Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Agile portfoliomanagement - ‘Informatief, praktisch en zet aan het denken’

In ‘Agile portfoliomanagement’ slaan Henny Portman en Rini van Solingen een brug tussen strategische besturing en operationele uitvoering om de snelheid en wendbaarheid van organisaties te vergroten. Tot nu toe ging de aandacht bij agile transformaties in Nederlandse organisaties naar de agile teams, het horizontale niveau, over de dingen goed doen. Dit boek gaat over de goede dingen doen, gericht op de bestuurlijke dimensie: agile portfoliomanagement.

Annemarie Smits | 9 mei 2023 | 3-5 minuten leestijd

Het eerste dat opvalt als ik Agile Portfoliomanagement uitpak, is hoe mooi het is vormgegeven. Prachtige foto’s (steeds met een brug, mooi aansluitend op de ondertitel ‘de brug naar strategische wendbaarheid’), een diepblauwe, hardcover omslag, het afwijkende formaat en full colour uitgegeven. Ieder hoofdstuk is op dezelfde manier opgebouwd met kleuren die de verschillende onderdelen ondersteunen. De mooie quotes maken het compleet.

Uit de stuurhut

De beide schrijvers zijn ervan overtuigd dat de volgende stap voor veel organisaties ligt op het direct laten aansluiten van de strategische besturing op de uitvoering door agile teams. De kapitein van de olietanker uit de stuurhut halen en laten ontdekken hoe je het beste een grote vloot van zeilboten aanstuurt.

Portfoliomanagement gaat over het centraal besturen van het totaal van programma’s en projecten met als doel de keuze en volgorde van de initiatieven zo te organiseren dat de strategische doelen worden bereikt. Als er in een organisatie agile wordt gewerkt, dan heeft dat ook consequenties voor de besturing. Besturen van roadmaps, backlogs, sprints en teams in plaats van programma’s, projecten, budgetten en resources.

Snelheid en wendbaarheid

De schrijvers onderscheiden twee types agile portfoliomanagement: portfoliomanagement voor een agile uitvoering (vooral planmatig ingericht) en een agile wijze van portfoliomanagement (vooral ontdekkend ingericht met bijsturen als daarvoor aanleiding is). Er is geen goed of fout, maar een schaal met links de planmatige en rechts de ontdekkende variant. Het gaat er vooral om dat de mate van wendbaarheid past bij wat nodig is voor een organisatie op dat moment. Wel gaat het boek er vanuit dat de behoefte aan snelheid en wendbaarheid de komende jaren zal groeien.

Tien onderwerpen

De schrijvers behandelen tien onderwerpen die invloed hebben op de wendbaarheid van portfoliomanagement. Elk hoofdstuk start met een inspirerende quote en een aantal vragen die je helpt te analyseren waar jouw organisatie staat. Dan volgt een beschrijving hoe deze dimensie portfoliomanagement wendbaarder kan maken en een theoretisch kader (in geel), vaak een voorbeeld (in blauw) en een samenvatting met praktische inzichten en suggesties om verder te lezen (beide in grijs).

Agile transitie

Agile portfoliomanagement is een thema dat heel actueel is binnen de uitvoeringsorganisatie waar ik werk. Onze overheidsinstelling is een agile transitie begonnen en die wordt groots aangepakt. Met veel initiatieven, grote slidedecks en veel externe ondersteuning. Ook het inrichten van agile portfoliomanagement krijgt aandacht, maar loopt moeizaam. Tijdens het lezen realiseer ik me dat de schrijvers het inrichten van agile portfoliomanagement zien als een volgende stap voor organisaties die al agile werken. Willen wij niet alles tegelijk?

Omkeerbaarheid

Aandachtsgebied acht (maak keuzes omkeerbaar) zet me ook aan het denken: de mate waarin strategische keuzes omkeerbaar zijn, bepaalt de mate waarin snel en gemakkelijk gereageerd kan worden op verandering. Ik zie zo twee besluiten voor me die het directieteam jaren geleden heeft genomen (met de kennis van toen) maar de uitvoering nu verlammen. Hier valt nog veel te winnen. ‘Realiseer je dat het uitstellen van beslissingen de belangrijkste reden is voor uitloop van initiatieven’, staat er te lezen in een van de praktische inzichten. Zo waar. En in welke mate wordt het stoppen met een product (een IT implementatie in dit geval) gezien als een succes? Nou nee, niet bepaald. Alhoewel, er loopt nu een nieuw traject. Wie weet is de tijd rijp voor verandering.

Plezier

In het begin moest ik er nog een beetje inkomen. De eerste pagina’s zijn best theoretisch met veel informatie. Gaandeweg komen de goede voorbeelden (inclusief drie mooie praktijkcasussen) en maken de schrijvers duidelijk waar ze naar toe willen. Erg goed vind ik dat de lezer niet per se richting ontdekkend portfoliomanagement wordt gedirigeerd. Agile werken en zo wendbaar mogelijk zijn als oplossing voor alles, daar geloof ik niet in. En dat hebben de beide auteurs goed begrepen. Voor wie meer wil leren over agile portfoliomanagement is dit boek zeer aan te raden. Het is informatief, praktisch en zet je aan het denken. Daarbij helpen de tien praktische inzichten waar ieder hoofdstuk mee afsluit. En door de prachtige vormgeving met fraai gebruik van kleuren sla je het boek met plezier open.

Over Annemarie Smits

Annemarie werkt sinds een paar jaar als projectleider duurzaamheid bij de rijksoverheid. Daarvoor heeft ze jarenlang gewerkt als IT projectmanager en consultant bij onder andere een grote bank en een internationaal adviesbureau. Daarnaast helpt ze auteurs met het schrijven van hun roman, non-fictie boek of managementboek. 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Henny Portman, Rini van Solingen
Agile Portfoliomanagement

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden