Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Deep democracy

Deep democracy, dat klinkt als een ultieme democratie, en zo is het ook wel een beetje. Bij deep democracy gaan teams samen aan de slag om breed gedragen besluiten te nemen. Dit niet door een soort koehandel, maar door uitgebreid stil te staan bij de minderheidsmening.

Anouk Folstar | 23 juni 2016

Wat heeft de minderheid nodig om in te kunnen stemmen met de meerderheid? Een uitgelezen boek voor mij, ik hou iedereen altijd graag te vriend (in managementtaal: aangehaakt). Nu ik het boek heb gelezen ga ik aan de slag met een aantal, in het boek beschreven, oefeningen, ik neem een aantal aanpakken mee, maar ik durf zeker niet zelfstandig aan de slag te gaan met de methode. Is dat omdat ik een junior ben? Misschien… Maar een goede beheersing van de techniek én jezelf lijkt me cruciaal voor Deep democracy. De methode gaat diep in op de onderstroom, de minderheid en op zoek naar het onuitgesprokene in groepen. Dit brengt de groep vaak op gevoelige en kwetsbare plekken. Als het goed gaat is de impact op de groep groots, daar ben ik van overtuigd. Maar gaat dit mis, dan ben ik bang dat je als begeleider veel schade kan aanrichten. Deep democracy is ontwikkeld door Myrna en Greg Lewis in Zuid-Afrika, hen werd gevraagd een door apartheid verdeelde organisatie te veranderen in een niet-raciale organisatie. In deze complexe omgeving hebben zij een methode ingericht die groepen helpt bij het nemen van besluiten. Deep democracy is niet een truc of een techniekje dat je zo toepast, zeker niet als je geen ervaren begeleider van groepen bent. Het lezen van het boek heeft mij duidelijk gemaakt: wil ik écht iets met Deep democracy, dan kan ik beter eerst maar eens een gedegen training volgen. De methode bestaat uit verschillende stappen, met ieder bijbehorende technieken. Om het geheel in goede banen te leiden dient de begeleider in het bezit te zijn van drie capaciteiten: superluisteraar, neutraliteit, en compassie. Over die drie capaciteiten alleen kan al een boek worden geschreven. Alle drie zeer nuttig, ook wanneer je niet bezig bent met Deep democracy. Ik had het leuk gevonden als bij dit soort capaciteiten uitgebreider was stilgestaan. Hiermee kun je goed zelf oefenen, daarom lijkt meer aandacht hiervoor nuttiger. Dan had het boek, van mij, gerust iets dikker mogen zijn! Het moge duidelijk zijn: goed werken met deep democracy vergt oefening, op persoonlijk niveau en inhoudelijk over de methode. Maar, heb je de trainingen doorlopen en de oefeningen achter de rug, dan beheers je een methode die, volgens mij, voor het leven nuttig is. Ik ben ervan overtuigd dat de initiële investering loont. Het boek is voor mij een trigger om enthousiast te worden, geeft een sneak peak in wat ik kan verwachten als ik de methode beheers en vormt een doel voor mijn opleidingsbudget. Het leest prettig en is toegankelijk geschreven. Wat mij zeer aanspreekt is dat het niet alleen over de zichtbare methode gaat, maar ook over het waarom. Er worden verbindingen gelegd met de natuurkunde en ergens is het ook wat spiritueel. Maar goed, eerst maar eens opleidingsbudget opsparen voor een cursus…

Over Anouk Folstar

Anouk Folstar is adviseur bij Adviestalent. Ze heeft een achtergrond in communicatie en organisatiekunde en is geïnteresseerd in thema’s als kennisdeling, leren en luisteren. Daarnaast is ze zeer geboeid door informeel contact binnen zakelijke relaties. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden