Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
23 februari 2004 | Johan Derrez

De laatste jaren groeit de maatschappelijke aandacht voor het financieel management van (beursgenoteerde) ondernemingen. Met 'dank' aan een aantal boekhoudschandalen. Toch blijkt in de praktijk dat ondernemers en managers over het algemeen weinig op hebben met de financiële functie. Ze bemoeien zich liever met bijvoorbeeld commerciële of technische zaken. Waarom is niet altijd duidelijk. Wellicht is het duo debet en credit niet sexy genoeg. Terwijl het hierbij toch uiteindelijk draait om de prestaties en levensvatbaarheid van een organisatie.

In het boek 'Praktijkgericht financieel management' staat het prospectief denken en handelen centraal. Het draait hierbij om toekomstige kasstromen en de daarbijbehorende risico's. Deze gedachtegang is binnen ondernemingen zo langzamerhand gemeengoed geworden. Dit in tegenstelling tot het retrospectief denken en handelen waarbij kosten en opbrengsten centraal staan. En daaraan zijn risico's verbonden.

Het is al snel duidelijk dat in het boek niet meer wordt behandeld dan een dosis basiskennis. Dat is ook begrijpelijk: veertien onderwerpen (hoofdstukken) in 'slechts' 345 pagina's. Van Beek voor de bijdrage die financieel management kan leveren aan de realisatie van de ondernemingsdoelstellingen. Dat is een juiste keuze. Strategie en financieel management zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. De activiteiten van financiële besturing zijn: analyse, planning en beheer. Van Beek behandelt van hieruit ondermeer investerings- en acquisitiebeslissingen, rendementseisen en vermogenskosten. Hier en daar voorzien van voorbeelden en rekensommetjes.

De relatie en het verschil tussen winst (rendement) en liquiditeit vormt de rode draad. Actueler dan ooit, zeker nu de economische situatie ons wat minder gunstig gestemd is. De auteur illustreert dit meerdere malen met behulp van het kasstroomoverzicht. Hiermee komt in beeld in hoeverre de winst liquide is. Want niet zozeer de juistheid van het winstbedrag, maar de liquiditeit ('cash is real, profit is an opinion'), duurzaamheid en stabiliteit van de winst zijn van belang. We spreken hierbij van de kwaliteit van de winst (earning quality).

Verder komen in het boek diverse actuele begrippen aan bod zoals: Shareholders Value, Economic Value Added en Corporate Governance. Zo ook: EBITDA (earnings before interest, tax, depreciation and amotisation). In mijn ogen hebben bedrijven die zwaaien met hun EBITDA iets te verbergen. In het boek wordt keurig uitgelegd waarom een positieve EBITDA niet voldoende is voor langetermijnrentabiliteit.

'Praktijkgericht financieel management' is in de eerste plaats gericht op studenten van ondermeer universiteiten en hogescholen. Elk hoofdstuk sluit dan ook af met een samenvatting en opgaven. Daarnaast richt het boek zich op managers die in de praktijk direct of indirect met de financiële besturingsproblematiek te maken hebben. Omdat het vak te maken heeft met cijfertjes, zijn diverse rekenvoorbeelden opgenomen. Hiermee duikt de auteur te vaak de diepte in. De vraag is of dit nog binnen de context van het boek past. Een parate basiskennis van wiskunde is vereist om de sommetjes te volgen. Maar dat zal voor studenten geen probleem zijn.
Het boek heeft zeer zeker een praktijkgerichte invalshoek. De meest actuele onderwerpen en begrippen passeren de revue. Jammer dat een aantal onderwerpen niet meer belicht wordt met meer tot de verbeelding sprekende voorbeelden.

Van Beek schrijft helder en in begrijpelijke taal. Hierdoor is het voor lezers die nog weinig van het vakgebied afweten goed te volgen. De structuur en opbouw is goed. Al met al een aanrader voor de 'non-financial' managers en ondernemers onder ons die een goede basis onder de knie willen krijgen van een boeiend vakgebied: financieel management. Voor stervelingen met een financiële achtergrond hooguit geschikt als opfrisser of naslagwerk.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden