De wereld om ons heen is constant aan het veranderen. Soms heb je er voordeel van, maar vaak moet je incasseren en snel schakelen om erger te voorkomen. De snelste aanpassers zijn in het voordeel.
‘Kleverig’ aandachtssysteem
En bij het snel kunnen aanpassen speelt psychologische flexibiliteit een belangrijke rol. Veelal hebben we echter een of twee trucjes die we constant op alles toepassen. Je kunt met een hamer prima een spijker in de muur slaan, maar je kunt er geen gaten mee boren... Zo werkt dat ook met problemen: je kunt niet elk probleem op dezelfde manier even adequaat aanpakken. Hoe beter je kan spelen/schakelen met hoe je met veranderingen omgaat, des te fijner je leven wordt. In Switchcraft noemt Elaine Fox het ‘een kleverig aandachtssysteem’ als je dat niet goed kan. Neem bijvoorbeeld een muis waar je bang voor bent, en je blijft erop focussen, al is het beestje al lang de tuin in gevlucht. Die mentale stroperigheid in je hersenen leidt tot piekeren en je zorgen maken. En dat leidt tot allerlei mentale en fysieke problemen op de lange termijn.
Elaine Fox, hoogleraar Neurowetenschap in Oxford, leert je hoe je je psychologische gereedschapskist uit kan bouwen met handige (evidence-based) tools, tips en inzichten uit de wetenschap. Zodat je niet meer vast komt te zitten in de kleverigheid.
Vier pijlers
Fox begint haar boek met uitleg van wat de basisbeginselen van ‘switchcraft’ zijn en waarom het zo belangrijk is. Ze gaat uit van vier pijlers: mentale wendbaarheid, zelfbewustzijn, je emotioneel bewustzijn, en situationeel bewustzijn. Voor elke pijler is er een apart hoofdstuk waarin Fox uitgebreid op elke pijler ingaat.
Testjes
Veel mensen vinden het leuk om zelf te kijken hoe ze scoren op bepaalde gebieden. Deze liefhebbers komen goed aan hun trekken. In het boek vind je testjes die je kunt doen om bijvoorbeeld te kijken hoe tolerant je bent tegenover onzekerheid, hoe goed je bent in wisselen van taken, hoe je intellectuele nederigheid is en of jij het perspectief van een ander kunt innemen.
Tip: Als je van testjes maken houdt, koop dan vooral de hard copy. Ik heb zowel het Engelse audioboek als de Nederlandse versie. En ik vond het heel onhandig om de testjes via het audioboek te doen. Ook heeft Fox het zelf ingesproken. Ze heeft een Iers accent, dus dat maakt het voor velen wat lastiger te verstaan vermoed ik.
Sleutelprincipes Switchcraft
Switchcraft eindigt met enkele sleutelprincipes die je als leidraad kunt gebruiken. Die variëren van ‘wees open en nieuwsgierig’, ‘leer onzekerheid te omarmen’, ‘koester je intuïtie’, tot aan ‘leer je aanpassen aan stress’ en ‘maak gebruik van je wijze geest’.
Ikzelf merkte dat ik op een gegeven moment bij het (audio)boek wat ging afhaken omdat het nogal ‘Amerikaans’ geschreven/gesproken is (lees: over de top met ‘bigger en better’): ze heeft de ‘meest elitaire sportlui’ en ‘zeer succesvolle zakenlieden’ gecoacht etc. Maar als je daar overheen vliegt met lezen, heb je een toegankelijk boek met veel praktische handvatten om flexibeler in het soms zeer lastige leven te staan. En haar term ‘mental arthritis/mentale artritis’ voor het tegenovergestelde van Switchcraft houd ik er zeker in.
Over Judith Niekel-Sjoerds
Judith Niekel-Sjoerds, MA MSc, is levenslooppsychologe, coach bij JNS Coaching en freelance Online Psychologe bij OpenUp. Haar missie is om mensen te helpen lichter te leven, werken, leren en slapen vanuit de positieve psychologie en ACT met behulp van incompany workshops en e-learnings. Zij heeft een column in een lokale krant over zaken waar je in vast kunt lopen en hoe je daarmee omgaat.