Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Interview

Rini van Solingen

‘Extreem versnellen voor teams, dat fascineert mij’

Op 19 juni krijg je tijdens het Teaming Festival een unieke kans om samen te werken met Rini van Solingen. Hij verzorgt een bijzondere sessie: De Teaming-meesterproef. ‘Extreme versnelling: pop-up teams on steroids’. De energieke auteur en deeltijdhoogleraar vertelt ons waarom hij uitkijkt naar 19 juni.

Patrick Davidson | Mirjam van der Linden | 25 mei 2023 | 3-4 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

Rini van Solingen is spreker en auteur over snelheid en wendbaarheid. Hij is deeltijdhoogleraar aan de TU-Delft en CTO bij Prowareness. Zijn meest bekende boeken zijn: AGILE, De Kracht van Scrum, De Bijenherder, Scrum voor Managers, Toolkit voor AC’s en SM’s, en Formule X.
En spreekt dus op het Teaming Festival.

Wat spreekt je zo aan in het Teaming Festival?

Dat er een evenement is dat puur en alleen draait om teams. Want teams worden meer en meer belangrijk in alle organisaties. Complexiteit en veranderlijkheid nemen steeds meer en sneller toe. De enige oplossing - om die dynamiek aan te kunnen  - waarvan we weten dat die werkt, is zelforganiserende multidisciplinaire teams. Teams met alle competenties in het team om ideeën autonoom om te zetten in resultaten. Maar hoe we een groep mensen tot een goed werkend team maken blijft een mysterie. Dus hoe meer we organisaties bouwen op teams, hoe belangrijker het is dat we heel goed gaan worden in teaming!

Wat ga jij op 19 juni zelf doen?

We gaan aan de slag met snelheid. Zowel wat we kunnen leren over versnelling als team als versnelling in het leveren van resultaten. Om inspiratie te halen kijk ik altijd het liefst naar de absolute top om te leren hoe zij het doen en om te kijken welke zaken je kunt ‘lenen’ voor je eigen omgeving. In de sessie die ik verzorg kijken we naar de Formule 1 èn naar Tesla. Wat kunnen we van hen leren en hoe kunnen we dat snel omzetten naar onze eigen omgeving?

Waar kijk je het meeste naar uit die dag?

Naar de hele dag eigenlijk! De sfeer op een dergelijk festival (zie hier voor een interview met Patrick Davidson en Hans van der Loo), de energie, alle bezoekers, sprekers en dus vooral het van en met elkaar leren en ontdekken. En uiteraard kijk ik uit naar een beetje mooi weer. Een festival met zon is altijd veel leuker dan eentje met plensbuien…

Wat leren de deelnemers aan jouw Teaming-Meesterproef ‘Extreme versnelling: pop-up teams on steroids’?

“Deelnemers aan deze meesterproef krijgen allereerst inzicht hoe Formule 1-teams zorgen voor versnelling en hoe binnen Tesla pop-up teams gebruikt worden om heel snel te schakelen. Daarna gaan de deelnemers zelf aan de slag om dit uit te werken voor de eigen praktijk. En daar help ik hen graag bij want ik leer door te doen.”

Kun je een (recente) ervaring van jezelf met teaming  delen?

Hoe meer ik me bewust ben van het verschijnsel teaming hoe meer me opvalt hoe lastig het is om snel aan de slag te gaan. Wij volwassenen hebben blijkbaar tijd nodig om eerst wat te snuffelen, te praten over het hoe, wat en waarom, te bepalen wie de baas is, een plan van aanpak te maken, etc. etc.

Nu me dat zo opvalt merk ik dat je dat eigenlijk allemaal kunt overslaan door gewoon te gaan beginnen. Praten, snuffelen en plannen maken gaat namelijk veel sneller als je bezig bent. De beste interventie die ik daarom toepassen is te gaan staan, direct te beginnen, en tegen iedereen te zeggen: ‘Kom, laten we maar gewoon beginnen. We overleggen wel tijdens het doen!’. En dat werkt supergoed.

Over het Teaming Festival

De naam zegt het al: het Teaming Festival is een dag waarin jij en je team centraal staan.

  • Samen met je team volg je de in de ochtend de plenaire gedeeltes.
  • In de break-out sessies neem je in je eigen ruimte je eigen team onder de loep. Door middel van een heuse Team APK.
  • Daarnaast kun je ‘s middags via een speciale route een keur aan workshops bezoeken.
  • Of je kunt desgewenst met anderen die even enthousiast zijn als jij meedoen aan een challenge: een ware meesterproef op het gebied van Teaming (wees niet bang er is voor professionele begeleiding gezorgd).

Voor meer informatie en kaartverkoop: ontdek meer >

Over Patrick Davidson

Patrick Davidson helpt teams en organisaties om de toekomst naar voren te halen. Hij schrijft, begeleidt en adviseert over teaming, innovatie en visie. Dat doet hij vanuit betterday, een vernieuwend adviesbureau. Gefascineerd door mensen en teams die zichzelf overtreffen, schreef hij samen met Hans van der Loo vier boeken. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden