Gelukkig is er al veel onderzoek gedaan naar bovengemiddeld effectieve therapeuten. Het mooie is dat ook coaches hier hun voordeel mee kunnen doen. Simpele tips kunnen vaak al een groot verschil maken. Deze kennis draagt niet alleen bij aan je effectiviteit en zelfvertrouwen, maar zorgt er ook voor dat je coachées zich werkelijk gezien, gehoord én uitgedaagd voelen door jouw begeleiding. Hierdoor kun jij het verschil maken en kunnen je coachées de stappen gaan zetten richting hun idealen.
3 misvattingen over coaching
Hieronder vind je drie misvattingen die ik vaak tegenkom in het veld en die gemakkelijk kunnen leiden tot een ineffectieve manier van coachen. Tegelijk denk ik dat elke coach deze misvattingen zal herkennen in zichzelf en/of bij collega’s. Eerlijk gezegd heb ik ze alle drie ook ooit geloofd en ik ben blij dat ik er nu heel anders naar kijk.
Hier komen ze:
1. ‘Wat voor mij werkte, werkt ook voor jou’
2. ‘Ik moet overal verstand van hebben’
3. ‘Ik moet mijn coachées motiveren / repareren / heropvoeden’
De rode draad hier is de aanname: ‘Ik weet wat jij nodig hebt en ik ga het aan je geven.’ In Wat effectieve coaches anders doen kun je ontdekken dat het veel beter werkt als je uit gaat van de aanname: ‘Jij hebt al wat je nodig hebt en samen gaan we dat ontdekken!’
5 tips om effectiever te coachen
De kennis in het boek zie je terug bij methoden als Motiverende gespreksvoering, Oplossingsgericht coachen en ACT. Over elk van deze evidence-based methoden schreef ik reeds eerder een boek. In dit nieuwe boek gaan we terug naar de basics en behandel ik 8 vaardigheden die aantoonbaar een groot verschil maken, ongeacht de methode die je gebruikt. Hieronder vind je alvast 5 krachtige tips:
Wees echt: Toon ‘gedeelde menselijkheid’, zonder de aandacht al te veel op je zelf te vestigen. Dit vraagt dat je jezelf goed kent en bereid bent tot gepaste zelfonthulling. In het komende AI-tijdperk wordt menselijkheid belangrijker dan ooit.
Stel ontlokkende vragen: Stop met overtuigen en oplossen, maar ga op zoek naar wat jouw coachée beweegt om wel (of niet) te veranderen. ‘Kraak de code van je coachée’ door oprecht nieuwsgierig te zijn naar diens waarden, doelen en drijfveren.
Toon de gratie van acceptatie: Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden. Dit vraagt van jou dat je kunt verdragen wat de coachée bij je oproept, ook als dat zorgelijk of pijnlijk is. Luister daarom aandachtig en creëer een holding space waarin je coachée zelf kan ontdekken welke keuzes getuigen van ‘wijsheid’.
Wat je aandacht geeft groeit: Heb oog voor kleine, hoopgevende details: positieve uitzonderingen, sterke kanten, successen uit het verleden, sociale steun, lichtpuntjes. Versterk die door nieuwsgierig door te vragen.
Wees een hoopverlener: we denken soms dat we hoop en optimisme in iemand kunnen stoppen, maar helaas werkt dat niet zo. Stel liever vragen die de eigen hoop, het optimisme en het zelfvertrouwen van je coachée naar boven halen.
Het goede nieuws is dat elke coach zich deze vaardigheden (verder) eigen kan maken. Het ‘slechte nieuws’ is dat dit wat oefening vraagt. Maar gelukkig kun je – al oefenend - van grote betekenis zijn voor je coachées en na elk gesprek word je weer een beetje beter!
Over Sergio van der Pluijm
Sergio van der Pluijm studeerde algemene sociale wetenschappen. Hij werkte 15 jaar in het reclasseringsveld, een rijke leerschool qua termen als ‘motivatie', ‘weerstand' en ‘gedragsverandering'. Hij verdiepte zich in diverse coachmethodes. In 2010 richtte hij trainingsbureau Bewezen Effect op en heeft als missie om evidence-based coachmethoden toegankelijk te maken voor een breed publiek.