In het Het Switchboard proberen Vivian Boumans en Ina Sok je daarvoor een instrument in handen te geven. Hun Switchboard biedt allerlei (analyse) tools uit de taalkunde, veranderkunde, systemisch werken en een aantal werkvormen om vervolgens daadwerkelijk aan de slag te gaan. Hun methode bestaat uit drie fases: Het fundament (een eerste ordening), de verdieping (analyse) en nu verder (de werkvormen).
Canvassen
De tools worden gepresenteerd in Canvassen, in veel gevallen een manier om de vraag die je hebt vanuit de theorie uit te werken. Leuk vond ik bijvoorbeeld het Canvas Taal is echt mijn ding (vrij naar Paulien Cornelisse), dat je helpt te kijken naar de taal die gebruikt wordt om over een onderwerp te praten, en wat die taal zegt over het achterliggende probleem.
Om te kiezen heeft Het Switchboard vier ingangen: Wat het onderwerp is, Wie er betrokken is, Waar het speelt en Hoe de patronen werken. Een voorbeeld dat de dames hierbij noemen is een shoarmatent, waar de Wat, en Hoe voor elke persoon (Eigenaar, Inspecteur, Dronken Klant) heel anders is. Het perspectief bepaalt dus in hoge mate welke tool er past. De Wie en het Wat zijn dan ook nauw verbonden.
Reflectie
Sok is een beeldend kunstenares en dat is te zien. Het boek ziet er onderscheidend uit en heeft veel tekeningen. Ook een aantal mooie Pauzeknop-Schilderingen zet je aan tot reflectie. Zelf vond ik het daardoor niet altijd even praktisch. Ik had ook graag een schema gezien waar in alle canvassen samen kwamen.
Jammer is ook dat de canvassen alleen tegen betaling als PDF te downloaden zijn. Dat maakt de drempel om de methode te proberen een stuk groter. Mooi is wel dat ze van elk canvas ook de achterliggende bron melden, zodat je snel verdieping kan zoeken.
Al met al bieden Sok en Boumans met hun Het Switchboard een mooi instrument om veel bekende werkvormen en tools te combineren. Om er echt mee aan de slag te gaan is het belangrijk om ook de kennis die erachter ligt en de skills die erbij passen te ontwikkelen. Als je die hebt kan deze methode een kunstzinnige rode draad door jouw aanpak worden, die je daarmee dan ook versterkt.
Over Rick Lindeman
Rick Lindeman is Master Facilitator en Veranderaar. Daarnaast is hij Auteur van het Natuurcanvas.
Hij is de oprichter van het Faciliteer Atelier. Dit verzorgt strategische workshops voor klanten zo breed als de Indonesische overheid en de Nederlandse Gamedeveloper community.