Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Gedragsverandering in organisaties

De meeste goed opgeleide managers hebben in hun managementopleiding de bekende motivatie en leiderschapstheorieën gehad. Veel van u hebben goed naar hun leraar geluisterd, maar is er bij de modellen ook gesproken over de component gedrag en de mogelijkheid van beïnvloeden van dit gedrag, of nog erger, hoe uw eigen gedrag het gedrag van de mensen (medewerkers) om u heen beïnvloedt? Of is dit niet zo belangrijk voor u? Marius Rietdijk vertelt in 'Gedragsverandering in organisaties' hoe u door middel van gedragverandering nog succesvoller kunt worden.

Ton Bakker | 30 november 2009

'Gedragsverandering in organisaties' is een prima boek dat bij de meeste managers een 'o ja'- gevoel zal ontlokken, maar is dit wel terecht? De meeste van die managers hebben een middle of hogere managementopleiding gevolgd, bij de diverse daarvoor erkende instituten. In deze opleidingen komen over het algemeen de bekende motivatie en leiderschapstheorieën langs. De motivatiepiramide van Abraham Maslow, de tweefactorentheorie van Frederick Herzberg en wellicht het in mijn ogen meest misbruikte model met betrekking tot leiderschap uit 1980 van Paul Hersey en Kenneth Blanchard; het model van situationeel leiderschap (de meeste cursisten snappen het al voordat je het uitlegt, maar passen het niet of niet goed toe). Veel docenten leggen dit model niet volledig uit en vergeten op zijn minst dat bij de vier genoemde stijlen van leiderschap ook het juiste managementgedrag hoort. Robert Quinn komt met zijn nieuwste modellen dichter in de buurt van gedrag. Veel van u hebben goed naar hun leraar (misschien was ik het!) geluisterd, maar is er bij de modellen ook gesproken over de component gedrag en de mogelijkheid van beïnvloeden van dit gedrag? Of nog erger, hoe uw eigen gedrag het gedrag van de mensen om u heen (medewerkers) beïnvloedt? Marius Rietdijk wijst u de weg. Hij vertelt u hoe u door middel van gedragverandering bij uzelf en de ander nog succesvoller kunt worden. Het boek 'Gedragsverandering in organisaties' is in mijn ogen niet altijd even makkelijk leesbaar. Er staan veel wetenschappelijke onderzoeksresultaten in die door de meeste van u snel zullen worden doorgebladerd. Maar het is wel handig om te weten dat hetgeen er wordt beschreven op een degelijke wetenschappelijke wijze onderbouwd is. Ook is er in het boek veel ruimte voor uitwerkingen van casussen. Veel bedrijven delen financiële of andere materiële bonussen uit die geen of weinig effect op de prestaties van medewerkers hebben. In dit boek vindt u de reden hiervan. Ook het effect van groepsbonussen of individuele bonussen staat duidelijk beschreven. Met steeds weer de kanttekening dat uw eigen gedrag en het effect daarvan op uw medewerkers vele malen effectiever is en natuurlijk ook vele malen goedkoper is voor u en uw organisaties. Een fantastisch boek dat in het begin erg taai leesvoer lijkt, maar u en uw medewerkers bij een juiste invulling in uw organisatie heel veel gaat brengen. Veel succes!

Over Ton Bakker
Ton Bakker is eigenaar van Bakker Coaching & Counseling. Dit bureau staat voor mensgericht en oplossinggericht werken en geeft managementtrainingen en personal coaching programma's.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden