Vandaag de dag kun je altijd en overal ter wereld bereikbaar zijn. Zelfs op de Mount Everest staat tegenwoordig een 5G-mast. Dit levert ons enorm veel vrijheid op. Een paar dagen in de week vanuit huis werken is in veel bedrijven de nieuwe standaard. Zo kunnen we tussendoor even een wasje draaien, kinderen ophalen of boodschappen doen. Daar staat tegenover dat we een stijgende werkdruk ervaren en steeds vaker afgeleid zijn. Hoe bewaar je je focus? We proberen houvast te vinden in losse gewoontes, maar de echte oplossing ligt volgens mij in een meer integrale aanpak: een focusroutine die het natuurlijke ritme van ons brein volgt.
Nieuwe gewoontes
Als focustrainer en Tiny Habits-coach ben ik dagelijks bezig met het onderwerp productiviteit. We willen de hele dag productief zijn, alles horen en niets missen. Tegelijkertijd willen we genoeg pauzes nemen, sociaal zijn en als het kan een beetje plezier maken. Zo gaan we ook om met nieuwe gewoontes. We sparen ze allemaal.
Wat we vaak vergeten, is dat als je een nieuwe gewoonte toevoegt, je een andere gewoonte moet verwijderen. Klinkt simpel, maar vinden we niet fijn. Liever maken we alles een beetje korter, zodat het toch past. Met als gevolg dat onze dagen nog gefragmenteerder worden en we vaker wisselen met onze aandacht. Best vermoeiend…
Zo werken we onze takenlijsten af, maar tegen het natuurlijke ritme van ons brein in. Je brein is namelijk niet gemaakt om continu te pieken. Het heeft tijd nodig om op te starten, om verbindingen te maken, om af te ronden – om alles een plek te geven – en tot slot om weer op te laden. Dat inzicht was voor mij de aanleiding om het boek Focus Routine te schrijven.
Focus: knop of dimmer?
We zien onze focus het liefst als een simpele aan- en uitknop. Dat ons brein met één druk op de knop direct in ‘focus mode’ is. In werkelijkheid ligt dit natuurlijk iets genuanceerder. Het hele proces rond focussen werkt als een soort dimmer: je draait eraan en bouwt geleidelijk je focus op of af. Je focus gaat geleidelijk aan en uit. Met een ideale routine heb je de volle focus. Hoe dat werkt? Door aandacht te geven aan deze vier fases: opstarten, focus aan, afronden en focus uit.
Neem bijvoorbeeld een uur op een werkdag waarop je een bepaalde taak wilt uitvoeren, iets dat je volle aandacht verdient. Tijdens het opstarten verzamel je de motivatie voor die taak. Er komt dopamine vrij om alles in gang te zetten. In je brein ontstaan steeds meer verbindingen. Ook gaan meerdere delen van het brein zich met de taak bemoeien. En dat voel je ook: je gaat het probleem steeds beter begrijpen, je gaat sneller typen, lezen en werken. Dit kun je niet oneindig volhouden, dus na verloop van tijd geeft je brein aan: het is mooi geweest. Voordat het brein dan kan gaan opladen, moet het alle informatie verwerken en een plek geven. Daarvoor is de afrondfase. Daarna kun je pas echt de focus UIT doen. Je brein kan zich dan herstellen en opladen voor de volgende activiteit.
Deze fases kun je ook toepassen op een werkdag, een week, een jaar of een project. In Focus Routine bespreek ik verschillende thema’s die van invloed zijn op ons werkritme. Aan de hand van wetenschappelijke inzichten en voorbeelden uit de praktijk hoop ik je te inspireren om een workflow te ontwerpen die écht voor je werkt. Bij het boek ontvang je toegang tot een website met extra tips en praktische tools waarmee je direct aan de slag kunt. Zo krijg je meer gedaan, met minder stress.
Over Oscar de Bos
Oscar de Bos (1988) staat aan het hoofd van trainingsbureau Focus Academy. Naast de dagelijkse leiding verdiept hij zich in de wetenschap rond productiviteit en focus en houdt hij zich bezig met de ontwikkeling van diverse focusmiddelen: van trainingen tot apps, video’s en podcasts.