Gratis boekenweekgeschenk bij een bestelling boven de €15,- (geldt alleen voor Nederlandstalige boeken)

Recensie

De psychologie van geld - ‘Een meer dan interessant boek’

Geld is zeker niet alleen een mathematische oefening, maar heeft vooral met menselijke psychologie te maken. Dat is voor mij de kernboodschap van ‘De psychologie van geld’ van Morgan Housel. In plaats van een traditioneel financieel boek vol strategieën en rekenmodellen, laat Housel zien hoe ons gedrag en onze emoties heel vaak een veel grotere rol spelen in financiële beslissingen dan we zelf doorhebben.

Danny Mullenders | 3 maart 2025 | 4-6 minuten leestijd

Wat mij betreft is De psychologie van geld een toegankelijk en leerzaam boek dat je aan het denken zet over je eigen omgang met geld. De korte hoofdstukken en de vele anekdotes maken het prettig leesbaar. In het begin vond ik de hoeveelheid case studies wat overweldigend, en zag ik niet altijd door de bomen het bos, maar gaandeweg begon ik ze te waarderen als manier om de rode draad van het boek— de psychologie achter geld —op verschillende manieren te belichten.

Helpende inzichten

Een van de meest helpende inzichten die Housel biedt (en benadrukt), is dat geld vooral vrijheid biedt. Niet in de zin van luxe of status, maar in de mogelijkheid om zelf te bepalen hoe je je tijd besteedt. Tegelijkertijd waarschuwt hij dat altijd maar méér willen juist een bron van stress en ongeluk kan zijn. Dit spanningsveld — geld als middel voor vrijheid versus geld als eindeloos doel — komt in veel verhalen in het boek terug.

De sleutels tot financiële vrijheid

Een terugkerend thema in het boek is het belang van geduld en een langetermijnvisie. Financiële vrijheid komt uiteindelijk niet voort uit gelukstreffers of het najagen van de hoogste rendementen, maar uit consequent kleine, verstandige keuzes maken en deze jarenlang volhouden.

Een van de meest sprekende voorbeelden in het boek is voor mij Warren Buffett. Veel mensen denken dat Buffet rijk is geworden door briljante investeringskeuzes, maar Housel laat zien dat zijn echte succes vooral te danken is aan één factor: tijd.
Buffett begon blijkbaar al op zijn 11e met beleggen en bleef dat meer dan 80 jaar doen. Was hij op zijn 30e gestopt, dan zou hij slechts een miniem deel van zijn huidige vermogen hebben gehad. Het laat zien dat tijd in de markt veel belangrijker is dan de precieze investeringen die je doet.

Het succes van Buffett laat zien dat je geen expert hoeft te zijn, maar dat het vooral gaat om vroeg beginnen en geduld hebben. Veel mensen wachten met investeren tot ze ‘meer geld’ hebben, ik herken het bij mezelf, terwijl juist tijd de grootste factor is in vermogen opbouwen.

Miljonair zonder hoog inkomen

Een ander voorbeeld dat me bijbleef, is dat van Ronald Read. Hij had een bescheiden baan als conciërge en servicemonteur en verdiende nooit veel geld. Toch bouwde hij door decennialang kleine bedragen te beleggen en bewust te leven een vermogen van meer dan 8 miljoen dollar op.

Wat mij hierin opviel, is dat het laat zien dat financiële vrijheid niet alleen voor mensen met riante salarissen is weggelegd. Door vroeg te beginnen en je niet te laten meeslepen door de drang naar steeds meer, kun je met eenvoudige keuzes financiële rust creëren. Dit staat dus haaks op het idee dat investeren alleen iets is voor mensen met veel geld.

Een gevaarlijke valkuil

Naast de kracht van geduld en een langetermijnvisie, waarschuwt Housel ook voor de psychologische valkuil van altijd maar méér willen. Financiële groei is nuttig, maar zonder een duidelijk punt waarop je zegt ‘genoeg is genoeg’, kan het juist een bron van stress worden, een ‘ratrace’.

Een voorbeeld dat dit bij uitstek illustreert, is het verhaal van Rajat Gupta. Hij groeide op in armoede, werkte zich op tot CEO van McKinsey en had een fortuin opgebouwd. Toch liet hij zich verleiden tot handel met voorkennis, omdat hij nóg meer wilde. Dit leidde tot een rechtszaak en een gevangenisstraf, waardoor hij uiteindelijk alles verloor.

Dit maakt duidelijk dat financiële vrijheid niet gaat om het hoogst mogelijke bedrag op je bankrekening, maar om grip hebben op je financiële keuzes en weten wanneer je tevreden bent. Ik vond dit een van de meest treffende lessen uit het boek: geld is pas waardevol als het je meer vrijheid geeft, niet als je erdoor in een eindeloze race naar meer terechtkomt.

Invloed van Daniel Kahneman

Housel verwijst in zijn boek regelmatig naar inzichten uit de gedragspsychologie, waaronder het werk van Daniel Kahneman (Ons feilbare denken). 

Een van de fenomenen die Housel bespreekt, is verliesaversie: mensen voelen de pijn van verlies veel sterker dan de vreugde van winst. Dit verklaart waarom beleggers vaak in paniek verkopen bij een beursdaling, terwijl blijven zitten op de lange termijn meestal verstandiger is. Dit soort psychologische valkuilen maken duidelijk dat financieel succes niet alleen draait om kennis, maar vooral om het beheersen van je eigen impulsen.

Wat ik hier interessant aan vond, is dat Housel Kahnemans inzichten niet alleen gebruikt om te laten zien waar het misgaat, maar ook als aanmoediging om bewuster met geld om te gaan. Door te begrijpen hoe onze hersenen werken, kunnen we betere financiële keuzes maken en voorkomen dat we ons laten leiden door angst of hebzucht.

gedrag en discipline

Ik ben positief over De psychologie van geld. Het boek zet aan tot nadenken over hoe we met geld omgaan en maakt duidelijk dat financieel succes niet alleen draait om kennis of strategieën, maar vooral om gedrag en discipline. Vooral de nadruk op geld als middel tot vrijheid in plaats van als eindeloos doel, vond ik een waardevolle boodschap. Woorden als ‘genoeg’, ‘geduld’, lange termijn’, ‘tevreden’ en ‘vrijheid’ resoneren.

Voor wie geïnteresseerd is in de rol van psychologie bij financiële keuzes, is dit een meer dan interessant boek. Het biedt geen concrete strategieën of adviezen (voor wie meer geïnteresseerd is in concrete tips vind ik bijv. de Nederlandse podcast ‘Over geld praat je niet’ de moeite waard), maar helpt je om vanuit menselijk gedrag naar geld te kijken en er je eigen valkuilen te herkennen.

Over Danny Mullenders

Danny Mullenders is assessment- en ontwikkelpsycholoog, coach, auteur en spreker. Hij schreef de # 1 bestsellers Daarom doen ze dat en Laat je niet kiezen. 27 januari 2025 kwam zijn derde boek uit, De kunst van niet kiezen.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden