Er zijn al veel kaartensets op de markt met vragen over kwaliteiten, kernkwadranten, waarden en inspiratie. Dus de eerste vraag die opkomt is: wat voegt deze set toe? Kaarten voor Verbeeldingskracht belooft dat de systemische vragen je verbeeldingskracht zullen aanspreken, waardoor je de verbinding met jezelf en anderen kunt verkennen en verdiepen.
Negen categorieën
Sommige trainers vinden het prettig om ‘blind’ een kaartje te trekken en het lot te laten bepalen welke vraag naar voren komt. Deze set is echter zorgvuldig ingedeeld in negen categorieën, verdeeld over twee assen: Verbinding met jezelf – Verbinding met anderen – Verbinding met de inhoud en De proactieve, actieve en reactieve teamfase. Dit betekent dat je bij de start van een training, de introductie van een nieuw onderwerp, of als afsluiting van een sessie gericht een kaart kunt kiezen die past bij de situatie. Dit voorkomt – wat ik als trainer regelmatig doe – het haastig selecteren van ‘geschikte’ en ‘minder geschikte’ kaarten vlak voor een training. Met deze kaarten kun je de dialoog effectief sturen in de juiste context.
De 90 kaarten zijn verdeeld over door de 2 assen verdeeld en daarmee over negen categorieën met elk 10 vragen waarmee je een dialoog gericht kunt starten.
Enkele voorbeelden
Uit de categorie ‘Wie ben jij?’: ‘Wanneer voel je je oncomfortabel in contact met anderen?’ met als doorvraag: ‘Waar word je dan op uitgedaagd?’
Uit de categorie ‘Hoe werken we het best?’: ‘Welk probleem zie je steeds terugkomen?’, met als doorvraag: ‘Gaat het nu over een probleem of een symptoom?’
Uit de categorie ‘Mag alles er zijn?’: ‘Wat is een publiek geheim?’, met als doorvraag: ‘Hoe kan de transparantie in jullie organisatie worden vergroot?’
De vragen zijn goed doordacht, en de doorvragen zorgen voor een mooie verdieping. Tijdens het testen van de set merkte ik dat veel vragen, mits met aandacht gesteld en beantwoord, snel voor diepgaande gesprekken zorgen. De vragen zijn concreet, raken aan herkenbare thema’s binnen teamdynamiek en nodigen uit tot een diepere reflectie.
Impact
Ook leert mijn ervaring dat de impact van vragen niet alleen afhangt van de vraag zelf, maar ook van hoe ze worden gesteld. Je kunt de beste tools in handen hebben, maar zonder spelinzicht en techniek blijft het resultaat beperkt. Vergelijk het met een padel-racket: een goed racket maakt je geen goede speler, het is het spelinzicht en de techniek die het verschil maken.
De diepgang wordt gecreëerd door de juiste setting: rust, ruimte, openheid en de vaardigheid om door te vragen op de antwoorden die worden gegeven. Helaas biedt ook dit kaartendek geen magische oplossing voor directe openheid en diepgang. In een teambijeenkomst kan een deelnemer een oppervlakkig antwoord geven op een diepgaande vraag, en daar mee wegkomen. Geen enkele kaart kan dat voorkomen; goede begeleiding door de trainer blijft essentieel. Begeleiding is key. De trainer is dus ook een onmisbare schakel bij dit instrument.
De kaarten zijn aantrekkelijk vormgegeven, maar het kwetsbare doosje, de kwaliteit van het materiaal en de summiere gebruiksaanwijzing staan niet helemaal in verhouding tot de prijs. De gestelde prijs kan afschrikken, wat zonde is, want Kaarten voor Verbeeldingskracht is een prachtige set kaarten die thuishoort in de toolkit van elke trainer die met teams werkt.
Over Ward Grootens
Ward Grootens is Trainer en Coach op het gebied van (Persoonlijk) Leiderschap. Daarnaast is hij auteur en Podcast-host. In zijn werk put hij uit zijn achtergrond in oa HRM, Organizational Behavior Management, Systemisch Werk en Neuro Linguïstisch Programmeren. Hij brengt door middel van zijn werk zowel individuele leiders als organisaties in beweging.