Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Echt ondernemen - Voldoende inspiratie voor iedere ondernemer

Al sinds enkele jaren volg ik auteur Charlotte Meindersma op social media. Ze doet net dat wat ik van een jurist niet direct verwacht. Ze maakt dat wat complex is, dat wat je liever op afstand houdt, soms zelfs enigszins spannend vindt, toepasbaar en begrijpelijk voor een leek als ik.  

Ineke Smits | 15 oktober 2021 | 2-3 minuten leestijd

Meindersma laat ook de mens achter de jurist zien, met haar nuchterheid, mening, en niet te vergeten, soms een tikje humor. Ook haar nieuwste boek Écht ondernemen is hier weer een voorbeeld van.

Hobby

De titel van het boek doet vermoeden dat er ook zoiets als hobbymatig ondernemen bestaat. Het zet mij aan het denken, want zijn de meeste ondernemers niet gestart met dat wat hij of zij enorm leuk, uitdagend of kansrijk vinden? De subtitel ‘Bemoei je met je eigen zaak!’ klinkt wat belerend, maar slaat de spijker op zijn kop. Doen waar je zelf in gelooft en waar je uniek in bent, op je eigen manier vormgegeven voor klanten die bij jou passen.

Specialisten

Als ondernemer krijg je met allerhande zaken te maken, waar je in loondienst collega-specialisten voor kunt inschakelen, omdat je niet altijd zelf die kennis in huis hebt. Het ondernemen heb ik zelf tot dusver ervaren als één grote ontdekkingsreis. Meindersma zorgt door haar (online) communicatie en het delen van kennis dat de juridische kant van ondernemen meer toegankelijk wordt. Ze voorziet je met tips, adviezen en allerhande praktische documenten.

geen sterrenstof

Écht ondernemen leest gemakkelijk weg en bevat uiteenlopende informatie over ondernemersvraagstukken. Van marketing tot regelgeving. Maar liefst 15 hoofdstukken waar je als ondernemer veel aan hebt. Inclusief extra online video’s en downloads die beschikbaar zijn via QR codes. ‘Geen sterrenstof’, zoals ze zelf zegt over dit boek, maar wat mij betreft zeker praktisch en nuttig voor zowel een startende als ervaren (zelfstandig) ondernemer.

Facetten

Het boek bevat interviews met diverse ondernemers die je een inkijkje geven in de vele facetten van hun ondernemerschap. En vertelt hoe ieder op zijn eigen manier onderneemt en doet wat bij hem of haar past. Dat succes niet alleen in omzet zit, zoals Joost Diepenmaat ondernemer en oprichter van Moneybird zegt, maar misschien wél het feit dat iemand van jouw team je in het bejaardenhuis opzoekt omdat jij zo’n goede werkgever bent geweest.

Nuchter

Meindersma’s nuchtere kijk op ondernemen lijkt als rode draad door het boek heen te gaan. Succes in ondernemen draait ook voor haar niet alleen om geld of groei, maar om authenticiteit en eerlijk zakendoen. We zijn geneigd te veel naar anderen te kijken of met copy-paste te doen wat succesvol lijkt. Toch is dat vaak niet wat leidt tot een beter bedrijf of waar je uiteindelijk écht blij van wordt.

Zelf keuzes maken

Of je nu een kleine webshopeigenaar of ondernemer met een eigen team bent, doe waar je goed in bent en maak zelf de keuzes die bij jou als ondernemer passen. Dat is het advies van de auteur. Écht ondernemen dus, eerlijk en op je eigen voorwaarden. Voldoende inspiratie voor iedere ondernemer.

Over Ineke Smits

Ineke Smits, persoonlijk virtueel assistente en zelfstandig ondernemer onder de naam ToeDoe.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden