Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
15 maart 2013 | Carla Verwijs

Boeken als 'Het doel' en 'Wie heeft mijn kaas gepikt?' hebben de business romanpopulair gemaakt. Een boodschap overdragen via een makkelijk leesbaar verhaal, is kennelijk een ideale formule. 'Ik ben projectmanager! Wat nu?' van Peggy Simons en Arjen Bruinning is ook zo'n roman en vertelt 'Het verhaal achter succesvol projectmanagement', zoals de subtitel aangeeft.

Bob is een talentvolle, maar nog onervaren projectmanager bij het bedrijf Innofly. Hij heeft de taak gekregen een nieuw product, Notetab, te ontwikkelen en op de markt te brengen. Geen eenvoudig project voor een beginnend projectmanager. Dat blijkt ook aan het begin van het verhaal: er gaat van alles mis. Thomas is een ervaren projectmanager en hij wordt ingehuurd om het project te redden en tegelijkertijd Bob te coachen. Thomas wordt niet bepaald met open armen ontvangen, maar weet met zijn duidelijke communicatie en humor al snel het projectteam voor zich te winnen. En bovenal Bob, die niet overbodig wordt zoals hij vreest, maar snel leert van zijn coach en uiteindelijk het project helemaal overneemt en tot een succesvolle einde brengt.

Zover is het nog niet. Eerst stelt Thomas orde op zaken. Hij gaat door de documentatie en praat met de teamleden. Al zit het projectvoorstel prima in elkaar, de requirements van het te ontwikkelen product laten te wensen over. Verder blijken de verwachtingen met de Chinese leverancier niet duidelijk te zijn geformuleerd en is relatie met de leverancier bekoeld door miscommunicatie en onbekendheid met de andere cultuur. Tot slot functioneert een van de teamleden ver beneden de maat. De auteurs brengen een aardige mix van problemen naar voren en beschrijven hoe de een na de ander wordt gladgestreken. Al is de praktijk vaak weerbastiger, het geeft een beeld van de problemen waar een projectmanager tegenaan kan lopen als er geen duidelijke afspraken worden gemaakt.

Het nuttigste in 'Ik ben projectmanager! Wat nu?' vindt u aan het eind van elk hoofdstuk, dat tips, tools en ruimte voor notities bevat. Het boek is duidelijk bedoeld voor de beginnende projectmanager, geschreven vanuit een praktijkperspectief. Het boek is vlot geschreven, waardoor de lezer wellicht makkelijk over belangrijke aanwijzingen heenleest. Daarom zijn de tips zo handig, ze vatten kort samen waar de projectmanager zich op moet richten, wat te doen en wat vooral niet. De tools geven een overzicht van de hulpmiddelen die in dat hoofdstuk aan de orde komen. Al met al een lekker leesbaar boek die de onervaren projectmanager een aardig kijkje in de keuken geeft.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden