Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20
Work hard, travel harder - 'Handige, mooi uitgevoerde gids'
3 november 2020 | Elly Stroo Cloeck

Droom je van een leven als digital nomad? Reizen naar mooie plekjes en daar je werk doen? Misschien is het midden in de Corona-tijd geen optie, maar je kunt je natuurlijk wel voorbereiden op betere tijden! En dat doe je dan met de handige, mooi uitgevoerde gids: Work hard, travel harder van Suzanne van Duijn.

In Work hard, travel harder legt Suzanne van Duijn uit dat er iets meer bij komt kijken dan een ticket boeken en een computer meenemen. Het geeft je onder andere een stappenplan voor de voorbereidingen en een checklist voor welke praktische zaken er mee moeten. Denk bijvoorbeeld aan het checken van je reisverzekering voor deze vorm van reizen! De handigste tip vond ik nog wel het meenemen van een stekkerblok met lang snoer! Tenslotte is de digital nomad afhankelijk van smartphone, computer (en een goede camera), en zit je vaak in co-working en co-living locaties met maar mondjesmaat stopcontacten.

Verder komen aan de orde: hoe je aan klanten komt, de ideale werkdag, hoe je met kritiek van anderen omgaat, heimwee, andere nomads vinden, locatie-onafhankelijk werk vinden, passief inkomen genereren, enzovoorts. Voor full-time nomads is het belangrijk te bedenken van welk land je ingezetene zult zijn, en de invloed daarvan op je AOW, verzekeringen en dergelijke. Ook geeft Van Duijn een uitgebreide lijst met handige websites.

Van Duijn reist zelf maar zo'n 4 maanden per jaar en combineert dat met vakanties (workation). Begrijpelijk, want ze heeft een partner met een vaste baan. Toch weet ze vanuit die wat beperkte ervaring heel veel goede tips te geven. Daarnaast heeft ze een aantal full-time digital nomads om input gevraagd, en dat levert waardevolle adviezen op. Met leuke interviews en tips voor werkplekken, logies en restaurants op locatie, van Bali en Colombia, via Thailand en Spanje tot Israël en Estland! Ook de problemen van de nomads komen voorbij, het is niet alleen maar positief.

Interessant is het verhaal van een nomadische werkgever: Qikker online. Hun oprichters en 18 werknemers werken allemaal remote over de hele wereld. Ze houden contact via apps als Slack en Whereby. Prima te doen, lijkt het.

Het boek is heel persoonlijk, gaat uit van Van Duijn's eigen ervaring, is geïllustreerd met eigen foto's en heeft een informele schrijfstijl. Wel vind ik dat er veel wordt herhaald, zowel in Van Duijns persoonlijke ervaringen als door de bijna onvermijdelijke overlap met de nomads die een bijdrage leverden.

Work hard, travel harder is met name geschreven voor jongeren, maar is ook erg nuttig voor ouderen. Ik noteerde in ieder geval heel wat tips en url's. Ze benoemt ook duidelijk dat veel beroepen nomadisch te doen zijn: niet alleen de travelblogger, ook juristen, vertalers en marketeers en veel andere beroepen kunnen nomadisch werken. Iedereen die nu thuiswerkt, kan in principe nomad worden.

Elly Stroo Cloeck is project- en interim-manager op het gebied van Finance, Internal Audit en Risk Management via haar bedrijf ESCIA. Daarnaast schrijft ze recensies en samenvattingen van managementboeken.


Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden