Gratis boekenweekgeschenk bij een bestelling boven de €15,- (geldt alleen voor Nederlandstalige boeken)

Preview

De Veranderfilosoof - Op zoek naar de kern van verandering

De Veranderfilosoof – op zoek naar de kern van verandering is voor iedereen die vastloopt in (organisatie)verandering en op ontgonnen terrein wil ontdekken hoe je impactvolle en blijvende verandering realiseert. In deze preview deelt Daniël wat het belangrijkste ingrediënt is geweest van de zoektocht naar de kern van verandering.

Daniël Wolfs | 13 maart 2025 | 2-3 minuten leestijd

Zonder concreet te worden kun je niet veranderen. Organisatieverandering heel concreet maken is iets wat ik in mijn praktijk als organisatieadviseur dagelijks nastreef. Een lonkend perspectief zorgt voor beweging. Glashelder omschreven gewenst gedrag helpt om elkaar aan te spreken en om aanspreekbaar te zijn. Een kloof tussen twee teams is pas te overbruggen als je heel precies onderkent waar die kloof door ontstaat. Een succes kun je pas vieren als je weet wanneer een resultaat daadwerkelijk een succes is dat bijdraagt aan het lonkend perspectief. Pas als je je ambities van papier naar praktijk brengt, zie je de verandering om je heen.

Draagvlak

Het is daarom niet gek dat ik, wanneer ik bij onze opdrachtgevers werk aan verandering of als ik schrijf of spreek over verandering, een grote behoefte voel om concepten, inzichten of theorieën over organisatie-verandering te vertalen naar wat je er concreet mee kunt. Morgen. Of misschien al vandaag, want nú wil ik draagvlak realiseren. Morgen wil ik beweging creëren. En overmorgen wil ik ervoor zorgen dat leiders oefenen met nieuw gedrag. Graag met direct resultaat.

Maar wat als sommige concrete antwoorden en manieren om te veranderen niet voldoende blijken? Wat als onze dadendrang onze ideeëndrang voor echte vernieuwing in de weg zit? Wat als we wellicht tegen de grenzen aanlopen van hoe we veranderen, omdat de vraagstukken waar we in organisaties voor staan vooralsnog groter zijn dan de antwoorden die we bieden?

startpunt

Mijn startpunt was een viertal vragen. Vragen die misschien niet iedere dag door je hoofd gaan, al is het alleen al omdat het geen vragen zijn met een direct praktische insteek. Het zijn vragen over de dynamieken die veel in organisatieverandering terugkomen. Vragen over hoe je tijdens een veranderproces doet wat écht nodig is. Over hoe je verandering onweerstaanbaar maakt. Over hoe we ontsnappen uit de waan van de dag. En over hoe je succesvol verandert vanuit diepgaande verbinding. De Veranderfilosoof gaat over die vragen.

Dit zijn ze:

Doen we de goede dingen?

Waarom veranderen we (niet)?

Nemen we wel voldoende tijd voor verandering?

Vinden we elkaar nog, of is de kloof te groot?

Flirten met vragen

‘Knowledge is a love affair with answers, wisdom is a love affair with questions.’ Aldus Chileens leiderschapscoach Julio Olalla. Vrij vertaald gaat kennis over het flirten met antwoorden en is wijsheid het flirten met vragen. Flirten met vragen - dát is de basis geweest voor dit boek. De vragen staan en stonden vast, de antwoorden niet. Antwoorden vond ik wel tijdens het schrijven, maar ik was ze nooit tegengekomen zonder te flirten met bovenstaande vier (en heel veel andere) vragen. Telkens op zoek naar de kern van verandering. Vanuit de overtuiging dat als we die kern beter raken, onze veranderprocessen energieker zijn en de resultaten blijvender.

Met verrassende perspectieven én voorbeelden uit de praktijk daagt De Veranderfilosoof je uit om jouw manier van veranderen flink op te schudden. Ik neem je graag mee op die reis.

Over Daniël Wolfs

Daniël Wolfs is mede-oprichter en mede-eigenaar van The Change Studio. Vanuit zijn onderneming werkt hij met collega’s en opdrachtgevers aan moderne wegen naar vernieuwing. De rode draden: Lead. Inspire. Create. De afgelopen jaren heeft Daniël veelvuldig over (organisatie)verandering gepubliceerd, onder andere in zijn boek 'De Veranderfilosoof - op zoek naar de kern van verandering'.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden