alleen financieel succesvol is, maar ook voldoening en plezier geeft.

Opdrachten en zelfreflectie

Dit boek is niet alleen om te lezen, maar ook om mee te werken. Elke hoofdstuk bevat opdrachten die je aanzetten tot reflectie en actie. Deze oefeningen helpen je niet alleen om je begaafdheid te begrijpen, maar ook om praktische stappen te zetten in de ontwikkeling van je bedrijf.

Over Ellen de Lange-Ros

Dr. Ir. Ellen de Lange-Ros viel als kind niet op in de klas, totdat ze bij de CITO-toets de maximale score haalde. Ze heeft een technisch bedrijfskundige achtergrond met ervaring in onderzoek en het bedrijfsleven. Sinds 2012 is ze businesscoach en heeft ze gewerkt met architecten, coaches, kunstenaars, marketeers, IT-professionals, interim-professionals en vele andere begaafde zzp’ers.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden