Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
1 juli 2015 | Margreet Noordanus

‘Moments of Impact - Hoe je strategische conversaties ontwerpt die verandering versnellen’ van Chris Ertel en Lisa Solomon is voor iedereen voor wie vergaderen een bezoeking is geworden. Het is voor alle managers die ervaren dat het niet opschiet met de besluitvorming. En het is voor iedereen die geen idee meer heeft hoe je ‘de saaie vergaderboel’ vlot moet trekken.

Wil je vergaderen op een wijze dat er werkelijk ‘iets’ gaat gebeuren of besloten wordt? Dan kan ‘Moments of Impact’ van Chris Ertel & Lisa Kay Solomon je enorm inspireren en helpen.

Er is namelijk veel te doen op ‘vergadergebied’ om de chaotische en nutteloos voelende vergaderingen te verandering in strategische conversaties en moments of impact. Echte impact, impact waar men het jaren later nog over heeft. Hoe je dit doet en hoe je het pad naar de strategische converstatie zo goed mogelijk kunt bewandelen, lees je in dit verhelderende boek.

De hoofdstuktitels geven het pad al aan:
1. Definieer je doel, 2. Zorg voor uiteenlopende perspectieven, 3. Kader de kwesties in, 4. Creëer de juiste omgeving, 5. Maak er een ervaring van, 6. Het hoofd bieden aan de ‘ja-maars’, 7. Maak er jouw moment van.

Zo opgesomd lijkt het een bedrieglijk eenvoudig 7-stappen plan. Het is echter niet zó eenvoudig! Je moet wel degelijk de hoofdstukken lezen om zicht te krijgen op hoe het daadwerkelijk anders kan. Zonder deze achtergrond en zonder de Starterskit aan het einde van het boek mis je namelijk de kans strategische conversaties te gaan voeren die daadwerkelijk verandering bewerkstelligen.


30 oktober 2014 | Marianne Eussen

‘Moments of impact’ is een boek met een missie: het uitroeien van zoveel mogelijk tijdrovende en energieslurpende strategiemeetings. De auteurs Chris Ertel en Lisa Kay Solomon geven u tools om er inspirerende en productieve strategieconversaties van te maken, die een blijvende indruk achterlaten.

Juist in deze tijd van complexe veranderingen, waarin bedrijven over 5 jaar het grootste deel van hun omzetten behalen met producten die nu nog niet bestaan is het belangrijk om strategiesessies zo effectief mogelijk te laten zijn.

Al direct in de inleiding van het boek ‘Moments of impact’ werd ik gegrepen door de noodzaak van deze essentiële vaardigheid voor leidinggevenden. Chris Ertel en Lisa Kay Solomon weten waar ze het over hebben. Het hele boek ademt ervaring: niet alleen door de vele gevarieerde praktijkvoorbeelden, maar ook door de makkelijk te volgen stappen om strategische conversaties te organiseren die impact hebben.

Strategische conversaties werken als een vliegwiel op bepaalde momenten in het veranderproces van een organisatie. Ze helpen het ontwikkelproces op gang. Er zijn verschillende bijeenkomsten nodig, omdat in iedere strategische conversatie slechts een doel centraal staat. Dat is ook meteen de eerste van de vijf kernprincipes…

Vijf kernprincipes van strategische conversaties
1. Definieer je doel
Volgens de schrijvers zijn er maar drie redenen om een strategische conversatie te voeren: inzicht creëren, keuzes vormen of beslissingen nemen. Welke punten komen aan de orde? Welke veranderingen moeten de mensen tijdens de bijeenkomst doormaken? Bepaal wat de sessie moet opleveren.
2. Selecteer de deelnemers
Welke perspectieven wil je aan tafel belichten? Kies daarop ook de deelnemers! Houd ook rekening met mogelijke problemen die deze diversiteit aan tafel met zich mee brengt. Bereid de deelnemers goed voor, geef ze huiswerk.
3. Kader de vraagstukken in
Zorg voor focus aan tafel. Zijn er aansprekende voorbeelden, beeldmateriaal of andere vormen voor handen? Hoe kun je blinde vlekken op tafel krijgen of het gezichtspunt zo nodig verbreden of versmallen?
4. Zorg voor een locatie die toegevoegde waarde levert
Laat de omgeving inspirerend zijn voor wat je van de deelnemers verwacht. Zorg dat de faciliteiten het proces ondersteunen en passen bij de sfeer en toonzetting van de bijeenkomst
5. Maak er een onvergetelijke ervaring van
Zorg voor een eenduidige agenda en goede vervolgafspraken. Gebruik voorbeelden of demonstraties om mensen te laten ervaren en vandaaruit met elkaar te discussiëren. De auteurs halen zelfs de opbouw van verhalen of filmscripts uit de kast om de bijeenkomst zo bijzonder mogelijk te maken.

Zelf ben ik het meest geinteresseerd in dat laatste kernprincipe. Hoe maak je er een bijeenkomst met impact van? Hoe snel vervalt het anders toch weer in een ‘gewone’ vergadering en verlies je het momentum. Zeg nou zelf, het onvergetelijk maken van een bijeenkomst is echt iets anders dan een leuk sausje of hebbedingetje voor erbij…

Het boek laat u veel zelf nadenken over de beste aanpak. In wezen passen ze daarmee de kernuitgangspunten ook in het boek toe. In navolging van Pierre Wack (Shell) laten ze hun verhalen en beelden eerst aansluiten bij de bestaande opvattingen en wat mensen weten. Pas daarna proberen ze het gezichtsveld aan te passen en uit te breiden.
Precies op deze manier wordt u door dit boek geleid om ervoor te zorgen dat u strategische conversaties echt anders gaat vormgeven.

Naar mijn idee komt de grootste uitdaging dan nog tijdens de bijeenkomst zelf: hoe gaat u om met de ja-maar-cultuur? Ook daaraan besteden de auteurs een hoofdstuk in het boek. Dat is mooi om te lezen, maar vraagt toch uitstekende communicatieve vaardigheden. Het is toch de kunst om ter plekke de beren van de weg te krijgen en de focus te richten op het met vertrouwen de reis vervolgen.

De laatste 60 bladzijden van het boek bevatten een zogenaamde starterskit. Dat is een compacte samenvatting of checklist, waarmee u zelf aan de slag kan. Daarmee maken ze hun belofte - om u als lezer beter toe te rusten om zelf succesvolle strategische conversaties vorm te geven - meer dan waar.


Chris Ertel, Lisa Kay Solomon
Moments of Impact

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden