Na FOMO: Fear Of Missing Out) is er nu dus FOPO: Fear of People’s s Opinions. In FOPO bespreekt de Amerikaanse psycholoog Michael Gervais hoe de angst voor de mening van anderen ons persoonlijke en professionele leven negatief beïnvloedt. Deze angst kan leiden tot besluiteloosheid, het vermijden van kansen en een gebrek aan authenticiteit. Gervais benadrukt dat het loslaten van deze angst essentieel is om ons volledige potentieel te bereiken.
Maak je druk over datgene waar je voor 100 procent de controle hebt. Geef je om wat andere mensen denken (waar je geen controle over hebt), dan zul je altijd hun ‘gevangene’ zijn.
EVOLUTIE
Evolutionair gezien hebben mensen de neiging om geaccepteerd te willen zijn binnen een groep. Vroeger was het essentieel voor overleving. In de moderne samenleving kan deze behoefte echter leiden tot FOPO, versterkt door sociale media en externe bevestiging. Dit kan resulteren in het onderdrukken van eigen meningen en het vermijden van risico’s uit angst voor afwijzing.
Gervais stelt dat de sleutel tot het overwinnen van FOPO in het verleggen van de focus van externe naar interne factoren ligt. Door aandacht te besteden aan onze eigen waarden, talenten en doelen, en minder aan wat anderen van ons denken, kunnen we ons ware potentieel ontketenen.
ADVIEZEN
Verspreid door het boek staan adviezen of lessen om de angst voor de mening van anderen te overwinnen. Deze voelen soms ook wel als ‘tegeltjeswijsheden’. Hieronder staan een vijftal adviezen voor de lezer:
- Wees je bewust van momenten waarop de angst voor andermans oordeel je beslissingen beïnvloedt.
- Richt je op je eigen talenten, waarden en doelen in plaats van externe goedkeuring.
- Laat je niet verlammen door de mogelijke meningen van anderen.
- Communiceer je grenzen en verwachtingen.
- Erken en vier je prestaties, groot of klein.
EIGEN INVLOED
Gervais moedigt de lezer aan om zich vooral te concentreren op wat hij zelf kan beheersen. In deze zin sluit FOPO aan bij boeken over socratisch denken en mindfulness. Net als Gervais roepen zij op om aandacht te besteden aan dingen die we kunnen beïnvloeden, in plaats van energie te verspillen aan dingen buiten onze macht. Een regel die we kennen uit de besteller van Covey, daarin heet het de cirkel van invloed.
Mastery versus succes
Blijft wel de vraag waarom de Nederlandse titel van FOPO afwijkt van de Amerikaanse editie: The First Rule of Mastery: Stop Worrying About What People Think of You. In die titel ligt de nadruk dus op meesterschap en niet op het populistische FOPO. En mastery wordt in de Nederlandse editie vertaald met succes, wat voor mijn gevoel toch net iets anders is, zoals je kunt zien in de twee volgende voorbeelden: ‘Mastery is not comparative.’ Vertaald werd het: ‘Streven naar succes is ook geen kwestie van vergelijken.’
‘Mastery is an inner-directed life externally expressed.’ Vertaald werd het: ‘Succes is een manier van leven die op het innerlijk gericht is en in de wereld tot uitdrukking komt.’
AMERIKAANS
Gervais onderbouwt in het uitgebreide notenapparaat, dat achter in het boek staat, waar hij zijn ideeën op baseert. De herkenbaarheid van de theorie wordt versterkt door de praktijkvoorbeelden, de korte oefeningen en heldere adviezen. Wel jammer dat de (soms lange) voorbeelden/cases in de lopende tekst staan en daardoor niet als zodanig herkenbaar zijn. Voor degene die leert van voorbeelden is het handig, voor degene die vooral in de theorie geïnteresseerd is het onprettig. Daarbij gaan de voorbeelden over Amerikaanse topsporters.
PSYCHOLOGIE
Voor wie wil snappen waarom anderen zo veel invloed op zijn zelfbeeld hebben staan er in het boek eigenlijk te veel psychologische theorieën. De lezer die zoekt naar populair psychologische inzichten en onderbouwingen komt echter royaal aan z’n trekken.
Gervais en zijn co-auteur verstaan de kunst om een moeilijk onderwerp goed leesbaar in zo’n 200 bladzijden op te schrijven. FOPO is een informatief boek met praktische psychologische inzichten over de menselijke neiging om ons voortdurend zorgen te maken over wat anderen van ons vinden.
Over Rudy Kor
Rudy Kor is zelfstandig organisatieadviseur en auteur van diverse managementboeken. Tot voor kort werkte hij (als senior partner) bij Twynstra Gudde. Hij startte zijn werkzame leven bij Philips in Eindhoven. Als adviseur helpt hij (project)managers bij het effectiever inrichten van hun projecten. Als veellezer wordt hij gedreven door nieuwsgierigheid en schrijft regelmatig boekrecensies.