Een bekentenis: ik was best sceptisch toen ik Single session therapy begon te lezen. Eén gesprek? Een toverstokje om alle problemen simsalabim op te lossen? Dat kan natuurlijk nooit. Maar al snel was ik om. Van Empel belooft met nadruk niet dat SST een quick fix voor alle problemen is. Wel betoogt ze uitgebreid en overtuigend dat SST werkt, vanuit het rotsvaste geloof in het eigen kunnen van mensen.
Laagdrempelig
Maar eerst: wat is SST eigenlijk? Het is geen eigen methodiek, je kunt als therapeut of coach je hele vertrouwde gereedschapskist inzetten. Maar dan zonder intake en diagnose. Die zijn helemaal niet nodig, het gaat om de vraag in het hier en nu. SST is zo laagdrempelig mogelijk. In Canada kun je bijvoorbeeld een walk-in clinic binnenlopen voor een sessie, met een wachttijd van hoogstens 20 minuten. Per gesprek komt de belangrijkste vraag van de coachee aan bod, zo concreet mogelijk. Of er daarna een nieuwe afspraak komt, hangt ervan af of de coachee weer een concrete vraag heeft. En natuurlijk is doorverwijzing altijd mogelijk. Van Empel maakt een mooie vergelijking: met vage buikklachten ga je eerst naar de huisarts, niet direct naar de maag-lever-darm-arts.
Neem de tijd!
Die SST-sessies zullen wel wat tijd vragen, was mijn volgende veronderstelling. Maar niets daarvan. Een gesprek duurt in principe 50 minuten tot een uur. Dit vraagt een goede regie van de coach om tot een heldere vraag te komen en daar goed op te sturen. Het boek biedt hier talloze handvatten voor aan, van voorbeeldvragen tot handige links. De meest paradoxale tip is: neem je tijd, vertraag! Juist de geconcentreerde aandacht, focus en energie maakt die ene sessie effectief. Alles is gericht op resultaat. Wat maakt dat SST werkt? Een belangrijke factor hierbij is de mindset. Zowel van de coach als de coachee. Het gaat om het geloof in eigen kunnen en om de factor hoop. En het inzicht dat psychische hobbels nu eenmaal een onderdeel zijn van het leven. Interessant onderzoek laat zien dat alleen al een afspraak maken veel mensen al een beter gevoel geeft.
SST tegen wachtlijsten
SST is een zeer nuttig middel in een wereld waar de psychische problematiek groeit en de wachtlijsten dat ook doen. Een enkele afspraak kan mensen al enorm helpen. Doordat er geen intake en diagnose aan te pas komt, is de drempel ook nog eens flink lager dan in de reguliere hulpverlening. Ook voor coaches een interessant inzicht: hoeveel mensen haken er niet af vanwege de kosten van een heel coachtraject? Durven wij ons eigen businessmodel onderuit te halen door enkele sessies aan te bieden?
Pleisertherapie
Van Empel kent de bezwaren tegen SST natuurlijk ook, ze komen ruim aan bod. Kun je niet net zo goed met de buurvrouw praten? Of is het niet slechts een pleister op een wonde? Op deze vragen is het antwoord helder: nee en ja. De buurvrouw is hoogstwaarschijnlijk geen professional. En wat die pleister betreft, daar citeert ze Malcom Gladwell: pleisters zijn geweldig omdat ze ervoor zorgen dat mensen met een minimale interventie - het plakken van de pleister - meteen weer door kunnen. Helemaal niets mis mee dus. Van Empel adopteert de naam Pleistertherapie dan ook als geuzennaam.
Single Session Therapy is een van de beste boeken over coaching die ik in lange tijd gelezen heb. Ik heb een markeerstift leeggestreept op mooie uitspraken en heldere inzichten over wat coaching nu écht effectief maakt.
Over Liesbeth Tettero
Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl).