Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
20 mei 2014 | Brigitte Koehler

‘Druk, druk, druk’ is een veelgehoorde uitspraak tegenwoordig, als je aan iemand vraagt hoe het gaat. En de momenten die nog niet gevuld zijn worden vaak opgeslokt door social media, tablet of smartphone. Daardoor ga je je afvragen wie wél nog tijd heeft tegenwoordig.
In zijn boek ‘Ik heb de tijd’ geeft Paul Loomans een handleiding Tijdsurfen, om ons de tijd weer terug te geven.

Paul Loomans is zenmonnik en coach en wil met zijn boek ‘Ik heb de tijd’ inspireren en je leren het maken van lijstjes los te laten. Maar hij wil je ook begeleiden om rust als uitgangspunt te kiezen voor het uitvoeren van al je dagelijkse taken. Niet alleen op het werk, maar ook thuis. Hiertoe heeft hij een methode ontwikkeld, tijdsurfen, die stap voor stap in het boek wordt uitgelegd. Het bijzondere aan tijdsurfen is dat het natuurlijk aanvoelt, het is niet nieuw. Je leert hoe je op je gevoel kunt vertrouwen bij het kiezen van wat je gaat doen. Je doet de dingen daardoor niet alleen geïnspireerd, maar ook heel effectief. Je laat het maken van lijstjes los en je gaat een ongedwongen vorm van aandacht ervaren bij alles wat je doet. Maar bovenal ontstaat er een innerlijke rust die je telkens opnieuw laat voelen: ik heb de tijd.

In het kort de zeven aanwijzingen op een rijtje:
1. Doe één ding tegelijk en maak het af;
2. Sta stil bij wat je doet en aanvaard de handeling;
3. Schep ‘witjes’ tussen je activiteiten;
4. Geef volle aandacht aan aankloppers;
5. Maak jezelf bewust van knagende ratten en transformeer ze in witte schapen;
6. Observeer achtergrondprogramma’s;
7. Kies spontaan wat je gaat doen.

Ik heb ‘Ik heb de tijd’ met veel interesse gelezen. Het boek is toegankelijk schreven en zeer mooi geïllustreerd. Je hoeft er geen bijzondere discipline voor aan de dag te leggen of jezelf voortdurend te controleren. Integendeel. Het gaat uit van je natuurlijke gedrag, waarbij je dat wat je moet doen op het juiste moment gaat doen, zodat toch alles aan bod komt. Hoe meer je de aanwijzingen toepast, hoe gemakkelijker het wordt. De methode is geschikt voor iedereen omdat het niet ‘zweverig’ is. Het is praktisch, je kunt er gewoon mee aan de slag gaan.

De manier van omgaan met tijd die Paul Loomans beschrijft geeft je, naast een basis van kalmte, ook voldoening in datgene waarmee je bezig bent. Het brengt je tot een volle en ongedwongen vorm van aandacht. Bovendien resulteert het in effectiviteit, want je bent telkens geïnspireerd bezig, en je maakt zaken ook af.

Pers jezelf niet in een keurslijf bij alles wat je moet doen, maar laat je intuïtie je vertellen wanneer je de dingen het beste kunt aanpakken, daarmee kan ik de boodschap van ‘Ik heb de tijd’ in een regel samenvatten. Als jij meer tijd wilt en het maken van lijstjes los wil laten dan is ‘Ik heb de tijd’ een boek voor jou. Maar het is vooral ook een aanrader voor iedereen die rust wil hervinden.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden