Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Coachen zonder blabla - 'Hoe je van elk coachgesprek een belevenis maakt'

De titel van Coachen zonder blabla triggert omdat het herkenbaar is dat coachgesprekken kunnen verzanden in eindeloze blabla. Met een beetje pech word je er als coach dan ook nog eens ‘zomaar' in meegetrokken, ondanks je goede bedoelingen en voornemens.

Margreet Noordanus | 10 februari 2020 | 2-3 minuten leestijd

Kijk je naar de inhoud van dit boek dan heb je als je de hoofdstuktitels erbij pakt al een summiere handleiding bij het voorkomen van blabla in je coachgesprekken: voor je begint, leg de blabla stil, zorg dat je klant verbonden is, vergeet inzichten - breng je klant in beweging, speel met de dynamiek van het gesprek en tot slot: wees eens niet zo fucking lief. Volg je dit consequent dan ben je blabla vast en zeker al sneller en makkelijker de baas. Kijk je beter dan is dit echter makkelijker gezegd dan gedaan, vandaar dat Benjamin Bal het niet gelaten heeft bij deze hoofdonderwerpen. Hij heeft elk hoofdstuk opgedeeld in uitleg en een overzicht van stappen en/of mogelijkheden, die eveneens in de inhoudsopgave opgenomen zijn. Dit laatste is reuze praktisch omdat je hierdoor ook zonder het hele boek te lezen direct kunt bepalen wat je ‘nu' wilt inzetten of nodig hebt om blabla te stoppen.

Benjamin Ball voorziet je ter voorkoming van blabla en zeker ook in algemene coachzin, van heel nuttige tips en een veelheid aan handige tools. Een en ander wordt helder uitgelegd, waar nodig onderbouwd en je krijgt te kust en te keur mooie en (veelal) makkelijk inzetbare werkvormen aangereikt. Verder is dit mooi opgemaakte boek voorzien van toepasselijke citaten en bevat het, als kers op de slagroom, zeer treffende schetsen die door Benjamin zelf zijn gemaakt. De belofte op de achterflap van Coachen zonder blabla wordt waargemaakt. Je leest inderdaad hoe je het eindeloze praten stillegt en hoe je van elk coachgesprek een spannende belevenis maakt,

Wel heb ik een kleine kritische noot met betrekking tot een andere belofte: ‘Je leert spelen met fysieke werkvormen, met de dynamiek van het gesprek en met je houding.' Met het lezen van dit boek zet je mijns inziens een mooie stap richting het coachen zonder blabla, heb je daarmee dan een en ander daadwerkelijk geleerd? Volgens mij niet, omdat dit leren niet kan zonder daadwerkelijk in de praktijk aan de slag te gaan met het spelen met de fysieke werkvormen, de dynamiek van het gesprek en je houding. Waarbij het dan reuze fijn is dat als je onverhoopt tussen lezen en daadwerkelijk toepassen en doen, in een ‘interne' blabla met jezelf belandt, je ook zelf gebruik kunt maken van de fantastische tips en tools uit Coachen zonder Blabla!

Over Margreet Noordanus

Margreet Noordanus is coach en trainer. Ze is de drijvende kracht achter PaardenInzicht en verzorgt Coaching en Training met Paarden.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden