Als jonge jongen groeide ik op in Purmerend, ooit een dorp en inmiddels een stad. Ik kan me het goed herinneren: rechte sloten, keurig afgebakende weilanden, en fietspaden die je zonder omwegen van A naar B brachten. Als ik richting Neck fietste, was er een recht fietspad langs het Noord- Hollands kanaal. Een dagelijkse routine, waar alleen wind en regen de rechte lijn kon verstoren.
Ik had toen niet kunnen bedenken dat ik veranderkundige zou worden. Ook niet tijdens mijn studie, waarin je gestructureerd in 4 jaar richting het werkende leven werd geleid. Van A naar B via een rechte lijn.
Toen ik landde in het vak als adviseur bedrijfsvoering en organisatieontwikkeling, landde ik letterlijk in de chaos. Er broeide van alles in die organisaties, een wirwar van belangen, emoties, voornemens en onverwachte gebeurtenissen. De structuur van de polder was hier ver te zoeken.
Zo belandde ik, tegen alle verwachtingen in, midden in de veranderjungle. En wat had ik daarbij graag Wegwijzers in de veranderjungle in handen gehad.
Kilian Bennebroek Gravenhorst neemt je mee in die wereld en biedt je vele wegwijzers. Hij laat zien dat verandering geen strak uitgestippelde route is, maar een jungle waarin je je weg moet vinden. Het boek geeft vele ingangen om te lezen, van kaft tot kaft, tot gewoon maar een pagina openslaan. En dat is fijn, want middenin zo’n veranderklus is het wijs regelmatig te heroriënteren en te reflecteren.
Er is flink gesnoeid in deze veranderjungle, maar de essentie is blijven staan. De kracht van dit boek zit in zijn eenvoud. Bennebroek Gravenhorst presenteert geen ingewikkelde theorieën of zware modellen. In plaats daarvan krijg je compacte hoofdstukken, gevuld met concrete tips, persoonlijke inzichten en praktische voorbeelden.
jargon
Het boek is geschreven voor eenieder die met verandering in zijn organisatie te maken heeft. In een stijl waarbij een ieder die met verandering te maken heeft, kan aansluiten. En dat is een groot goed in een vakgebied waar het jargon nog weleens de twijfel kan verbloemen. De toegankelijkheid ervan maakt het geschikt voor iedereen die midden in een verandering staat, van ervaren verandermanagers tot mensen die voor het eerst aan zo’n reis beginnen.
nuchtere toon
Wat dit boek zo toegankelijk maakt, is de persoonlijke en nuchtere toon van Bennebroek Gravenhorst. Hij weet complexe theorieën te vertalen naar concrete voorbeelden en herkenbare situaties. Het voelt bijna alsof je in gesprek bent met een goede vriend die al het nodige heeft meegemaakt en zijn lessen graag met je deelt. Dit is niet zomaar een handleiding voor verandering; het is een uitnodiging om stil te staan bij je eigen rol in dat proces.
schrammen
Waar de auteur pleit voor zorgvuldigheid, geloof ik dat de schrammen die je onderweg oploopt, juist bij het proces horen. Die wonden helen, en ze maken je sterker. Toch spreekt het voor de zorgvuldigheid van de schrijver dat hij zijn lezers die obstakels wil helpen vermijden. Het laat zien hoe serieus hij de uitdaging van verandering neemt.
Over Ingmar Kappers
Ingmar Kappers helpt al meer dan 15 jaar organisaties om het verschil te maken in complexiteit met management, advies, training en begeleiding. Daarbij is zijn kracht samen met betrokkenen tot de essentie van het vraagstuk komen en de puzzel leggen.
Vanuit Sensemaking NL schrijft hij, verzorgt hij workshops en opleidingen en advies op het gebied van (sociale) complexiteit en sensemaking.