Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
1 december 2008 | Bram Kolk

MSP staat voor Managing Succesful Programs en niet voor Managing Succesful Projects! Het boek 'De kleine MSP' van Rix Hof is qua opzet en formaat een look-alike van het boek 'De kleine PRINCE2'. Het boek geeft aan welke verschillen er zijn tussen het managen van projecten en het managen van veranderingen (programma's). Het boek is een mooie eerste kennismaking met MSP, maar geeft ook veel schema's, tabellen, voorbeelden en checklists voor de implementatie van MSP in uw organisatie.

Rix Hof heeft 'De kleine MSP' geschreven om directies, lijnmanagers, programma- en projectmanagers behulpzaam te zijn met het definiëren en besturen van veranderingen. De schrijver belooft tevens een methode te geven voor het meetbaar maken van veranderingen. Volgens Rix Hof kan MSP vooral goed worden ingezet voor de strategische veranderingen die continue plaatsvinden (of moeten vinden) in organisaties. Dergelijke veranderingen zijn niet concreet en tastbaar genoeg om in projectvorm te gieten. Het beleggen van dit soort veranderingen in de bestaande (lijn)organisatie heeft het grote gevaar in zich dat ze ondergesneeuwd raken door de dagelijkse perikelen.

Na de introductie gaat Hof in op het begrip 'programmamanagement'. Dit wordt ook gerelateerd aan begrippen als 'project', 'multiproject', 'projectportfolio' en 'programmaportfolio'. Dit tweede hoofdstuk wordt afgesloten met een checklist voor het ondersteunen van de keuze voor een project of een programma. Nadat duidelijk is wat Rix Hof verstaat onder een programma, gaat hij dieper in op de kenmerken, onderdelen, producten en verantwoordelijkheden. Ook schetst hij heel kort (maar dan ook echt: heel kort) hoe MSP in organisaties kan worden geïntroduceerd. Hij stipt hierbij aan dat de rol van de leider, en dat is wat anders dan een manager, bij strategische veranderingen van groot belang is.

Het grootste deel van 'De kleine MSP' behandelt de auteur negen thema's die een rol spelen in het besturen van een programma. Ieder thema wordt uitgewerkt aan de hand van een aantal theoretische aspecten, praktische invullingen en voorbeelden. Voor ieder thema worden afsluitend de output, rollen en verantwoordelijkheden beschreven. De negen thema's zijn:
- organisatie;
- visie;
- leiderschap & stakeholder betrokkenheid;
- benefits realisation management;
- blueprint ontwerp & realisatie;
- planning & control;
- business case;
- risks & issue management
- en quality management.

Na het uitwerken van de thema's geeft Rix Hof een beschrijving van het proces om op basis van een missie, visie en strategie via een aantal stappen een programma te realiseren en uiteindelijk ook af te sluiten. De PRINCE2-kenners onder u zullen hierin veel herkennen, maar dan voor een net iets ruimere context. Om u als lezer niet de overvoeden met schema's en checklists, lardeert Rix Hof ook hier zijn teksten met praktische tips en voorbeelden. Het boek wordt afgesloten met een begrippenlijst; geen overbodige luxe om overzicht te houden.

Het boek 'De kleine MSP' is een mooie en handzame introductie in MSP. De vele schema's en checklisten nodigden mij regelmatig uit om met iets grotere stappen door het boek te gaan. De praktische voorbeelden en tips, vaak herkenbaar aan een afwijkend lettertype, hielden mij echter bij de les. Zij die echt met MSP aan de slag moeten of willen, adviseer ik om nog andere publicaties over MSP te lezen en om 'De kleine MSP' vooral te gebruiken als handzaam naslagwerk. Het formaat van het boek maakt dat het snel een permanente plaats in uw tas of bureaulade verovert. Van de door Rix Hof beloofde methode om het effect van veranderingen meetbaar te maken, vind ik zelf te weinig terug.

Voor iemand die tot voor kort dacht dat MSP bedoeld was voor het managen van projecten en in die hoedanigheid op één lijn zat met PRINC2 en PMBOK, heeft het boek van Rix Hof mij een stuk wijzer gemaakt. 'De kleine MSP' krijgt bij mij een plaats in de tas en bevindt zich daar in het mooie gezelschap van naslagwerkjes over PRINCE2 en ITIL.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden