Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Blockchain voor Dummies

Dit ‘voor dummies’ boek gaf me een heel apart gevoel van binnen. Ik zal eerlijk zijn. Ondanks mijn universitaire opleiding en ICT-achtergrond snapte ik er weinig van. Of misschien was dat juist wel het probleem.

Ger van den Buijs | 13 december 2018 | 2-3 minuten leestijd

Ik bedacht me na drie kwart van het boek dat het doel van dit boek niet is om het uit te leggen hoe blockchain werkt, maar om je wat praktische handvatten te geven om aan de slag te gaan met blockchains. Nou was mijn doelstelling juist om te ontdekken hoe het werkt.

Dat riep bij mij de vraag op: ‘is het nodig om te weten hoe blockchain werkt, of is het voldoende als je de knoppen kunt bedienen?’ Wie weet er nog hoe een auto technisch werkt? De meesten van ons weten alleen welke pedalen en knoppen ze kunnen gebruiken. Toch ben ik op het gebied van blockchain nog niet overtuigd dat dat voldoende is. De blockchain-wereld is nog zo enorm in beweging. Nieuwe aanbieders bieden nieuwe modellen aan. Bestaande modellen veranderen, want er zijn nog veel leerpunten. Vooral performance en de energiekosten zijn punten van aandacht.

Ik ben aan het boek begonnen om blockchain te begrijpen los van de bitcoincase. De belofte is dat je met blockchain datastromen eenduidig en onomkeerbaar kunt registreren. Twee usecases in het boek spraken me in het bijzonder aan, die van:

- complexe stromen van juridische documenten tussen partijen in een markt.

- gedecentraliseerde controle in landen met dictatoriale macht of veel corruptie.

Veel voorbeelden in het boek vielen echter toch weer terug op de bitcoin case. Andere voorbeelden waren nog prototypes, gebracht met een flair alsof het succes al een feit is. Die flair hangt denk ik samen met het feit dat de auteur zelf eigenaar is van een blockchain platform. Het boek is, in mijn ogen, te zeer een promotie van blockchain en in het specifiek haar platform. De kritische blik van een buitenstaander ontbreekt.

De raison d’ être van blockchain is de behoefte aan vertrouwen. De keten van feiten kan niet meer gewijzigd worden en is voor alle partijen inzichtelijk. Op dit punt worstel ik na het lezen van het boek nog steeds met vragen. Hoe kan het dan dat er al meerdere keren honderden miljoenen aan bitcoins gestolen zijn? Hoe kan het dat men stelt dat criminelen hun geld via bitcoin witwassen, als alle transacties voor iedereen inzichtelijk zijn? Hoe kan het dat Chinese miljonairs via bitcoin hun rijkdommen willen vrijwaren van centrale controle? En vandaag kreeg ik toevallig ook nog een melding dat er malicious code in de NMP software repository (Javascript /NodeJS) is gevonden, gericht op het beïnvloeden van blockchainketens. Ook in het boek wordt voortdurend gewaarschuwd voor verlies en diefstal van blockchaineigendommen. Al deze onzekerheden maken het, in mijn ogen, belangrijk om te weten hoe het precies werkt.

Conclusie is dat ik van Blockchain voor Dummies wel iets geleerd heb, maar dat ik nog een ander boek ga lezen om de basiskennis op te doen.

Over Ger van den Buijs

Ger van den Buijs is eigenaar van FiveDolphins.com, creatief denker en oplossingsontwerper. Daarnaast is hij spreker en auteur van Forget Reach, Start Selling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden