Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
MEER Moois - 100 dingen die je eerder had willen weten
6 februari 2019 | Sippy van Akker

Inger Strietman schreef 100 dingen die je eerder had willen weten - Vergeet wat je is geleerd en ontdek wat er écht toe doet. De titel is pakkend, maar het boek is vooral mooi vormgegeven.

100 dingen die je eerder had willen weten bevat 100 hele korte hoofdstukjes die niet langer zijn dan een gemiddelde instapost, minus de hashtags, maar met afbeeldingen. De 100 tips, inzichten en adviezen zijn steeds vormgegeven als de titel van een boek. Er naast staat meestal maar in één of twee paragraafjes een korte toelichting zonder onnodige hoogdraverij en met -inderdaad- best nuttige inzichten. Vooral voor twintigers denk ik en vast ook nog wel wat dertigers, denk ik.

Voor mensen die al wat ouder zijn en al wat langer bezig zijn met leven en persoonlijke ontwikkeling, zal dit boek minder nieuwe inzichten bieden. Maar eerlijk is eerlijk. Als ik dit boek als twintiger had gekregen, had ik er vast wel iets van op kunnen steken. Kunnen, want de hoofdstukjes zijn heel kort en het is de vraag of daarmee alle levenslessen direct beklijven. Sommige levenslessen moet je volgens mij toch ook zelf ondervinden om er echt van te leren. Daar staat tegenover dat in sommige lessen wel wat overlap zit en herhaling helpt het leerproces dan weer wel, dus dat is helemaal niet erg.

Maar voor twintigers en dertigers is het denk ik best een leuk boek. Niet om van kaft tot kaft te lezen, maar een beetje door te bladeren tot je oog blijft haken op een onderwerp waar je mee bezig bent. Of als een boekje om elke dag een inzicht tot je te nemen en erop te reflecteren. Juist omdat het zo mooi is vormgegeven, nodigt het daar zeker toe uit. Om diezelfde reden is dit denk ik ook een heel mooi boekje om kado te doen aan twintigers of dertigers uit je omgeving. Misschien wel als afstudeerkadootje en het leven toch soms wat serieuzere vormen aanneemt dan voor die tijd.

De tips gaan over van alles, de liefde, vriendschappen, jezelf zijn, werk, loopbaan enzovoort en hoe je soms dat wat je geleerd hebt, of wat de maatschappij van je verwacht, beter weer kan afleren. Zomaar een kleine bloemlezing uit de 100 tips?

Je kunt vriendschappen uitmaken.

Neem je gedachten niet te serieus.

De top is lang niet zo aantrekkelijk als je denkt.

Scholen stoppen je vol met informatie waar je niets aan hebt.

Schaamte houdt je aangelijnd.

Sociaal wenselijk gedrag staat jezelf zijn in de weg.

Misschien roepen ze vragen op of misschien ben je er op het eerste gezicht al hartgrondig mee eens. Maar als het je nieuwsgierigheid oproept, dan is dit boek misschien wel iets voor jou. Leuk om door te bladeren, inzichten die wel ergens op slaan, maar zonder prekerig te worden. Niks mis mee, zeg ik. Misschien had ik 100 dingen die je eerder had willen weten zelf als twintiger wel willen hebben...

Sippy van Akker MSc is bestuurskundige en legt zich toe op coaching en consultancy op het gebied van mens, werk en zingeving. Sippy schrijft sinds 2018 over deze onderwerpen op zinvollerleven.nl, het door haar opgerichte platform voor bewust en zinvol leven en werken.

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden