Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

100 dingen die succesvolle mensen doen - 'Een inspiratieboek'

Wat betekent succes voor jou? Naar wat voor succes verlang jij in je leven? Met deze twee vragen begint Nigel Cumberland zijn boek 100 dingen die succesvolle mensen doen. Succes is voor iedereen verschillend. Voor de een is het iets groots, terwijl de ander succes zoekt in kleine dingen. Dit boek is je gids die je helpt jouw succesdoel te bereiken.

Carla Verwijs | 16 november 2017 | 2-3 minuten leestijd

Of het een promotie is die je graag wilt krijgen, de Spaanse taal beheersen of je kinderen tot zelfstandige volwassenen grootbrengen, succes kan overal in zitten. Cumberland heeft veel mensen gecoacht en honderd terreinen verzameld waarop we ons moeten richten om succes te boeken. Deze honderd terreinen beschrijft hij als honderd ideeën die de honderd hoofdstukken vormen in dit boek. Elk hoofdstuk voorziet Cumberland van oefeningen, waarmee je aan de slag kunt. Daardoor is het niet een boek dat je van begin tot eind in een keer uitleest. Pak een of twee ideeën die het meest op je huidige situatie van toepassing zijn en ga daarmee aan de slag.

Het begint allemaal met dromen. Dromen zijn de brandstof voor succes. Het eerste hoofdstuk ‘Volg je dromen’ is daarmee de basis voor de rest van het boek. Een droom kan ver terug gaan, naar wat je als kind leuk vond of wilde worden. Succesvolle mensen vergeten hun droom niet, zijn er gepassioneerd over en maken keuzes die hun helpen de droom te bereiken. Schrijf op wat jouw droom is. Wat wil je bereiken? Wat doe je graag? Hoe kun je deze droom verwezenlijken? Laat je niet verleiden tot negatieve gedachten als ‘Ik ben hier te oud voor’ of ‘Ik moet aan mijn gezin denken’. De overige negenennegentig hoofdstukken helpen je de kloof te overbruggen tussen waar je nu bent en waar je naar toe wilt.

Zo kun je beginnen met jezelf te accepteren (hoofdstuk 44). Je bent uniek, dus probeer geen kopie van een ander te zijn. Net als ieder ander ben je een combinatie van sterke en zwakkere punten. Stop vergelijken en straal positiviteit uit. Dat helpt negatieve gevoelens wegstromen. Vervolgens doe je wat je zegt (hoofdstuk 68). Als je doet wat je belooft, word je een baken van betrouwbaarheid. Cumberland gelooft zelfs dat het een van de belangrijkste eigenschappen is die iemand kan hebben. Beloof daardoor ook niet iets wat je niet kunt waarmaken. Betrouwbaarheid opbouwen kost tijd, en het kan wegvallen met één verkeerde beslissing.

Zorg goed voor jezelf door gezond te eten en drinken (hoofdstuk 61), goed te slapen (hoofdstuk 52) en vaker te lachen (hoofdstuk 50). Een opvallende vond ik ‘Werk zolang je kunt’ (hoofdstuk 64). ‘Pensioen kan je dood worden’, lees ik, maar ook ‘Als je al je plezier opspaart voor na je pensioen kan het weleens te laat zijn’. Pensioen is voor mij nog ver weg, maar die tweede quote kan ik me wel voorstellen. In plaats van nu alleen te werken, zodat je na je pensioen van je zeilboot kunt genieten, zou je nu ook tijd voor zeilen kunnen vrijmaken.

Zo staat dit boekje vol met ideeën en tips, waarvan de een meer zal aanspreken dan de ander. Kortom, 100 dingen die succesvolle mensen doen is een inspiratieboek voor jezelf, of als cadeau voor een ander.

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement. Daarnaast zit ze in de jury voor het Managementboek van het Jaar 2018 (#Mgtboek2018). (Dit boek is uitgesloten van deelname aan de verkiezing, red.)

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden