Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Ooa Boek van het Jaar 2015 - Is er ruimte in de gevestigde orde?

Kunstenares Marjorieke Glaudemans voerde ruim twintig jaar gesprekken met mensen in bedrijven, organisaties en instellingen. Mensen die behoren tot de gevestigde orde – het dagelijkse organisatieleven – waar zij de samenleving vormgeven, organiseren en managen.

Nico Jong | 2 juni 2016 | 2-3 minuten leestijd

Glaudemans focust op het individuele. Een individu zoekt naar een verhouding met zijn omgeving en is daarbij zelf van invloed op het geheel. Gesprekken ziet zij als vrijplaatsen voor reflectie met als doel ruimte te houden.

‘Ruimte om te zien hoe we ons toch telkens weer verstrikken in de complexe systemen die we nota bene zelf voor deze wereld bedenken. Ruimte om organisatie te zien voor wat ze is: een vehikel om onze aspiraties te realiseren en geen doel op zich.’ Geen boek voor one minute managers dus. Wel confronterende inzichten die bijdragen aan de broodnodige bewustwording dat we in de gevestigde orde de afgelopen honderd jaar wel erg ver afgedwaald zijn van de mens en de menselijke maat in organisaties en hun bedoeling.

Inzichten die zo mooi zijn opgeschreven dat het bijna zonde is om ze te lezen. De confrontatie zit dan ook niet in de woorden van Glaudemans, maar vindt plaats binnen de persoon van de lezer die ze tot zich neemt. Dat maakt het lezen van dit boek tot een bijzondere ervaring. Als de bewustwording toeslaat, moet het boek regelmatig even worden weggelegd. Bij tijd en wijle gaat het heel diep en dat is ook nodig in het huidige tijdsgewricht met als kenmerken vluchtigheid, onzekerheid, complexiteit en ambiguïteit. Het gangbare denken en kijken van de gevestigde orde voldoet dan niet meer.

Alles is bijzonder aan dit boek en het laat zich nergens mee vergelijken. De vormgeving is sober en ingetogen, hier en daar voorzien van kunstuitingen in zwartwit. De hoofdstukken zijn kort en bevatten soms meer noten dan broodtekst. Noten die om de tekst heen geplaatst zijn en continu de aandacht trekken. En dat is maar goed ook want het merendeel bevat zeer relevante teksten die zeker niet overgeslagen mogen worden.

Iedere poging tot samenvatten van Is er ruimte in de gevestigde orde? is gedoemd te mislukken. De auteur heeft zelf in drie pagina’s waanzinnig knap verwoord waar haar boek over gaat en welke hoofdstukken daarop van toepassing zijn. Zonder twijfel het beste managementboek van de afgelopen vijftien jaar en een terecht bekroond met de titel Ooa Boek van het Jaar. Met een hele diepe buiging naar de auteur.

Over Nico Jong

Nico Jong is senior adviseur bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden